A tölgy a lakberendezés színpompás adu ásza

Vágólapra másolva!
A tölgyfa továbbra is az egyik legnépszerűbb tömörfa alapanyag, amely tökéletes minőséget képvisel, könnyen feldolgozható és használata során is számos előnnyel rendelkezik. És még színekben is változatos lehetőségeket biztosít!
Vágólapra másolva!

A fa természetes, kellemes és meleg hangulatot teremt az otthonokban, a tölgyfa pedig méltán a belsőépítészet egyik legkedveltebb alapanyaga. Barátságos és harmonikus légkört alakít ki minden helyiségben, és változatos felhasználásának köszönhetően a lakberendezési stílusok szinte mindegyikében népszerű. Ráadásul a tömör tölgyfa alapanyag több színben is előállítható, amely még értékesebbé teszi a belső terek kialakításában.

Forrás: miniwebshop.hu

Hazánkban a tölgy az egyik legelterjedtebb fafajta, a kocsányos és a kocsánytalan tölgy is közkedvelt tömörfa nyersanyag. A két fajta szemre nagyon hasonló, de a kocsánytalan kicsit sűrűbb, keményebb. A tölgyfa kiváló szilárdságú, strapabíró, könnyen feldolgozható, éppen ezért több területen is előszeretettel használják. Bármilyen eljárással jól megmunkálható, faragható, gőzölve pedig akár hajlítható is. Élettartama szárazon tartva a 800-1000 évet is elérheti.

Nem csak bútorokat gyártanak belőle, de padlónak, ajtónak, cölöpnek, gerendának, lécnek, boroshordónak is kitűnő, felhasználják többek között hajógyártáshoz is, és még szobrot is faragnak belőle. Mintázata nagyon jellemző, az otthonok természetes hangulatát erősíti, miközben a fa fényűző légkört teremt. Hatalmas esztétikai előnye pedig, hogy több színben is feldolgozható. Alapból a tölgyfa sárgás világosbarna, amely a fa öregedésével egyre sötétebb árnyalatokat vesz fel. Azonban a különböző megmunkálási technológiáknak köszönhetően meglepően sok színben állítható elő, a széles színskála pedig újabb érv a tölgy tömörfa mellett.

Forrás: miniwebshop.hu

Fehér

A tölgyfa csak nagyon fiatalon világos, ám ekkor még nem használható termelésben. A feldolgozás során különböző kémiai eljárásokkal azonban kifehéríthető, a végeredmény pedig világosszürkés vagy törtfehér árnyalatokat kaphat, amely nem csak bútorok esetében jelent eleganciát, de a padlónál is. A fehérebb árnyalatok ráadásul a kisebb helyiségekben még jobban megfelelnek, hiszen akár bútorról, akár dekorációról van szó, tágítják a szobát vizuálisan. A fehér tölgy pompásan passzol a minimalista és modern lakberendezési tervekhez, a nappaliban és a hálóban is meleg érzetet kelt, és gyakorlatilag bármilyen más színnel kombinálható.

Fekete

A belső terekben elsősorban a padló kialakításában a fekete változat nagyon népszerű. Ennek a tömörfa típusnak az előállítása pácolással is elérhető, de a legértékesebb tölgyfák egyike az akár több száz évet víz alatt tartással sziklaszilárdságúvá váló típus, amely tartósabb és keményebb, és az idők során gyakorlatilag feketévé válik. Ahogy a fehér a kisebb, a fekete tömör fa inkább a nagyobb helyiségekben praktikus, és elegáns hangulatot biztosít. A látványos, fekete tölgyfa bútorok mellé a világosabb, pasztel árnyalatok passzolnak, és egyike azoknak a bútorszíneknek, amelyekhez az arany is nagyszerűen illik.

Sötét

Bizonyos tölgyfa fajok alapból sötétebb alapanyagnak számítanak, de mesterségesen is sötétíthető a fa alapszíne. A sötétebb fajtájú tölgyek közé tartozik például a konyak tölgy, amely gyakorlatilag bármilyen bútortípus alapja lehet az előszobaszekrénytől a komódon át az ágykeretig. Stílusában hasonlít a fekete tölgyhöz, amely viszont sokkal ritkább tömörfa alapanyag.

Arany

A tölgy naturális szalma színe akár már lakkozással is az aranyhoz hasonló színhatást kap, de kezeléssel a fa az arany több árnyalatában is tündökölhet. Ennek hamisítatlan atmoszférája gyakorlatilag időtlen remek, amely megunhatatlan, és képtelen kimenni a divatból. Az arany tölgyfa bútorként és padlóként is patinát kölcsönöz, és rengeteg belsőépítészeti stílusba illeszthető könnyedén.

A tölgyfa bútorszínei

Könnyű megmunkálhatósága miatt a tölgyfa nagyon közkedvelt bútor alapanyag, amelyből időtálló berendezés készíthető a lakás bármely helyiségébe. Bár a tölgy kemény, szilárd fa, még faragható is, így művészibb kialakításra is alkalmas. Az egyik legkülönlegesebb típus a természet munkájának köszönhetően a mocsarakban, tavakban évszázadokig oxigénhiányban tartott fekete tölgyfa, ez magától értetődően ritkább alapanyag, és ennek megfelelően értékesebb is. A fekete tölgyből nem csak elegáns, de tartós bútorok készülnek, akár dohányzóasztalról, akár tévéállványról legyen szó. A lancelot tölgy gyakori nyersanyaga konyhai pultoknak, konyhaszigeteknek, és színe mellett strapabíróságával is tökéletesen passzol a konyhába. A sonoma tölgy világosabb árnyalat, amely a lakás bármelyik helyiségében melegséget biztosít, és amelyből ugyanúgy készítenek polcrendszereket, mint akár előszoba bútor, cipőpadot. A kézműves tölgy tömörfa naturális hatásával barátságos légkört teremt a hálószobában is, így éjjeli szekrénynek, komódnak, fiókos szekrénynek is tökéletes. Az arany tölgy gardróbszekrények, íróasztalok, étkezőasztalok kiváló alapanyaga lehet, de akár a fürdőszobát is feldobhatja szekrény, mosdószekrény formában.

A tölgyfa bútorok természetessége szinte minden helyiséget feldob, a konyhától a fürdőszobáig otthonos környezetet teremt, ráadásul a változatos színskálának köszönhetően többféle lakberendezési elképzelésnek is tökéletesen megfelel.