Rothadó hínártakaró fenyegeti Floridát és egyre közelebb kúszik

tengeri hínár
Nyolcezer kilométeres, rothadó hínártakaró fenyegeti Floridát
Vágólapra másolva!
A „Nagy Atlanti Tengeri Hínár Öv" néven is ismert jelenség a barna algák hatalmas virágzását takarja, amely Nyugat-Afrika partjaitól a Mexikói-öbölig húzódik. Ez a világ legnagyobb, mintegy 20 millió tonnás hínárvirágzása, amely a világűrből is látható.
Vágólapra másolva!

Nagy mennyiségű hínárra készülnek a strandok

A tengeri algák általában meglehetősen ártalmatlanok és létezésük olyan előnyökkel jár, mint a halak élőhelyének biztosítása és a szén-dioxid elnyelése.

Az USA szélességének kétszeresét kitevő hínárszőnyeg azonban most komoly pusztítást végezhet a tengerpartokon, mivel az óceáni áramlatok a szárazföld felé sodorják.

A jelenség következményei már az elmúlt évtizedben is aggasztották a tudósokat, ám a szakértők szerint az idei virágzás különösen elgondolkodtatható, olvasható Denise Chow, az NBC News tudósítójának most megjelent riportjában, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Tengeri hínár (barnamoszat) erdőség Kalifornia partjainál Forrás: Phys.org

– mondta Brian LaPointe, a Florida Atlantic Egyetem Harbor Branch Oceanográfiai Intézetének kutatóprofesszora, aki négy évtizede tanulmányozza a tengeri hínárszőnyeget.

Hozzátette: Key West strandjait már most is elborítja az alga, annak ellenére, hogy azok általában csak májusban szoktak partra mosódni.

A mexikói strandok – például Cancun, Playa del Carmen és Tulum – szintén nagy mennyiségű tengeri hínár felhalmozódására készülnek a héten.

A hínártömeg mérete évről évre nő és az idei év megközelíti a 2018-as és 2023-es a rekordokat.

A rohadó hínár meglehetősen büdös

A Sky News szerint az algák tömegének negatív hatásai sokrétűek:

elpusztíthatja a part menti ökoszisztémákat, megfojthatja a korallokat, károsíthatja az élővilágot, veszélyeztetheti az infrastruktúrát, valamint ronthatja a levegő és a víz minőségét.

Egy 2019-es tanulmány szerint az algák riasztó ütemű növekedéséért az erdőirtás és a műtrágyahasználat lehet a felelős, amelynek hatásait a klímaváltozás is súlyosbítja.

Nyolcezer kilométeres, rothadó hínártakaró fenyegeti Floridát Forrás: Origo

– mutatott rá Patricia Estridge, a Seaweed Generation vezérigazgatója. – Ráadásul, ahogy a partra vetett hínártömeg elpusztul és elrothad „határozottan záptojásszaga van".

A jelenség hatalmas problémát okoz a turizmusnak Mexikóban és Floridában egyaránt. A mexikói szállodák és üdülőhelyek például évente milliókat költenek arra, hogy megszabaduljanak a rohatdó tengeri hínár borította strandoktól, ezért munkásokat alkalmaznak, hogy összegyűjtsék és máshová szállítsák azt.