Betiltják a léggömböket, hogy megmentsék az óceánt

léggömb, lufi, luftballon
Laguna Beach az Egyesült Államok legújabb városa, amely olyan határozatot fogadott el, amely korlátozza a léggömbök értékesítését és használatát
Vágólapra másolva!
Laguna Beach: a szörfösökről, hullámokról és dombokról ismert kaliforniai város, amely ezen a héten a léggömbök értékesítésének és használatának szigorú tilalma miatt került a címlapokra. A városi tanács kedd este fogadta el a határozatot, amelyben arra hivatkozott, hogy a léggömbök hatalmas tengeri hulladékforrást jelentenek.
Vágólapra másolva!

Kettős veszélyt jelentenek a környezet számára

Az új szabályzat értelmében 2024-től kezdve semmilyen típusú léggömböt nem lehet használni nyilvános területen vagy városi rendezvényen, a szabálysértőket pedig 500 dollárig (180 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal sújtják.

A lépés egy növekvő tendencia része: Maryland és Virginia már 2021-ben betiltotta a léggömbök szándékos elengedését, és Hawaii is követte a példát 2022-ben, New York és Florida pedig hasonló intézkedéseket fontolgat.

A szakértők úgy vélik, hogy a léggömbök tilalma szélesebb körben is elterjedhet a nejlonzacskókhoz és más szennyező anyagokhoz hasonlóan.

Laguna Beach az Egyesült Államok legújabb városa, amely olyan határozatot fogadott el, amely korlátozza a léggömbök értékesítését és használatát Forrás: Lucy Nicholson/Reuters

Egyre többen figyelnek fel ugyanis arra, hogy a népszerű ünnepi cikk milyen károkat okoz a környezetnek.

Anja Brandon, az Ocean Conservancy nonprofit környezetvédelmi csoport amerikai műanyagpolitikáért felelős igazgatója szerint a tengerparti városok élen járnak az olyan léggömbökre vonatkozó szigorúbb tilalmak szabályozásában, mint a Laguna Beach-en. Ennek részben az az oka, hogy a tengerparti városok első kézből tapasztalják meg a környezeti hatásokat, de fizetnek is érte.

– mondta a mikroműanyagok hatását tengeri környezetben tanulmányozó Kara Wiggin, a Scripps Oceanográfiai Intézet doktori kutatója a The Guardian online portálnak, aki támogatja a tanács intézkedéseit. – Lenyeléskor a latex ballonok 32-szer nagyobb valószínűséggel pusztítják el a tengeri madarakat, mint a kemény műanyagok, így ez a tengeri madarak számára a leghalálosabb tengeri törmelék.

A ballon és a zsinór is problémás

Lara O'Brien, a Noaa's Coastal Management Office munkatársa szerint ennek az az oka, hogy a luftballonok puha, alakítható anyagból készülnek, amely

könnyen alkalmazkodik a madár gyomorüregéhez vagy emésztőrendszeréhez, tehát „elzáródást, éhezést és halált jelent".

Míg a gyártók azt állítják, hogy egyes latex ballonok biológiailag lebomlanak, a szakemberek szerint nincsenek száz százalékig biztonságos léggömbök, ugyanis olyan lágyítókat adnak az anyagukhoz, amelyek gátolják a biológiai lebomlási folyamatot, így évtizedekig vagy tovább is tart, mire lebomlanak.

Ezzel viszont az óceánokon átúszó „műanyag leves" szerves részévé válnak.

Ahogy arra a tudósok felhívják a figyelmet, a léggömbökhöz ráadásul egy madzag is van rögzítve, ami még nagyobb károkat okozhat. A húrok a nyak és a testrészek köré tekerhetnek, és a kutatók gyakran a madár gyomrában találják meg őket.

Különböző műanyag tárgyak a madártetem gyomrában, tápcsatornájában Forrás: http://okoroom.hu/blog/2020/03/06/mikromuanyagok-vs-termeszet-mindenhol-jelen-vannak-de-a-hatasuk-meg-alig-ismert/

– mutatott rá Adam Ratner, a kaliforniai Sausalito-i Tengeri Emlős Központ természetvédelmi oktatásért felelős igazgatója.

És bár a szakemberek szerint kevesebb léggömb van a strandokon, mint műanyag zacskók, de ezek egyedülállóan károsak, és az emberek kevésbé viselkednek felelősen ezekkel kapcsolatban.

Azt egyelőre túl korai lenne megmondani, hogy ezeknek a tilalmaknak milyen hatásai lesznek,

ám az Ocean Conservancy minden évben megszervezi a Nemzetközi Tengerparti Tisztítás mozgalmat és folyamatosan adatokat gyűjt arról, hogy milyen szemetet találtak, így hamarosan több válasz is születhet.