Négy embert megölt Bécsben az iszlamista terrorista, négy segítője is börtönbe kerül

Bécs, lövöldözés, terrortámadás, terror
Rendőrök biztosítják a helyszínt, miután lövöldözés volt a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án.
Vágólapra másolva!
Bűnrészesség miatt két embert életfogytiglanra, két másikat pedig 19 és 20 év börtönre ítéltek csütörtökre virradóra azok közül, akik a vádhatóság szerint részt vettek a négy emberéletet követelő 2020-as bécsi merénylet előkészítésében.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, 2020-ban terrortámadás történt Bécs belvárosában.

Bécset csaknem négy évtizeden át elkerülték az olyan nagyszabású terror támadások, mint amelyek Párizst, Londont és Berlint sújtották - írta a BBC.

Ez megváltozott 2020. november 2-án, amikor a fegyveres merénylő az óváros szívében tüzet nyitott.

A támadás helyszíne nappal csendes, éjszaka azonban Bécs egyik legélénkebb éjszakai szórakozóhelye. A lövöldözés este 8 órakor kezdődött és sokan élvezték az utolsó kijárási tilalom nélküli estét az Ausztriában elrendelt koronavírusos zárlat előtt.

Kujtim Fejzulai Bécs egyik forgalmas éjszakai negyedében követte el a merényletet, a terrortámadásban, melynek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, négy ember meghalt és huszonhárman megsebesültek.

Kilenc perces terrorja azzal ért véget, hogy a rendőrség lelőtte.

A 20 éves támadó, aki osztrák és macedón állampolgársággal rendelkezett, Ausztriában radikalizálódott, és 18 hónapot ült börtönben, mert megpróbált csatlakozni az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihadista csoporthoz.

Rendőrök biztosítják a helyszínt, miután lövöldözés volt a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A perbe fogott férfiakat azzal vádolták meg, hogy a támadás előtt segítettek Kujtimnak.

Az október óta tartó tárgyaláson az esküdtszék egyetértett abban, hogy a négy elítélt férfi a fegyverek beszerzésében és a helyszín kiválasztásában is segítette a végül lelőtt 20 éves elkövetőt a támadás végrehajtásában.

Az ítéletek a következők voltak:

A 28 éves Heydayatollah Z-t, akinek DNS-ét megtalálták a gyilkos fegyveren, és aki több hétig a gyilkos lakásában lakott, életfogytiglanra ítélték.

A 24 éves Burak K, aki órákkal a támadás előtt meglátogatta a gyilkost, 20 év börtönbüntetést kapott.
Adam M, aki elismerte, hogy 500 euróért adott egy fegyvert a merénylőnek, de tagadta, hogy tudta volna, mit tervez vele a gyilkos, szintén életfogytiglant kapott.

A 22 éves Ishaq F-et, aki tudta, hogy a férfi a támadásról fantáziált, 19 évre ítélték.

Mindegyiküknek joga van fellebbezni.

A rendőrség elfogta a fegyveres merénylőt Forrás: AFP/Roland Schlager

Két másik, egy 22 és egy 23 éves férfit nem találtak bűnösnek a gyilkosságban való bűnrészesség vádjában, de elítélték őket terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A 2020-as tragédiát követően fény derült rá, hogy az osztrák alkotmányvédelmi hivatal tisztában volt az elkövető újabb radikalizációjával és azzal a sikertelen szlovákiai fegyvervásárlási kísérletével is, amelyben az egyik, 23 éves elítélt segítette a férfit.

A belügyminisztériumi vizsgálóbizottság rámutatott, hogy az alkotmányvédelmi hivatal mulasztást követett el azzal, hogy nem tájékoztatta az ügyészséget. A ügy következményeként reformokat vezettek be az osztrák államvédelemnél, valamint radikalizációellenes intézkedéseket indítványoztak a börtönökben.