Rejtélyes és nyugtalanító alakzatokat találtak a Marson

Arabia Terra
A szokatlan fényes struktúrák csak a 600 méternél nagyobb átmérőjű kráterekben, és kizárólag a kráterek déli oldalán találhatók
Vágólapra másolva!
A vörös bolygó, a Mars még mindig tartogat meglepetéseket a bolygókutatók számára. Most egy különös, szokatlan, és semmi máshoz sem hasonló képződmény eredetéről tanakodnak a tudósok, ami távlati nézetben egy bizarr mosolyhoz hasonlít.
Vágólapra másolva!

Titokzatos teraszszerű struktúrákat fedezett fel az űrszonda

Az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA Mars-kutató űreszköze, a vörös bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter a Mars északi területén fekvő Arabia Terra régióról készített nagy felbontású felvételeket. Az űrszonda még 2006. március 10-én állt orbitális pályára a Mars körül, és messze túllépve a működésére eredetileg szabott üzemi időt,

különösen részletgazdag felvételek ezreit készítette

a vörös bolygó felszíni alakzatairól, évtizedes munkát adva a planetológusok számára.

A Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda művészi ábrán Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Mars északi féltekéjén fekvő Arabia Terra nevű terület számos krátere réteges sziklákkal borított, és ezek tele vannak lekerekített dombszerű alakzatokkal. E fényes rétegek nagyjából azonos vastagságúak, így lépcsős megjelenést kölcsönöznek az alakzatoknak.

Szokatlan formájú homokdűnék az Arabia Terra régióból Forrás: NASA/JPL-Caltech

A kutatók feltételezése szerint a régiót üledékes eredetű kőzetek építik fel, amelyek homokból, vagy vulkáni eredetű porból alakulhattak ki még a Mars őskorában, amikor a vörös bolygó nagyobb területeit borította el a folyékony halmazállapotú víz.

Az Arabia Terra régió egy részének távlati képe a Mars Reconnaissance Orbiter felvételén Forrás: NASA/JPL-Caltech

A rétegsorok úgy alakulhattak ki, hogy a homokot a marsi szelek belefújták az akkor még vízzel elborított kráterekbe, ahol azok leülepedve kőzetté alakultak.

Egyelőre még nem találtak elfogadható magyarázatot a marsi „mosolygó arcra"

A területről 2022 decemberében készült felvételek analízise során a kutatók a 600 méternél nagyobb átmérőjű kráterek belsejében eddig még nem ismert szokatlan alakzatokat fedeztek fel. Ezeknek a lerakódásszerű rétegsoroknak nemcsak a formája,

hanem az eloszlása is rendkívül szokatlan.

Az alakzatok vízszintes elrendeződésű teraszokra emlékeztetnek, és ami még ennél is furcsább, hogy ilyeneket csak a 600 méternél szélesebb átmérőjű kráterekben, és ezeknek is kizárólag a déli oldalain találtak.

A szokatlan fényes struktúrák csak a 600 méternél nagyobb átmérőjű kráterekben, és kizárólag a kráterek déli oldalán találhatók Forrás: NASA/JPL-Caltech

A kisebb kráterekben viszont nyoma sincs az ilyenféle alakzatoknak. A kutatók egyelőre tanácstalanok a tekintetben, hogy hogyan jöhettek létre e furcsa struktúrák. Az egyik elképzelés szerint a becsapódási kráter keletkezésekor a felszínből kirobbanó anyag legalább 45-60 méter mély, a marsi talajvízszintet elérő mélyedést hozott létre, ami miatt a víz elöntötte a kráter medencéjét,

és az eróziós folyamat alakította ki később ezeket a teraszszerű lépcsőket.

Noha a jelentősebb marsi víztömeg egykori jelenléte, és a víz okozta erózió ma már általánosan elfogadott tény a Mars-kutatásban, ám ennek ellenére az Arabia Terra furcsa kráteralakzataira a vízi erózió nem ad teljes körű magyarázatot.

A marsi "mosolygó arc" felülnézeti képe a szokatlan struktúrákkal Forrás: NASA/JPL-Caltech

Ez ugyanis nyitva hagyja azt a kérdést, hogy az alakzatok miért csak a déli kráterperemeken alakultak ki, noha egykor a víz egyenletesen tölthette ki a krátertó medencéjét.

Egy másik megközelítés szerint talán a szublimáció (a szilárd halmazállapotú anyag gázneművé válása) állhat a jelenség hátterében.

Az üledékes marsi kőzetrétegek az egykori kiterjedt víztömeg bizonyítékai Forrás: NASA/JPL-Caltech

Arra, hogy a szublimációs folyamat megváltoztathatja egy-egy kráter struktúráját, már találtak bizonyítékot például a Galle, vagy a Happy Face kráter esetében, arra viszont még nincs bizonyíték, hogy az űrből nézve egy mosolygó archoz hasonlító Arabia Terrabeli szokatlan kráterstruktúrát is ez a folyamat hozhatta létre. Konszenzus hiányában a kutatók így egyelőre még tanácstalanok az újonnan felfedezett rejtélyes alakzatok eredetéről.