Van egy ország, ahol szinte megőrülnek a medvehús-automatáért

fekete medve, amerika, erdő,
Amerikai fekete medve a Waterton Lakes National Park-ban Kanadában.
Vágólapra másolva!
Vélhetően az üzemeltetőt is meglepte az az érdeklődés, amely az Észak-Japán Akita tartományában felállított medvehúskiadó automata kapcsán jelentkezett az ott élők körében.
Vágólapra másolva!

2.200 jenért, azaz közel 6.000 forintnak megfelelő összegért lehet 250 grammos kiszerelésű medvehúshoz jutni Japánban a novemberben üzembe helyett automatából, Szemboku város vasútállomásán. A gép közelében mindig nagy a tolongás, de az automata üzemeltetője még 400 kilométerrel távolabbról, Tokióból is kapott megkereséseket medvehús szállítására.

Az automatát egyébként egy helyi étterem, a Soba Goro helyezte üzembe, azzal a céllal, hogy

növelje a turisztikai érdeklődést a helyi konyhaművészet iránt.

A friss medveshús a helyi vadászzsákmányból kerül be az automatába, és az étterem szerint gondosan ügyelnek arra, hogy a csomagok egyaránt tartalmazzanak zsírosabb-szaftosabb, illetve pusztán húszszövetekből álló darabokat.

Japán ezen részén népes medvepopuláció él, a később élelmiszerként kínált medvehúst engedélyezett kilövésekkel elejtett állatokból nyerik. A medveshús fogyasztása Észak-Japánban a legmagasabb országon belül, kapható konzervként, sőt, instant élelmiszer formájában is.

Húsának ízét gyakran a szarvashúshoz hasonlítják, és a legtöbbször pörköltekbe kerül.

Bár a medvehúst kiadó automata különösen furcsának tűnhet, Japánban óriási szerep jut az automatáknak a hétköznapi életben, köztük az élelmiszert áruló berendezéseknek. Az alapvető és más országokban is megszokott, hideg és meleg italokat, üdítőket kiadó gépek mellett Japánban működnek étkezési célú rovarokat, sőt, hamburgereket kiadó automaták is. Japán legnagyobb bálnavadász cége, a Kyodo Senpaku pedig nemrég bálnahúst kezdett árusítani automatáiból. A vállalat öt éven belül 100 bálanhúsautomatát telepítene országszerte.

Az ország gyártói szakmai szövetsége szerint az automaták száma 2000-ben ért a csúcsra Japánban, akkor 5,6 millió működött azokből - vagyis minden 23 emberre jutott egy. 2020-ra a működő berendezések száma 4 mllióra csökkent, de még mindig Japán vezeti az egy főre jutó automaták számának globális listáját - írja a Guardian.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak