Ez a laptop két évig bírja egy töltéssel

potatop
Két évig is elmehet egy töltéssel a PotatoP
Vágólapra másolva!
Beépített napelemet is kapott az öncélú szórakoztatás jegyében született PotatoP.
Vágólapra másolva!

Klasszikus hobbiprojekttel váltott ki elismerést a nyílt forrású hardveres bütykölések dokumentálására szakosodott Hackaday portálon egy fejlesztő, Andreas Eriksen két év akkus üzemidőt kínáló laptopot készített. A gépbe ugyan 12000 milliamperes akku került, azonban a mutatványhoz szükség volt egy beépített napelemre is.

A PotatoP szándékosan a létező legalacsonyabb fogyasztású laptop, amit manapság egyáltalán építeni lehet, a lelkét a SparkFun RedBoard Artemis lapkaszámítógép adja, amelyet a gyártó ARM Cortex-m4F mikroprocesszorral, 384 kilobájt memóriával, továbbá 1 MB háttértárral szerelt.

A noteszgép háttérvilágítás nélküli, monokróm LCD kijelzője 4,4 hüvelykes és 320×240 pixel felbontású, a konfigurációt az alkotó kiegészítette még egy háttértár bővítésére alkalmas microSD kártyaolvasóval, továbbá egy Happy Hacking Keyboard Lite 2 klaviatúrával.

A PotatoP a manapság megszokott módon nem használható, nem képes Windowst vagy Linuxot futtatni, helyette a mikrokontrollerek programozására kitalált uLisp programozási nyelven készült szoftverek indíthatóak el rajta.

Eriksen szerint szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő mellett a Snake-hez hasonló egyszerű játékok is készíthetőek a PotatoP-re.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!