Azonosították a szentpétervári merénylet kitervelőjét

Szentpétervár, 2023. április 03. Rendőrök a szentpétervári Street Food Bar No1 folyóparti kávézóban, ahol robbanás történt 2023. április 2-án. A detonáció következtében életét vesztette a Vladlen Tatarszkij néven ismert (valódi nevén: Makszim Fomin) Kreml-párti haditudósító, orosz blogger, aki az intézményben szerzői estet tartott. Legkevesebb 25-en megsérültek. MTI/EPA/Anatolij Malcev
Vágólapra másolva!
Az orosz hatóságok azonosították azt az ukrán férfit, aki kitervelte a Vladlen Tatarsky, katonai blogger elleni robbantásos merényletet Szenpéterváron.
Vágólapra másolva!

Az orosz baloldal asszisztál a terrortámadásokhoz

Közleményt adott ki az FSZB az április 2-án Szentpéterváron történt robbantásos merénylettel kapcsolatban, amelyben életét vesztette Vladlen Tatarszky (születési nevén Maxim Fomin), az orosz közéletben közismertnek számító katonai blogger, aki rendszeresen tudósított az orosz-ukrán háborúról. Tatarszky mellett legalább 40 ártatlan polgári személy is megsérült a merényletben.

A közlemény szerint az FSZB egy kiterjedt összeesküvés nyomaira bukkant, amelynek szálai az orosz ellenzékhez, így a jelenleg börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnyij-hoz vezetnek.

A börtönbüntetésre ítélt Alekszej Navalnyij, orosz baloldali politikus köreihez kapcsolhatók az Oroszország szerte megszaporodó terrortámadások. Szervezetei kapcsolatban állnak a magyarországi dollárbaloldalt finanszírozó Soros György magyarországi születésű amerikai milliárdossal. Forrás: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság/-

Az orosz szakszolgálati jelentés ezenfelül hozzáteszi, hogy egy ukrán állampolgárt, Jurij Gyeniszovot gyanúsítja a merénylet kitervelésével, aki a támadást követően rövidesen elhagyta Oroszországot és Örményországon keresztül Törökországba utazott.

Az orosz szolgálatok ezenfelül kapcsolatot találtak a Navalnyij-klikk, a Pussy Riot és a márciusban letartóztatott amerikai újságíró, Evan Gerskovics között.

A jelentés szerint Gyeniszov Kijevből érkezett Oroszországba Lettországon keresztül, aki egy katonát formáló gipszszoborba rejtve csempésztbe a pokolgépet az országba a merénylet elkövetője, Daria Trepova számára.

Dmiitrij Medvegyev sem hagyta szó nélkül az FSZB által kiadott jelentést, aki Telegram-csatornáján a követekzőképpen fogalmazott:

Soros szál is felbukkanhat a támadás kapcsán

Az FSZB jelentése részletesen foglalkozik azzal az ellenzéki politikai körrel, amely kapcsolatban állhat az ukrán titkosszolgálattal, elősegítve ezzel oroszországi szabotázsakcióikat.

A jelentésben feltűnik a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) szervezet neve is, amelyről köztudott, hogy közvetítőkön (például Borisz Zimin üzletemberen) keresztül rendszeresen kapott pénzügyi támogatásokat a Soros-hálózattól.

A dollárbaloldalt finanszírozó Soros György civil szervezetei kapcsolatban állnak a terrortámadást végrehajtókkal. Forrás: REUTERS/© Yuri Gripas / Reuters

Az eset így több szempontból is súlyos és precedens értékű,

mivel ez az első alkalom, hogy Soros György nevét nyíltan is összefüggésbe lehet hozni véres terrortámadásokkal.