A bűnözés új korszaka kezdődik: félelmetes, mire képesek használni a csalók a mesterséges intelligenciát

telefonos csalás bűnözés
Silhouette of a man in a hood on a black background, his face is not visible, the hacker is holding the phone in his hands. The concept of a criminal, incognito, mystery, secrecy, anonymity.
Vágólapra másolva!
Sokkot kapott az édesanyja, elképesztő ötlettel állt elő egy gátlástalan csaló.
Vágólapra másolva!

Ha a csalókon múlik, akkor mindig lesz valami új a nap alatt. A WKYT beszámolója szerint az USA Arizona államában élő Jennifer DeStefano minden képzeletet felülmúló telefonbeszélgetést folytatott a napokban, egy furcsa telefonszámról érkezett hívást fogadva a síró lányának hangja fogadta. „Anya!" - hallotta a telefonban, mire kérdezte, hogy mi a baj, ám a lány csak annyit mondott, hogy ezt elszúrta.

Egy pillanatra sem merült fel Jennifer DeStefanóban, hogy nem a lánya hangját hallotta a telefonban Forrás: WKYT

Ezt követően egy férfi vette át a hívást, aki azt állította, hogy elrabolta a lányát. Ráparancsolt az anyára, hogy ne merje hívni a rendőrséget, különben telepumpálja drogokkal és megerőszakolja a 15 évest, majd kidobja valahol Mexikóban. A férfi elsőként egymillió dollár váltságdíjat kért, de gyorsan hajlandó volt levinni 50 ezer dollárra az összeget.

A feldúlt anya berohant a lánya szobája, ahol óriási megkönnyebbülésére megtalálta a tizenévest.

DeStefano szerint teljesen valósághű volt a lányának hangja és sírása a telefonban, eszébe sem jutott csalásra gyanakodni, hiába tudta, hogy a lánynak a szobájában kell lennie.

Az ügyben nyomozó Dan Mayo FBI különleges ügynök szerint a kegyetlen csaló egy gépi tanulásos rendszert használt a lány hangjának gépi klónozására, feltehetően a nyilvánosan elérhető közösségi médiás videóiból szedte hozzá a hangmintákat. Az áldozattá válás elkerülése érdekében nem tud mit javasolni azon túl, minthogy jobb szűkebb körök tagjaira korlátozni az efféle tartalmak elérhetőségét.

Végül remek kérdés, hogy egyáltalán mit képzelt a hamis emberrabló, hiszen ha nincs a szülő közelében az állítólag elrabolt gyermek, akkor a kétségbeesett anya vagy apa szinte biztosan megpróbálja felhívni, mire rögtön fény derül a csalásra. Amennyiben a telefon lemerülése vagy egyéb körülmény miatt nem sikerül azonnal elérni a gyereket, akkor is jó eséllyel még azelőtt előkerül, hogy a szülő képes volna intézkedni a nagy összegű váltságdíj valamilyen formában történő átadásáról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!