Egységes, magas színvonalú és fenntartható szolgáltatást biztosít az új hulladékgazdálkodási rendszer

üveg üveghulladék szelektálás szelektív hulladék
Az üveges italok esetében mindig fizetünk egy bizonyos összeget magáért a „csomagolásért” is.
Vágólapra másolva!
Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók nemzetközi energiaválságot, valamint soha nem látott szankciós inflációt szabadítottak egész Európára. A kormány ebben a helyzetben is mindent megtesz a magyar családok védelme érdekében, és a hulladékgazdálkodás terén is fenntartja a rezsicsökkentést, ami a legnagyobb ilyen jellegű, családoknak nyújtott segítség Európában. A 2023. július 1-jén induló új, koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer - megőrizve a rezsicsökkentés eredményeit - hosszú távon garantálja a szolgáltatás országosan egységes, magas színvonalú, fenntartható működését. A hazai szabályozás külön figyelmet fordít az európai uniós célkitűzésekre és arra törekszik, hogy maradéktalanul teljesítse a megvalósításukat szolgáló uniós irányelvekben előírt célértékeket, hozzájárulva a körforgásos gazdaságra történő átálláshoz.
Vágólapra másolva!

A kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra - áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Ezért július elsejétől átalakul az állami hulladékgazdálkodás rendszere,

amelyben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint koncessziós társaság végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának az átvételét, a gyűjtését, az elszállítását és az előkezelését, a kereskedelmét és a kezelésre történő átadását, illetve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését.

Az új szabályozás biztonságos és kiszámítható működést eredményez, amelynek egyik alapeleme az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, melyet a koncesszió indulásával, 2023. július 1-től vezet be a jogalkotó.

Eszerint – az uniós jog előírásaival összhangban – a termék gyártójának kell viselnie a pénzügyi felelősséget, vagy a pénzügyi és szervezési felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Illusztráció Fotó / Shutterstock

A hulladékgazdálkodás átalakuló szabályozásában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) törvényi felhatalmazás alapján rendeletben határozza meg a vegyes összetételű, nem veszélyes hulladék hulladéklerakóban és égetőműben való átvételéért fizetendő díjat, továbbá a közfeladat ellátásához szükséges hulladékgazdálkodási eszköz használatával, valamint igénybevételével összefüggő díjak megállapítására szolgáló hatósági eljárás szabályait. A MEKH rendeletei rögzítik továbbá a koncesszori alvállalkozók, valamint az önkormányzatok állami hulladékgazdálkodási közfeladattal összefüggő indokolt költségét is.

A jogszabályok által előre tervezhetővé válik a költségek és bevételek mértéke a koncessziós társaság és az érintett létesítmények üzemeltetői, tulajdonosai számára.

A hatályos törvényi szabályozás alapján a módosítás a lakossági fogyasztók hulladékkal kapcsolatos díjait nem érinti, azok változatlanok maradnak

- áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.