Mi történhet Lagzi Lajcsival, ha a halasztás után sem jelenik meg a börtönben?

Galambos Lagzi Lajcsi Lajos tárgyalás
Vágólapra másolva!
Mint azt korábban megírtuk, hiába várták február 15-én a kecskeméti börtön előtt Lagzi Lajcsi bevonulását, a trombitás nem jelent meg a büntetés-végrehajtási intézmény előtt. A sajtó értesülései szerint tegnap kellett volna bevonulnia, ezt a dátumot a testvére is megerősítette. Mint csütörtökön kiderült, a dátum valós volt, de a zenész halasztást kért, ezért a bíróság döntéséig nem kell börtönbe vonulnia. De mi történhet akkor, ha egy elítélt nem kezdi meg a kijelölt időpontban a büntetését? Makula György, bv. ezredes, BvOP Kommunikációs Főosztály vezetője beszélt az Origónak arról, hogy általánosságban milyen következményei lehetnek egy ilyen esetnek.
Vágólapra másolva!

Mint megírtuk, a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: halasztást kért, ezért a bíróság döntéséig nem kell börtönbe vonulnia Lagzi Lajcsinak. A másodfokú, jogerős ítélet alapján szerdán kellett volna jelentkeznie büntetése letöltésére. Hozzátették,

védőjén keresztül január 30-án kérelmet nyújtott be, amelyben a szabadságvesztés büntetés megkezdésére halasztást kért.

Mivel ezt csak február 16-án közölték a nyilvánossággal, tegnap hajnal óta a Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet előtt várták a sajtó képviselői Lagzi Lajcsit.

A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet épülete Kecskeméten, 2023. február 15-én Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Elfogató parancsot adhatnak ki ellene

Csak ma lett hivatalos, hogy a behívója valóban február 15-re szólt. Ha nem kért volna halaszást a zenész, meg kellett volna jelennie tegnap a kecskeméti börtönnél. Hogy mi történik, ha egy elítélt ezt nem teszi meg, arról Makula György beszélt az Origónak.

"Mivel a büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett bármely, fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében" - mondta el az Origo megkeresére Makula György, aki az eset kapcsán általánosságban beszélt arról, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha valaki nem kezdi meg a kijelölt időpontban a börtönbüntetését.

A bv. ezredes, BvOP Kommunikációs Főosztály vezetője elmondta, hogy "a jogerős ítélet kiszabását követően a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Felhívási Osztálya határozza meg, hogy mikor, és melyik intézetben kell jelentkezni a büntetés letöltésére.

Az elítéltnek erre a számára meghatározott napon 24 óráig van lehetősége.

Aki önként nem kezdi meg szabadságvesztés büntetésének letöltését, annak elővezetését rendelik el, melyre - a bv szerv értesítése alapján - a rendőrség köteles intézkedni."

Válaszában arra is kitért, hogy

amennyiben a rendőrség által az elővezetés sikertelenül zárul (például, mert az elítélt nem tartózkodik a lakcímén, vagy a tartózkodási helyén), ellene elfogató parancsot adhat ki a büntetés-végrehajtási bíró.

"Fontos megjegyezni, hogy aki önként nem kezdi meg büntetését, és alapos okkal nem menti ki magát, az azt kockáztatja, hogy kizárják a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből" - tette hozzá Makula György.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Félnapos bujkálás után megszólalt Lagzi Lajcsi

Tegnap a zenész a nyilatkozatában tagadta, hogy ezen a napon kellett volna bevonulnia, de más dátumot nem mondott helyette.

"Leszögezném rögtön az elején: a rám vonatkozó jogszabályokat, bírósági határozatokat maradéktalanul betartom, azok szellemében járok el.

Tudom, hogy közszereplőként többet kell elviselnem, mint egy átlagembernek, de mostanra besokalltam. Úgy érzem magam, mint egy űzött vad. A birtokomra katasztrófaturisták járnak, biztonsági szolgálatot kellett felfogadnom. Az utóbbi időben kaptam hideget-meleget, ezért úgy döntöttem, hogy a harcomat a bíróságon szeretném a továbbiakban megvívni, nem a nyilvánosság előtt. Eddig ott tettem, és sokat tanultam belőle" - mondta fél nappal azután, hogy nem jelent meg reggel a börtönnél.

Mint csütörtökön kiderült, Lagzi Lajcsinak tegnap nem kellett megkezdeni a büntetését.

A TÁJÉKOZTATÁS SZERINT A HALASZTÁSI KÉRELEM ELBÍRÁLÁSA FOLYAMATBAN VAN, DE MIVEL AZ A SZERDAI BEVONULÁSI HATÁRIDŐIG NEM VOLT LEHETSÉGES, A BÍRÓSÁG INTÉZKEDETT A VÉGREHAJTÁS MEGKEZDÉSÉNEK FÜGGŐBEN TARTÁSÁRA.

Ezért az elítéltnek szerdán nem kellett a szabadságvesztés büntetés letöltését megkezdenie.

Azóta kiderült, hogy Lagzi Lajcsi valószínűleg épp szanatóriumban van, azért nem kezdte meg a börtönbüntetését a kijelölt időpontban.