Halált és vakságot okozó szemcseppeket hívnak vissza

kötőhártya-gyulladás, szemcsepp
Vágólapra másolva!
Az amerikai egészségügyi tisztviselők szerint egyes szemcseppek és műkönnyek olyan ritka baktériumfertőzéssel köthetők össze, melyet korábban még soha nem tapasztaltak az Egyesült Államokban. A fertőzést közel 70 betegnél mutatták ki, és halálos áldozatot is követelt.
Vágólapra másolva!

Az USA egészségügyi hatóságai szerint korábban forgalomban lévő szemcseppek és műkönnyek felelhetnek azért a gyógyszerrezisztens baktériumfertőzésért, melynek következtében

egy beteg meghalt, nyolcan elveszítették a látásukat, négy személynek pedig műtéti úton kellett eltávolítani a szemét

– írja a BBC.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) 16 államban, összesen 68 betegnél azonosította a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium egyik ritka törzsét.

Ezt a törzset ráadásul a mostani járvány kitörése előtt még soha nem azonosították az Egyesült Államokban.

A CDC szerint a fertőzéssel diagnosztizált betegek többsége szemcseppek és műkönnyek használatáról számolt be. A hatóság elmondta, kezdetben tíz különböző terméket azonosítottak, melyek kapcsolatban állhatnak a járvánnyal. Az Indiában gyártott, és az USA-ban két márkanév alatt forgalmazott szemcseppeket januárban ki is vonták a forgalomból.

A CDC még januárban figyelmeztette a lakosságot, hogy ne használják az EzriCare és a Delsam Pharma márkanevek alatt piacra került műkönnyeket.

A következő hónapban a márkák mögött álló vállalat (Global Pharma) maga is bejelentette a visszahívást.

Szemcseppek és műkönnyek felelhetnek egy ritka baktériumfertőzésért az Egyesült Államokban Forrás: Phanie via AFP/VOISIN/PHANIE/Voisin

A hatóságok a betegektől átvett, felbontott üvegcsékben ki tudták mutatni a baktériumot. A bontatlan üvegeket egyelőre vizsgálják, hogy kiderüljön, történt-e szennyeződés a gyártási folyamat során.

Mindeközben a múlt héten egy floridai nő beperelte az érintett gyógyszergyártó céget, azt állítva, hogy a termékük használata után elszenvedett fertőzés miatt az orvosok kénytelenek voltak eltávolítani az egyik szemét.

Az EzriCare képviselője elmondta, az eddigi vizsgálatok még nem bizonyították be maradéktalanul, hogy a termékeik és a fertőzés között egyértelmű összefüggés van. Hozzátették, azonnal felvették a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, és mindenben együttműködnek velük.

A CDC hangsúlyozta, mindazok, akik használták a visszahívott termékeket, és tüneteket tapasztalnak, forduljanak orvoshoz.

A tünetek közé tartozik a szem váladékozása, a kellemetlen érzés vagy fájdalom, bőrpír, homályos látás, valamint a fokozott fényérzékenység.

A múlt héten az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) külön visszahívási közleményt tett közzé a Pharmedica és az Apotex vállalatok által gyártott egyes szemcseppekkel kapcsolatban, miután a cégek önkéntesen kivonták a termékeiket a forgalomból.

A Statista adatai szerint 2020-ban nagyjából 117 amerikai használt szemcseppeket és szemöblítő készítményeket.