Megbukott Zuckerberg - eltűnik a Facebook éléről?

Facebook, érdekes, tény, Mark, Zuckerberg
2010-ben készítettek egy filmet Mark Zuckerbergről, és a Facebook alapításáról. Zuckerberg gyűlöli a filmet, és hazugnak tartja.
Vágólapra másolva!
Zuckerberg végtelenül égeti a pénzt egy kérdéses virtuális valóságos projektre, miközben tízezreket kellett kirúgni a cégtől.
Vágólapra másolva!

Egyre több belsős forrás alapján jelennek meg hírek arról, hogy Mark Zuckerberg hátrébb léphet a Facebook anyavállalatának, a Metának az éléről. Sokan úgy vélik, ezzel lehetne megnyugtatni a befektetőket, ugyanis az elmúlt két évben meglehetősen rossz irányba halad a cég, ami el is veszítette piaci értékének jelentős részét.

A Meta persze hivatalosan cáfolja, hogy Zuckerbeg visszalépne a cégvezetéstől, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat ki, miután súlyos káoszt okozott a vállalatnál. A Meta még tavaly kezdett nagyon súlyos leépítésekbe, akkor az első körben 11 ezer munkavállalót küldtek el.

Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Justin Sullivan

Zuckerberg ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy 2023-at a "hatékonyság évének" képzeli el, amelynek keretében karcsúsítani szeretné a céget, és nemcsak az alsóbb szinteken, hanem középvezetői szinten is elbocsátásokat jelent. Ezt követően most újabb 10 ezer embertől vált meg a Meta, és visszavontak közel 5 ezer nyitott pozíciót is.

Zuckerberg közölte, hogy ennek eredményeként bizonyos "kevésbé fontos" projekteket törölhetnek, azonban a cég fókuszában továbbra is a mesterséges intelligencia és a metaverzum áll majd.

Zuckerberg lázálma

Ez az a bizonyos metaverzum, ami eleve elég rossz helyzetbe sodorta a céget. Zuckerberg semmilyen erőforrást és pénzt nem sajnál attól, hogy a cége úttörő legyen a metaverzum üzletben, habár azt igazából még senki nem tudta elmondani, hogy miért lesz jó, ha emberek egy rosszul kinéző virtuális világban kóborolhatnak.

Forrás: Mark Zuckerberg

A Meta ettől függetlenül a tavalyi évben összesen 15 milliárd dollárt égetett el erre, mindenféle látható eredmény nélkül.

A Zuckerberg-féle metaverzumnak továbbra sincs szabad szemmel látható felhasználói bázisa, és látható érdektelenség övezi. Láthatóan a piac sem érti a helyzetet, így a Meta részvényeinek értéke tavaly októberben bezuhant 90 dollár környékére, ami brutális visszaesés a 2021-es csúcsot jelentő közel 380 dolláros árfolyamtól. Azóta az elbocsátásoknak és az egyéb költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhetően elkezdett visszakúszni, de jelenleg is csak 214 dolláron áll.

Hogy végül bejön-e, hogy Zuckerberg feltette a teljes céget a metaverzum felépítésére, most még nem tudni, de valószínűleg nem véletlen, hogy mostanában egyre többet hallani arról, hogy visszaléptetnék.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!