Ezzel a trükkel éppen olyan lesz a salátánk, ahogy az éttermekben megszoktuk

saláta egészséges étel nő eszik Fogyj könnyedén: csak néhány egyszerű szabályt kell betartanod
Vágólapra másolva!
Ha szerencsénk van, remek salátákat ettünk már éttermekben. Lehet, hogy el is gondolkodtunk azon, vajon miért finomabb ott ez az egyébként nem túl bonyolult étel, mint amikor otthon készítjük? A Mindmegette ezúttal utánajárt, és számba vette, miként lehet nemcsak látványos, hanem ízletes is az otthon készült saláta.
Vágólapra másolva!

Amikor saláta-alapanyagokat vásárolunk, keressük mindig a legfrissebb zöldségeket: a saláta legyen harsogó, sötétzöld, a sárgarépa kemény és feszes, a retek élénk színű!

Ha tehetjük, kóstoljuk meg a zöldségeket, mielőtt megvásárolnánk! Keressük a szezonális, friss zöldségeket, és hagyjuk, hogy ez határozza meg, mi kerül a salátánkba!

Legyünk nyitottak, ne ragaszkodjunk az elképzeléseinkhez – különösen ne egy recepthez! Ha így vásárolunk, anyagilag is jobban járunk. Fontos, hogy ne vásároljuk meg a hozzávalókat túl korán, azaz az elkészítés előtt több nappal. Ha mégis így teszünk, tároljuk megfelelően a zöldségeket!

A hozzávalók előkészítése

A zöldségeket hideg vízben öblítsük le, majd salátacentrifugában szárítsuk meg. Az előmosott zöldségeket válogassuk át, és a barna, sérült részeket távolítsuk el! A zöldségnek mindig száraznak kell lennie, hogy az öntet egyenletesen tapadjon a szálakra. Ezenkívül a hozzávalókat felhasználásig mindenképpen tartsuk a hűtőben: a langyos vagy meleg hozzávalók a jó saláta gyilkos elemei, hiszen soha nem lesz frissítő és ropogós egy meleg zöldség.

Amikor saláta-alapanyagokat vásárolunk, keressük mindig a legfrissebb zöldségeket. Forrás: Elenadesign/shutterstock.com

Az öntet kiválasztása

A kész salátaöntetek zöme drága, és a gyártók ízfokozókkal tömik tele. A házi készítésű öntetek tényleg gyorsan elkészíthetők, és a végeredmény pont olyan lesz, amilyet szeretnénk. Balzsamecet és frissen őrölt fekete bors? Citromhéj, citromlé, gyömbér vagy esetleg friss narancslé? Jöhet bármi, amihez kedvünk van!

Fontos, hogy egy salátában minden hozzávaló falatban jelen legyünk!

Ha például pekándiót pirítunk, nyilván azt szeretnénk, hogy minden falat diós, ropogós legyen. Ehhez fontos, hogy a hozzávalókat teljesen elvegyítsük, ha kell, akár úgy, hogy kesztyűt húzunk és kézzel keverjük meg a salátát.
Már tudjuk, hogy mire figyeljünk, következzen a saláta összeállításához néhány hasznos tanács:

  • Használjunk nagy keverőedényt!
    Kicsi edényben nem lehet tökéletes salátát készíteni, hiszen nem tudjuk megforgatni benne a hozzávalókat. Mindenképpen szerezzünk be egy nagy salátástálat, és csak félig vagy háromnegyedéig töltsük meg, hogy szépen tudjunk dolgozni az alapanyagokkal.
  • Hűtsük le a tálalóedényt!
    Miután az összes hozzávaló a nagy keverőedénybe került (az öntet kivételével), tedd ki a tálalótányérokat, tálakat. Hacsak nem meleg salátát készítesz, a tálalóedényeket le kell hűteni.
  • Fűszerezzük meg a zöldségeket is!
    Lehet, hogy az öntetünk kitűnően fűszerezett, de ettől még a zöldségeket is érdemes ízesítenünk a tökéletes végeredmény érdekében.
    Fontos, hogy egy salátában minden hozzávaló falatban jelen legyünk! Forrás: Shutterstock
  • Apránkéknt adagoljuk az öntetet!
    A hozzávalók fűszerezése után elkezdhetjük az öntet adagolását. Először csak picit adjunk a zöldségekhez, miközben alulról egy villával (vagy a kezünkkel) forgatjuk a salátát. Miután az öntetet alaposan eldolgoztuk, azaz minden hozzávalót bevont a finom szósz, eldönthetjük, hogy szükség van-e még öntetre. Ne feledjük: öntetet hozzáadni még mindig lehet, ám ha túl sokat kevertünk bele, már nehéz javítani a saláta állagán.
  • Tálalás
    Ön is észrevette, hogy az éttermekben általában magasra tornyozva tálalják a salátát? Csináljuk mi is így: kezdjük szélesebb alappal, és tegyünk egyre kevesebbet rá. Ha így tálalunk, sokkal étvágygerjesztőbb lesz a végeredmény, mintha csak gyorsan a tányérra kanalaznánk egy-egy adagot.