Folytatódik az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában

Események

Az orosz-ukrán háború első évfordulója, válogatás és előtte - utána képek, Ukrajna, galéria, 2023
Harkiv, 2023. február 23. A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója előtt. MTI/AP/Vadim Ghirda
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 369. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés

05:18
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:21
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt gondolja Putyinról a CIA

A 2023-as év kritikus lesz abból a szempontból, hogy az Egyesült Államok minden eszközbeli és hírszerzési támogatást megadjon Ukrajna számára - jelentette ki a CIA igazgatója egy vasárnap megjelent interjúban.

William Burns az ABC televíziónak adott interjúban azt fejtegette, hogy az orosz fél jelenleg nem gondol komolyan tárgyalásra, és mint fogalmazott, ebbe az irányba csak a hadszíntéren keresztül vezet út. Hozzátette: az amerikai kormánynak azért kell megadnia minden segítséget Ukrajna számára, hogy erősebbek legyenek a harctéren és majd végső soron a tárgyalóasztalnál.

Az amerikai hírszerzés vezetője szerint minden jel arra mutat, hogy az orosz elnök ma még túlságosan magabiztos abban, hogy képes lehet Ukrajnát kifárasztással felőrölni, illetve játszik az európaiak politikai kifáradására, valamint arra, hogy idővel az Egyesült Államok figyelme is más ügyek felé fordul.

05:22
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika továbbra is Ukrajna részének tekinti a Krímet

Az Egyesült Államok nem ismeri el és soha nem fogja elismerni Oroszország részeként a Krím-félszigetet, amelyet továbbra is Ukrajna részének tekint - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője vasárnap a terület orosz megszállásának 9. évfordulójára emlékezve.

Ned Price a közleményben úgy fogalmaz, hogy Oroszország 9 évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát és elfoglalta a Krímet a nemzetközi jog és Ukrajna szuverenitásának egyértelmű megsértése révén.
Az Egyesült Államok üdvözli Ukrajna erőfeszítéseit arra, hogy felhívja a világ figyelmét a megszállás alatt lévő terület helyzetére - olvasható a közleményben. (MTI)

05:48
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy orosz vadászgépet Avdivkánál

Ukrajna lelőtt egy orosz repülőgépet tegnap a donyecki Avdivka közelében. Az ukránok egy hordozható légvédelmi rendszerrel lőtték le az orosz Szu-25-ös repülőgépet - áll a jelentésben.

06:27
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek 3 iráni drónt Csernyihivnél

Az iráni Shahed drónokat az éjszaka semmisítették meg az ukránok.

06:37
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentős orosz erősítés érkezett zaporizzsjai területre

Az orosz erők nagy mennyiségű személyzetet és felszerelést halmoznak fel Vasziljevka és Hulyaipole közelében, zaporizzsjai területen - írta egy ukrán jelentésre hivatkozva az ISW amerikai elemzőcég.

07:19
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Bakhmutnál nyomulnak az oroszok

Az orosz erők folytatták az offenzív műveleteket Bakhmut körül, és egy neves orosz katonai blogger szerint tovább nyomulnak a várostól északra.

07:48
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4627 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5623 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 77 ember, köztük 25 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:42
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Maratoni ülést tart az ENSZ emberi jogi tanácsa

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa ma ül össze, hogy egységesen elítélje Oroszország ukrajnai invázióját, és kiterjessze a konfliktusban elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálatot – írta a The Guardian.

A rekordhosszú, hat hétig tartó ülés egyik legfontosabb határozata az Ukrajnában elkövetett orosz bűncselekmények magas szintű kivizsgálásának kiterjesztéséről szól majd – írta a portál.

09:39
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

11 drónt lőttek le Ukrajna felett

Tizennégy dróntámadást indítottak az éjjel, ezek közül 11-et megsemmisített az ukrán légvédelem – jelentette az ukrán hadsereg légiereje.

10:20
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Megmagyarázhatatlan robbanások Mariupolban

Oroszbarát tisztviselők jelentése szerint február 21. óta legalább 14 robbanás volt az oroszok ellenőrzés alatt álló Mariupol város környékén. A célpontok között volt egy repülőtéri lőszerraktár, két üzemanyagraktár és egy acélmű, amelyet Oroszország katonai bázisként használ. Mariupol legalább 80 kilométerre fekszik a frontvonaltól – írta The Guardian.

Oroszországot valószínűleg aggasztja, hogy megmagyarázhatatlan robbanások történnek egy olyan övezetben, amelyet korábban valószínűleg úgy értékelt, hogy az ukrán csapásmérő képességek hatótávolságán kívül esik. Mariupol, bár a háború korábbi szakaszában széles körben elpusztult, fontos Oroszország számára, mivel ez a 2022-ben elfoglalt legnagyobb város, amelyet Oroszország még mindig ellenőrzése alatt tart, és egy kulcsfontosságú logisztikai útvonalon fekszik.

10:52
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Visszavert orosz támadások

Az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában 81 orosz támadást vert vissza Északkelet- és Kelet-Ukrajnában - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara február 27-én reggeli frissítésében.

11:26
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb Svédország és Finnország csatlakozása a NATO-hoz

Mevlüt Çavuşoglu török külügyminiszter hétfőn közölte, hogy a Svédországgal és Finnországgal a NATO-tagságra való jelentkezésükről folytatott tárgyalások március 9-én folytatódnak, miután januárban a Korán-égetés miatt elhalasztották a tárgyalásokat.

A Reuters jelentése szerint Çavuşoglu Ankarában elmondta, hogy a találkozóra Brüsszelben kerül sor, és az országok között aláírt memorandum végrehajtásáról tárgyalnak majd.

12:03
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Partizánok megsemmisítettek egy orosz gépet Fehéroroszországban

Fehéroroszországban az ellenzék azt állítja, hogy partizánok vasárnap egy dróntámadás során megsemmisítettek egy orosz A-50-es katonai felderítő repülőgépet a főváros, Minszk közelében lévő leszállópályán.

12:40
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij menesztette a Donyec-medence védelméért felelős parancsnokot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő este egysoros rendeletében menesztette a Donyec-medence védelméért felelős összevont katonai és rendvédelmi alakulatok főparancsnokát. Az államfő nem indokolta döntését.

Az UNIAN ukrán hírügynökség hétfői anyagában emlékeztetett arra, hogy Eduard Moszkaljov vezérőrnagy tavaly került ebbe a tisztségbe, nem sokkal az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után. Néhány nappal március 15-i kinevezését követően Zelenszkij Ukrajna állami szuverenitásának és területi integritásának védelmében tanúsított személyes bátorságáért és önzetlen cselekedeteiért, valamint a katonai eskühöz való hűségéért a Bohdan Hmelnyickij érdemrend második fokozatával tüntette ki.

A kelet-ukrajnai Donyec-medencében jelenleg rendkívül heves harcok dúlnak, főképpen Bahmut környékén. Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentésében arról számolt be, hogy az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre a Donyeck megyében lévő Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk települések térségében.

13:16
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kína a béke pártján

A kínai külügyminisztérium kommentálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök esetleges tárgyalásait, megjegyezve, hogy Peking minden féllel kapcsolatban áll. Erről a RIA Novosztyi számolt be.

Kína álláspontja az ukrán válsággal kapcsolatban következetes és világos. A lényege a béketárgyalások előmozdítása és a válság politikai megoldásának elősegítése. Folyamatosan kapcsolatban állunk az érintett felekkel, beleértve Ukrajnát is" - mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Február 24-én a kínai hatóságok bemutattak egy 12 pontos tervet az ukrajnai béke érdekében. Ebben Peking az ellenségeskedések beszüntetésére és a békés párbeszéd újraindítására szólít fel Kijev és Moszkva között. A KNK felszólította továbbá a konfliktusban részt vevő feleket, hogy hagyjanak fel a hidegháborús mentalitással.

13:49
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre feszültebb a helyzet Moldovában

A Kreml hétfőn közölte, hogy aggódik a Moldovához tartozó, szakadár Dnyeszteren túli régióban kialakult helyzet miatt, ahol szerinte Ukrajna és más európai országok szítják a helyzettel - számol be minderről The Guardian.

Természetesen a Dnyeszteren túli helyzet a legszorosabb figyelmünk tárgya és aggodalmunk oka. De tudjuk, hogy ellenfeleink az ukrán rendszerben, a kijevi rezsimben, valamint az európai országok ellenfelei is képesek a provokáció különböző fajtáira. A helyzet nyugtalan, provokálják, kívülről provokálják."- jelentette a Reuters szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a médiának.

Moszkva a múlt héten közölte a Nyugattal, hogy minden olyan akciót, amely a Dnyeszteren túli orosz békefenntartókat fenyegeti, maga Oroszország elleni támadásnak tekintene, és ez a figyelmeztetés a Románia és Ukrajna között fekvő kis volt szovjet köztársaságban, Moldovában megnövekedett aggodalmak közepette érkezett egy esetleges orosz fenyegetés miatt. Moldova Európa-barát elnöke, Maia Sandu ebben a hónapban azzal vádolta Moszkvát, hogy puccsot tervez, amit Oroszország tagadott.

14:23
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások

Az elmúlt 24 órában 3 ember meghalt, 8 megsebesült az orosz támadásokban.

Orosz támadásokat jelentettek Hmelnyickij, Kijev, Donyeck, Herszon, Harkiv, Szumi, Mikolajiv, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Luhanszk megyékből.

14:52
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország üzenete

Dmitrij Medvegyev , az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke az Izvesztyija című lapnak adott interjújában kijelentette, hogy a civilizáció létezése Oroszország nélkül nem jöhet szóba, és ez a kérdés nem fogják eldönteni az ukrán fronton.

Ha komolyan felvetik magának Oroszország létezésének kérdését, akkor nem az ukrán fronton nem fognak dönteni erről. Ez az egész emberi civilizáció fennmaradásának kérdése is.

A politikus hangsúlyozta, hogy itt nem szabad félreértésnek lennie, és hogy nincs szükségünk egy Oroszország nélküli világra

15:31
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika, Németország és Lengyelország közös hadgyakorlatot fog tartani

 The Kyiv Independent szerint Washington tárgyalásokat folytat Berlinnel és Varsóval közös hadgyakorlatok tartásáról Lengyelországban, válaszul a NATO keleti határát fenyegető orosz fenyegetésre - mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter február 27-én a televízióban.

15:58
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország fokozza az ágyúzást és a gyalogsági támadásokat Luhanszkban

Szerhij Haidai, a régió kormányzója szerint az orosz erők fokozták az ágyúzást és a gyalogsági támadásokat az Ukrajna keleti részén fekvő Luhanszk tartományban lévő, harcok sújtotta Bilohorivka, Szvatove-Kupjanszk és Kreminna térségében.

16:29
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Meghiúsultak az Oroszország elszigetelését célzó tervek Lavrov szerint

Oroszország a nemzetközi közösség legtöbb tagállamával megerősítette az együttműködést, és meghiúsította a kollektív Nyugat azon terveit, amelyek az ország elszigetelését és feldarabolását célozták - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn egy moszkvai szaktanácskozáson.

"Most dől el, milyen lesz a jövő világrendjének konfigurációja, amely meghatározza Oroszország helyét a demokratikus, igazságos és policentrikus rendszerben, amely most van kialakulóban, és amelynek nincs és nem is lehet alternatívája" - mondta.

"Szeretném hangsúlyozni, nemcsak a kollektív Nyugat azon terveit sikerült meghiúsítanunk, amelyek Oroszország elszigetelésére, sőt feldarabolására irányulnak, hanem a nemzetközi közösség túlnyomó többségével való növekvő együttműködést is sikerült biztosítanunk. Ezt most már világtöbbségnek nevezzük" - tette hozzá.

A külügyminiszter a világtöbbséghez egyebek között Kínát és Indiát, valamit a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB), az Eurázsiai Gazdasági Unió, a Független Államok Közössége, a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a BRICS csoport tagjait sorolta. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan nyilvánosság elé terjeszti Oroszország új, a megváltozott nemzetközi realitásokkal számoló külpolitikai koncepcióját.

16:51
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok taktikai csapássorozattal robbantja az orosz lőszer- és üzemanyagraktárokat

Lőszer- és üzemanyagraktárak is szerepelnek azon orosz célpontok között, amelyeket Ukrajna az elmúlt héten csapássorozatban támadott - közölte a brit védelmi minisztérium, amiről a The Independent című brit lap számolt be.

Legalább 14 robbanás rázta meg az oroszok által tartott Mariupol városában és környékén lévő helyszíneket - közölte a minisztérium -, köztük egy, a Kreml által katonai bázisként használt acélművet - közölték.

17:10
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

A Krím-félszigeten őrizetbe vettek két ukránt

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint a krími Szevasztopolban az orosz biztonsági szolgálatok állítása szerint őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akiket azzal vádolnak, hogy az ukrán titkosszolgálatok beszervezték őket, hogy "pénzjutalom ellenében információkat adjanak át az Orosz Föderáció védelmi minisztériumának objektumainak hollétéről, amelyek kiszivárgása külföldre károsíthatja az ország védelmi képességét".

A TASZSZ jelentése szerint a két személyt hazaárulással vádolják.

17:29
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kína üzent az Egyesült Államoknak

Kína a kínai vállalatokkal szembeni amerikai szankciókat "törvénytelennek" ,nyílt zsarnokoskodásnak és kettős mércének minősítette.

A szankcióknak "nincs alapja a nemzetközi jogban vagy a Biztonsági Tanács felhatalmazásában, és tipikusan illegális egyoldalú szankciók" - mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy napi tájékoztatón.

Az intézkedések "súlyosan sértik Kína érdekeit", és Kína "határozottan elutasítja és elítéli ezt, és panaszt nyújtott be az amerikai félnek" - mondta Mao Ning. Hozzátette:

Miközben az USA fokozta erőfeszítéseit, hogy fegyvereket küldjön a konfliktus egyik felének, ami végtelen háborút eredményez, gyakran terjesztett hamis információkat Kína Oroszországnak történő fegyverszállításairól, és megragadta az alkalmat, hogy ok nélkül szankcionáljon kínai vállalatoka Ez nyílt zsarnokoskodás és kettős mérce.

17:48
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva finoman visszautasította Kína béketervét

A a CIA szerint Kína fegyveszállításokat fontolgat Oroszországnak inváziója érdekében. Ezek a jelentések azután érkeztek, hogy Peking közzétett egy 12 pontból álló tervet, amely tűzszünetet és fokozatos de-eszkalációt követel mindkét féltől.

Kijev a terv egyes aspektusait illetően befogadó hangot ütött meg, ugyanakkor megismételte, hogy teljes orosz kivonulás nélkül nem lehet béke - ami Moszkva számára nem jelenthet esélyt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a kínai tervet részletesen elemezni kell, és figyelembe kell venni minden fél érdekeit, de Moszkva nem látja jelét annak, hogy a békés megoldás megvalósítható lenne - írja a Sky News.

18:06
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij menesztette a Donyec-medence védelméért felelős parancsnokot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő este egysoros rendeletében menesztette a Donyec-medence védelméért felelős összevont katonai és rendvédelmi alakulatok főparancsnokát.

Az államfő nem indokolta döntését.

Az UNIAN ukrán hírügynökség hétfői anyagában emlékeztetett arra, hogy Eduard Moszkaljov vezérőrnagy tavaly került ebbe a tisztségbe, nem sokkal az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után.

Néhány nappal március 15-i kinevezését követően Zelenszkij Ukrajna állami szuverenitásának és területi integritásának védelmében tanúsított személyes bátorságáért és önzetlen cselekedeteiért, valamint a katonai eskühöz való hűségéért a Bohdan Hmelnyickij érdemrend második fokozatával tüntette ki.

18:49
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Diplomáciai megoldást támogat a csehek többsége

Csehország lakosságának többsége az ukrajnai háború befejezése érdekében továbbra is a diplomáciai tárgyalásokat részesítené előnyben - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Median ügynökség készített február második felében a Radiozurnál cseh közszolgálati hírrádió számára.

A Radiozurnál hétfői közlése szerint a megkérdezettek 90 százaléka a diplomáciai megoldást támogatja, ami lényegében megfelel a háború kitörésekor készített hasonló felmérés eredményének.

Az Oroszország elleni európai uniós szankciókat jelenleg a csehek 68 százaléka támogatja, 12 százalékkal kevesebben, mint egy éve.

A büntetőintézkedések támogatottsága a fiatalabbak és magasabb műveltséggel rendelkezők körében a legmagasabb, míg a 45-59 éves korosztály, a kisebb települések lakossága, valamint az ellenzéki ANO mozgalom, illetve a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) választóinak körében a legalacsonyabb.

19:37
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

A Magyar Vöröskereszt több mint 350 ezer esetben nyújtott segítséget a menekülteknek tavaly

Az ukrajnai háború kitörése óta 350 ezer esetben nyújtott ellátást menekülteknek a Magyar Vöröskereszt, a konfliktussal összefüggő feladatait továbbra is ellátja a határ menti segítőpontokon és a budapesti BOK-csarnokban - hangzott el a szervezet hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kardos István főigazgatója beszámolója szerint az ukrán vöröskereszt kárpátaljai szervezetéhez eddig 326 tonna adományt juttattak el több mint 393 millió forint értékben.

Hozzátette: a válság miatt beérkezett adományok értéke hozzávetőlegesen 633 millió forint.
Tavaly több mint 886 millió forintnyi természetbeni adomány érkezett a Magyar Vöröskereszthez, a menekültellátáshoz kötődő kiadásaik hárommilliárd forint felettiek, ebben a költésben azonban már benne van a befogadóhelyek üzemeltetésére fordított pénz is - ismertette a főigazgató.

20:13
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Rádióelektronikai felderítő és különleges műveleti központ megsemmisítéséről számolt be az orosz hadsereg

Csapást mért az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők rádióelektronikai felderítő központjára a Kijev megyei Brovari közelében, valamint a Zapad különleges műveleti központra Hmelnyickij városnál - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok az elmúlt egy napban elszenvedett ukrán veszteségeket hatszáznál több halottban és sebesültben adta meg. Közlése szerint a legtöbb, 250-et meghaladó számú katona a Donyeck körzetében folytatott harcokban vesztette életét.

Konasenkov a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai objektumok közé sorolt egyebek között egy Buk-M1-es légvédelmi rendszert, három harckocsit és két hadianyagraktárt.

A RIA hírügynökség hétfő este azt jelentette, hogy a Wagner katonai magánvállalat rohamalakulatai elfoglalták Artemivszk (Bahmut) város Sztupki nevű negyedét, és behatoltak Illinivka negyedbe is.

20:28
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Fehérorosz kormányellenes aktivisták állítólag felrobbantottak egy orosz katonai gépet Minszknél

Fehérorosz kormányellenes aktivisták saját állításuk szerint felrobbantottak egy orosz Berijev A-50 katonai légtérellenőrző repülőgépet Minszk közelében egy repülőtéren.

"Drónokkal (hajtották végre a támadást). A művelet résztvevői fehéroroszok voltak" - közölte Aljakszandr Azarov, a rendvédelmi szervek volt dolgozói által létrehozott BYPOL ellenzéki szervezet vezetője vasárnap Telegram-oldalán, akit a lengyelországi székhelyű Belsat fehérorosz hírcsatorna is idézett.

A BYPOL-t Fehéroroszországban terrorszervezetként, a Belsatot pedig szélsőséges szervezetként tartják nyilván.

Azarov ugyanakkor nem támasztotta alá bizonyítékkal állítását. Egyelőre sem Minszk, sem Moszkva nem erősítette meg az értesülést.

Azarov mindazonáltal hétfőn a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a művelet hónapokon át tervezték és a jövőben több hasonló partizánakciót terveznek.

21:04
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Nyugat-Ukrajnában orosz dróncsapás ért egy települést

Két ember meghalt és három megsebesült a nyugat-ukrajnai Hmelnyickijben egy orosz dróncsapásban, amelyben több mint egy tucat iráni gyártmányú harci drónt vetettek be vasárnap este - közölték a helyi hatóságok.

Az egyik halálos áldozat a mentőalakulat tagja volt, aki szolgálat közben halt meg - jelentette a Telegram üzenetküldőn a település polgármestere, Olekszandr Szimtcsicin, aki egyben a csapások következtében megrongálódott épületekről is beszámolt.

Nem sokkal később a Hmelnyickij régió kormányzója, Szerhij Gamalij a Telegramban bejelentette, hogy egy másik mentőmunkás a kórházban halt bele sebesülésébe.

21:40
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: Több iráni drónt lelőttek Kijev légterében

Az orosz hadsereg 14 iráni gyártású drónt vetett be Ukrajna ellen hétfőre virradóan, ezek közül 11-et az ukrán erők megsemmisítettek - közölte az ukrán vezérkar.

Szerhij Popko, a kijevi városi katonai adminisztráció vezetője később hozzátette, hogy kilenc önmegsemmisítő drónt a főváros légterében lőtt le az ukrán hadsereg.

Az előzetes információk alapján sem személyi sérülést, sem károkat nem okozott Kijevben a dróntámadás.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint hétfő reggel egész Ukrajna területén légiriadót rendeltek el, a veszély egy órán át tartott.

22:13
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU egy évvel meghosszabbította a Fehéroroszországgal szembeni szankcióit

Az Európai Unió Tanácsa további egy évvel, 2024. február 28-ig meghosszabbította azokat a szankcióit, amelyeket Minszk ellen vetett be a fehéroroszországi belső elnyomás, valamint amiatt, hogy támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni háborújában - jelentették be hétfőn hivatalosan.

Közleményében a Külügyek Tanácsa emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió 2020 augusztusa óta büntetőintézkedések sorozatát vezette be a fehéroroszországi belső elnyomásért és emberi jogi visszaélésekért felelős személyekkel szemben, valamint az ukrajnai orosz háború támogatása miatt.

Ezekkel az a célja, hogy jelezze: ára van az emberi jogok megsértésének és az orosz háború támogatásának - írták.

22:38
február 27, 2023
Vágólapra másolva!

Családok magyarországi integrációja és további segélyszállítmányok a Máltai Szeretetszolgálattól

Ukrajnai családok magyarországi integrációjával és segélyszállítmányok Kárpátaljára küldésével folytatja segítő tevékenységét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta eltelt egy évben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 115 ezer menekülőnek nyújtott segítséget és 570 tonna árut vitt 570 millió forint értékben Ukrajnába.

Egy év elteltével is folyamatos, 24 órás ügyeletet tartanak a határon, több ezer tartósan itt tartózkodó menekült beilleszkedését segítik, ezen belül 170 család magyarországi letelepedését támogatják az integrációs programjukkal - hangzott el a szervezet hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A másfél hónapon át tartó első menekülthullámban naponta ezerkétszáz ember érkezett Beregsurányba, és bár a számuk később jelentősen csökkent, a szervezet még egy év után is folyamatos, éjjel-nappali ügyeletet tart a határon, fogadva az érkezőket - közölték.

05:25
február 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.