Már 2014-ben is be akartak avatkozni Amerikából

Bajnai Gordon, Bajnai beiktatása, beiktatás, 2009
Budapest, 2009. április 14. Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt beszél az Országgyűlés ülésén. A parlament a nap folyamán dönt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és az új miniszterelnök megválasztásáról. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Kész tényként ír a HVG egy múlt heti cikkében arról, hogy az amerikaiak 2014-ben beavatkoztak a magyarországi közéletbe. A cikkben vélhetően a kitiltási botrányra utalnak, azonban érdekes egybeesés, hogy a 2014-es választások előtt is feltűntek már a semmiből pártok, az egyik legemlékezetesebb a Bajnai Gordon volt miniszterelnök nevével fémjelzett Együtt 2014 nevű formáció volt.
Vágólapra másolva!

„Akad ugyan példa arra, hogy az amerikaiak megpróbálják befolyásolni egy ország közéletét, ahogy történt ez például Bulgáriában vagy 2014-ben Magyarországon. Bulgáriában 2021-ben több ismert bolgár közéleti személyiséget és kormányzati tisztviselőt is szankciókkal sújtottak korrupció miatt az amerikaiak, ez pedig alaposan átrajzolta a politikai erőviszonyokat" – írta egy múlt heti cikkében a HVG.

Az írás egésze alapján valószínűleg az úgynevezett kitiltási botrányra utalhatott a cikk szerzője, Dezső András, aki azt is hozzátette a gondolatmenethez, hogy Orbán Viktor miniszterelnök

támogatottsága túlzottan erős ahhoz, hogy egy efféle lépés Washington számára kedvező irányba terelné a politikai folyamatokat, miközben azzal a veszéllyel járna, hogy még inkább kelet felé tolná az Orbán-rezsimet.

Érdekes egybeesés, hogy a 2014-es választások előtt is tűntek fel pártok és politikusok a semmiből, Bajnai Gordon volt miniszterelnök pedig akkoriban próbált meg első alkalommal visszatérni a hazai közéletbe - írja a Magyar Nemzet.

Bajnai Gordon, volt miniszterelnök. Forrás: MTI/Kovács Attila

Amerikából juttattak pénzt a baloldalnak

A 2013-ban alapított Együtt – a Korszakváltók Pártja (röviden: Együtt 2014) nevű politikai formációban olyan figurák jelentek meg újra a magyar közéletben, mint például a jelenleg a DatAdatnak dolgozó, egykori MSZP-s Szigetvári Viktor, de az azóta sokkal ismertebbé vált Korányi Dávid is a párt alapítói között volt.

Bajnaiék pártját néhány közvélemény-kutatás tíz százalék fölé mérte, ezekkel az „eredményekkel" pedig az akkor még az MSZP által dominált baloldali összefogás asztalánál is helyet követeltek és kaptak is.

A 2009 és 2010 közötti miniszterelnök végül az MSZP akkori elnöke – Mesterházy Attila – mögött a második helyre került a közös listára, de a parlamentbe aztán mégsem ült be.

A 2013-as kísérlet után Bajnai Gordon 2021-ben is próbált visszaszivárogni a politikába, amikor a baloldali előválasztáson Karácsony Gergely mellett kezdett kampányolni.

Ismert, hogy végül Karácsony Gergely visszalépett, Márki-Zay Péter mozgalmának és ezen keresztül a teljes baloldali összefogásnak viszont ennek ellenére is juttattak pénzeket Amerikából, egy másik Együtt-alapító, Korányi Dávid szervezetén, az Action for Democracyn keresztül, összesen négymilliárd forintnyi dollárt.

Az MSZP egykori kommunikációs vezetője, Kerényi György azóta azt is megírta, hogy ezekről a forrásokról a legtöbben biztosra veszik, hogy Soros Györgytől érkeztek. Ezt a sejtést Kerényi arra alapozta, hogy a spekuláns köztudottan jóban van Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel.