Borzalmas változás: egyre több fiatalember és fiatal nő lesz alzheimer-kóros

Alzheimer-kór
Az Alzheimer-kór által érintett idegsejt számítógépes illusztrációja. A narancsszínnel jelzett amyloid plakkok károsítják a mikroglia sejteket
Vágólapra másolva!
Egy 19 éves kínai fiú lett a világ legfiatalabb Alzheimer-kórban szenvedő betege, derült ki egy most nyilvánosságra hozott esettanulmányból. Nem ő az egyedüli, egyre több fiatal alzheimeres beteget diagnosztizálnak, az érintettek száma drámaian megnőtt az utóbbi években. Az okok egyelőre ismeretlenek.
Vágólapra másolva!

A tanulmányban bemutatott páciensnél két éve jelentek meg az első vészjósló jelek: memóriavesztést és koncentrációs problémákat tapasztalt az iskolában. Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a tünetek alapján a fiú állapota megfelel minden olyan kritériumnak, ami a 65 év felettieknél megjelenő Alzheimer-kór tüneteire jellemző. Mivel a beteg családjában nem fordult elő Alzheimer-kór, semmi jel nem utalt arra, hogy a fiú fogékony lenne a betegségre.

Az esetleírás szerint a beteg nem tudta felidézni az egy nappal korábbi eseményeket, és azt sem, hogy hol rakta le személyes tárgyait. Még arra sem emlékezett, mikor evett és ivott utoljára. A tünetek jelentkezése előtt a fiúnak kiváló tanulmányi eredményei voltak, ám hamarosan teljesítménye hanyatlani kezdett, olvasási nehézségei adódtak, reakcióideje jelentősen megnőtt. A kognitív hanyatlás miatt nem tudta befejezni a középiskolát.

A fiatal alzheimeres betegeknél általában genetikai mutációk miatt alakul ki a betegség, a jelek szerint azonban a most vizsgált fiú esetében nem ez a helyzet. A kutatók teljes genomszekvenálást végeztek, amely kizárta a káros mutációk jelenlétét.

Alzheimer-kór által érintett idegsejt számítógépes illusztrációja Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Természetesen a kutatók nem csak genetikai vizsgálatokat végeztek. A kognitív tesztek megállapították, hogy a fiú memóriája súlyosan károsodott, az agyi képalkotó vizsgálatok pedig a hippokampuszban és a halántéklebenyben mutattak ki elváltozásokat. Az agy-gerincvelői folyadékból vett mintákban emelkedett mennyiségben voltak jelen az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható biomarkerek.

A legérdekesebb fejlemény, hogy a kutatók nem találták meg az agyban az Alzheimer-kórra jellemző amiloid-β fehérje jellegzetes plakkjait és a tau-fehérje csomóit.

Egyelőre nem világos, mi okozhatja a kóros fehérjék hiányát. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a fiatalkori gyors anyagcsere megakadályozza a káros anyagok felszaporodását az agyban. Mivel agyi biopsziát nem végezhettek a betegen, egy sor kérdés továbbra is megválaszolatlan marad. A kutatók továbbra is nyomon követik a fiú állapotának változását.

Egy amerikai kutatás szerint

2013 és 2017 között 200 százalékkal nőtt az alzheimeres betegek száma a 30 és 64 év közötti korosztályban.

Az aggasztó trend konkrét okai nem ismertek, de a témában folytatott kutatások szerint a betegség korai megjelenésében a genetika, az életmód és a környezet egyszerre játszik szerepet. Az Alzheimer-kór jelenleg gyógyíthatatlan betegség.