Villámrazzia Ausztráliában, több mint 600 erőszaktevőt fogtak el

Vágólapra másolva!
Csaknem 650 ember ellen emeltek vádat egy négynapos rendőrségi akció keretében Ausztráliában. Az Amarok-hadműveletben a családon belüli erőszakot elkövetőkre csaptak le a rendőrök - írja a BBC. 
Vágólapra másolva!

A múlt heti új-dél-walesi akció során elfogott 648 ember ellen mintegy 1153 vádat emeltek, családon belüli erőszak, kábítószer és illegálisan tartott fegyverek miatt.

A rendőrök egy sor illegális tárgyat is lefoglaltak, például fegyvereket, kardokat és kábítószert.

Ausztráliában óriási a családon belüli erőszak elkövetésének aránya, emiatt a rendőrség igyekszik minden eszközzel fellépni ellene. Az elfogott gyanúsítottak közül 164 embert már régóta keresett a hatóság.

- mondta Karen Webb rendőrparancsnok.

A gyanúsítottak között volt egy 22 éves férfi is, aki azt állította, hogy addig fojtogatta élettársát, amíg veszekedés közben elájult. Egy másik 51 éves férfi nyomkövetőt szerelt párja autójába és folyamatosan követte.

Mal Lanyon rendőrfőkapitány-helyettes kedden azt mondta, hogy a rendőrök új stratégiája bevált, amely alapvetően a nagy kockázatú elkövetőket célozza meg, megakadályozva hogy emberölésig fajuljon az erőszakos cselekmény.

A legfrissebb, 2016-os országos statisztikák szerint minden ötödik ausztrál, 15 éves korától fizikai vagy szexuális családon belüli erőszakot tapasztal.

Az ENSZ szerint Ausztráliában a nők elleni erőszak gyakori, de szakértők úgy tartják ez nem szokatlan a fejlett országok körében.