Antony Blinken további 100 millió dollár segélyt ígért Törökországnak

diplomacy migration Horizontal
Antony Blinken
Vágólapra másolva!
Antony Blinken amerikai külügyminiszter további 100 millió dollár (36 milliárd forint) amerikai segélyt ígért a két héttel ezelőtti török földrengések áldozatainak az újjáépítésre az övezetben vasárnap tett látogatása során.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tárcavezető török hivatali partnere, Mevlüt Cavusoglu oldalán helikopterről szemlélte meg a török-szíriai határtérségben február 6-án pusztító földrengés okozta károkat.

Az újjáépítés "hosszú távú erőfeszítést igényel" - jelentette ki Blinken a Hatay török tartományban tett utat követően.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint az újabb támogatás felét a Menekültügyi és Migrációs Vészhelyzeti Segélyalapból, másik felét pedig az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségén (USAID) keresztül folyósítják.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Forrás: AFP/POOL/Brendan Smialowski

"Elnézve a károk mértékét, a megsemmisült épületek, lakások és házak számát, masszív újjáépítési erőfeszítésre lesz szükség" - emelte ki Blinken az amerikai-török Incirlik légitámaszponton nyilatkozva, amelyről összehangolják a humanitárius segélyezést.

- hangoztatta.

Antony Blinken Incirlikből Ankarába indult tovább, ahol hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is tárgyal.

A megbeszélésen a földrengés mellett várhatóan szóba kerül a svéd és finn NATO-csatlakozás ügye is.

Joe Biden amerikai elnök pár nappal a katasztrófát követően 85 millió dollár (31 milliárd forint) segélyt jelentett be Szíria és Törökország számára. Washington mentőcsapatokat, gyógyszereket és felszerelést is küldött a térségbe.

A legfrissebb összesítések szerint a két szomszédos országban több mint 45 ezer halálos áldozata van a 7,7-es és 7,6-os erősségű két földrengésnek és utórengéseiknek.