Összegyűjtötték, hány rakétakísérletet hajtott végre tavaly Észak-Korea

Horizontal, Észak-Korea, rakétakísérlet
A man walks past a television screen showing a news broadcast with file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on September 29, 2022. - North Korea fired two ballistic missiles on September 29, just hours after US Vice President Kamala Harris left South Korea, where she had toured the heavily-fortified Demilitarized Zone which divides the peninsula. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Vágólapra másolva!
Soha nem látott számban tesztelt rakétákat tavaly Észak-Korea. Az elzárt állam olyan mértékben növelte kísérletei számát, hogy már júniusban megdőlt a korábbi éves csúcs.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben Észak-Korea soha nem látott számú rakétatesztelést hajtott végre egyetlen nap alatt. Ezek között olyan is volt, amelynél a rakéta minden eddiginél délebbre ért földet. A 2022-es év pedig általában is rekordot jelentett, ugyanis Észak-Korea soha nem lőtt még ki ilyen sok tesztrakétát egyetlen év alatt, mint tavaly – derül ki a Statista összefoglalójából.

Az elérhető adatok szerint

tavaly Észak-Korea 42 sikeres tesztet hajtott végre, míg 2021-ben csupán hatot, 2020-ban pedig kilencet. Emellett tavaly 22 olyan tesztet regisztráltak, melynek a sikeressége nem ismert.

Nemrég Kim Dzsongun észak-koreai vezető testvére, Kim Jodzsong úgy nyilatkozott, hogy az ország képes lenne „lőtérré" változtatni a Csendes-óceánt.

A retorikai eszkaláció mellett Észak-Korea tavaly olyan mértékben növelte rakétatesztjeinek számát, hogy az éves rekordot már júniusban megdöntötték, majd a szám tovább emelkedett.

Az elmúlt évek adataiból az látszik, hogy

a tesztmentes 2018-as évet követően a latorállam egyre nagyobb lendülettel próbálgatja a fegyvereit.

2019-ben már 26 sikeres rakétakísérletet hajtottak végre, szemben a 2017-ben mért 14 sikeres kísérlettel. Ekkor Észak-Korea bemutatta, hogy képes lenne az Egyesült Államokat is elérni a fegyvereivel, ami diplomáciai válsághoz vezetett.

Az egyes rakétafajták elemzéséből kiderül, hogy bár 2018 és 2021 között Észak-Korea nem tesztelt interkontinentális vagy akár közepes hatótávolságú fegyvereket, 2022-ben már mindkettőből hajtottak végre sikeres teszteket.