A Föld melegedésével több villámaszály lesz, ami a termőföldet kiszívja, és a növények száradni fognak

aszály
Barry Evans földműves poros termőföldet dob egy gyapottermésből, amit ő aprított és ültetett el búzával 2022 október 3-án Texasban, Kressben. Egy új tanulmány azt találta, hogy a klímaváltozás az aszályokat gyorsabbá és ádázabbá teszi és különösen egy gyorsan mozgó aszály fajtát, ami a földműveseket meglepetésként éri.
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány azt találta, hogy a klímaváltozás az aszályokat gyorsabbá és ádázabbá teszi, különösen egy specifikus gyorsan fejlődő hővezette fajtát, ami meglepetésként éri a földműveseket. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Egy tanulmány azt találta, hogy az aszályok általában gyorsabban jönnek létre. De azt is mutatja, hogy egy speciális és különösen kellemetlen hirtelen fajta - az úgynevzett villámaszály - egyre nagyobb terméspusztító lábnyomot hagy.

Ez csak a termő szezonban jön - leginkább nyáron, de tavasszal és ősszel is - és alattomos, mert ezt nem csak az esőhiány, vagy hóhiány okozza, ami egy tipikus lassú kezdetű aszály mögött van.

Az történik, hogy a levegő túl forróvá és olyan szárazzá válik, hogy kiszívja a vizet a növényekből és a termőföldből.

Daniel Swain, a Kaliforniai Egyetem és a Nemzeti Légkörkutató Központ tudósa, aki nem vett részt a tanulmányban. azt mondja, hogy ez az atmoszféra növekvő szomjúsága. Nagyon releváns egy melegedő klímában.

Barry Evans földműves poros termőföldet dob egy gyapottermésből, amit ő aprított és ültetett el búzával 2022 október 3-án Texasban, Kressben. Egy új tanulmány azt találta, hogy a klímaváltozás az aszályokat gyorsabbá és ádázabbá teszi és különösen egy gyorsan mozgó aszály fajtát, ami a földműveseket meglepetésként éri. Forrás: https://phys.org/news/2023-04-earth-droughts-soil-dry.html

A villámaszály kifejezést 2000 körül alkották meg, de igazán 2012-ben lett felkapva, mikor egy 30 billió dolláros hirtelen aszály csapott le az Egyesült Államok közepén, az egyik legrosszabb aszály az 1930-as években történt hírhedt Dust Bowl óta, ami lerombolta a Nagy Síkságot,

Mivel nagyon nagyon, gyorsan történik, az emberek elkezdtek erre az új jelenségre fókuszálni. A 2012-es aszály csupán egy hónapon belül nagyon súlyos körülményeket hozott létre. - mondta a tanulmány vezető szerzője mondta Xing Yuan, a kínai Nanjingi Információ Tudományi és Műszaki Egyetem dékánja.

Kínában a Jangce golyó medencéjének legtöbb részét tavaly nyáron villámaszály sújtotta, ami csupán egy hónap alatt jött létre a magas hőmérsékletek miatt, amely bozóttüzeket is beindított. A folyónak felszáradtak részei és energia hiány volt Kína déli részén, mert a vízerőmű nem működöt. Nagyon gyorsan jött létre, így nem volt elég idő felkészülni az aszályra.

Bozóttüzek a Tennessee állambeli Gatlinburg közelében 2016. november 29-én. Forrás: https://phys.org/news/2023-04-earth-droughts-soil-dry.html

Egy másik hirtelen aszály az Egyeült Államok délkeleti részén történt 2016-ban és a pusztító bozóttüzeknek egyik faktora volt a Tessessee állambéli Gatlinburgben. - mondta a tanulmány társszerzője Jason Otkin a Wisconsin Egyetem tudósa.

A jelenlegi aszály az Oklahoma -Texas földnyelvben és Kansasban 2 éve kezdődött, gyors kezdetű aszályként. Lényegében egy melegedő világ lehetővé teszi a gyorsabb kezdetű aszályt. - mondta Joel Lisonbee a NOAA klimatológusa, aki nem vett részt a tanulmányban, de dicsérte azt.

Kukoricaszárak aszály idején a földön heverve Farmingdale-ben. Forrás: https://phys.org/news/2023-04-earth-droughts-soil-dry.html

Yuan, Otkin és kutatócsapatuk visszanézte az aszályokat, milyen gyorsan történtek és milyen fajták voltak, világszerte 1951 óta és azt találták, hogy villámaszályok gyakrabban történnek a világ klíma régióinak majdnem ¾-ében.

Azt is találták, hogy mindenfajta aszályok gyorsabban történnek.

Bár nem tudták kvantifikálni mennyivel gyorsabban a helyben és időben való variabilitás miatt, Yuan azt mondta, hogy korrekt azt mondani, hogy az aszályok hetekkel korábban kezdődnek, mint egykor.

Yuan azt mondja, a hirtelen aszályok nagyobb fokozódásai közül néhány Európában és Ausztráliában volt. Külső szakértők rámutattak, hogy az Amazonas hajlamos rá. Figyelnünk kell a jelenségre, mert fokozódik.

Egy elsüllyedt hajót felfed a csökkenő vízszint a Lanier-tavon, amint Nick Baggett az Egyesül Államok Hadserege Mérnök Testületének Természeti Erőforrások igazgatója nézi. a Georgia állambeli Flowery Branchban 2016. október 26-án. Forrás: https://phys.org/news/2023-04-earth-droughts-soil-dry.html

Yuan csapata számítógép szimulációkat is alkalmazott – a legrosszabb esetű és mérsékeltebb melegedésre is - és azt találták, hogy a villámaszályok aránya növekedni fog egy melegedő világban és az aszályok egyre gyorsabban fognak történni.

A szakértők azt mondják, hogy definíció szerint a villámaszályok különösen rosszak a mezőgazdaság számára, mivel a termőföld alacsony nedvesség szintjei eredményezik.

Tanulók esernyővel a Jialing folyó, a Jangce egy mellékfolyójáának száraz medrén állva Kína délnyugati részének Chongqing önkorányzatában 2022. augusztus 19-én. A Jangce folyó medencéjének legtöbb részét tavaly nyáron villámaszály sújtotta, ami csupán egy hónap alatt jött létre a magas hőmérsékletek miatt, am Forrás: https://phys.org/news/2023-04-earth-droughts-soil-dry.html

Lisonbee azt mondja, hogy egy lassan alakuló aszály esetén ha egy földműves úgy véli, hogy az elkövetkező szezon száraz lesz, akkor több szárazságtűrő termést vet, de villámaszály estén valószínűleg a termés már a földben van és nem sokat lehet tenni.

(Forrás: https://phys.org/)