Külföldi titkosszolgálatok embere lehet Gyöngyösi Márton - erre gyanakodtak a Jobbikban

Gyöngyösi Márton
Az Európai Parlament képviselője 
 Hungarian Member of the European Parliament Marton Gyongyosi Eastern Mediterranean,Belgium,Brussels,Hungarian Member of the E Horizontal
BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 16: Hungarian Member of the European Parliament Marton Gyongyosi speaks during a special interview in Brussels, Belgium on September 16, 2020. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Tény, hogy vannak olyan emberek, akik szeretnek minden és mindenki mögött titkosszolgálatokat látni, de az is tény, hogy mindenki, aki a vasfüggöny mögül jött és Nyugaton dolgozott, az a nyugati titkosszolgálatok számára célszemély volt – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Horváth József azzal kapcsolatban, hogy Gyöngyösi Mártont, a Jobbik elnökét korábban saját párttársai is „küldött embernek" tekintették. A biztonságpolitikai szakértő szerint ezek az emberek vagy családtagjaik kiemelt titkosszolgálati figyelem alatt álltak.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta a portálnak Horváth József, akit a Jobbik elnökéről, Gyöngyösi Mártonról korábban tett különböző vélemények okán kérdeztünk.

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy egy Gyöngyösi Mártonról készített összeállításban felidézte a Hetek nevű lap egy 2012-ben publikált cikkét, amelyben belső forrásra hivatkozva azt írták, hogy

a Jobbikban annak idején senki nem tudta, Gyöngyösi Márton honnan bukkant fel, de az biztos, hogy nem vett részt az alapításban, és a kezdeti pártépítésben.

A Jobbik szervezeti rendszerét kezdetek óta átlátó volt párttag, a lap állítása szerint azért nem volt hajlandó mélyebben feltárni Gyöngyösi szerepét, mert

Gyöngyösi Márton Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Gyöngyösi múltjára tett utalást Murányi Levente, a párt korábbi alelnöke is, aki, miután kilépett a pártból, azt állította, a Jobbik elnöke „az amerikaiak, ha úgy tetszik, a háttérhatalom embere". A Magyar Nemzet korábban azt is felidézte, hogy Gyöngyösi külkeres édesapja révén élt Egyiptomban, Bagdadban, Kabulban, Indiában pedig egy bentlakásos iskolába is beiratták tehetős szülei.

A fentiek kapcsán Horváth József azt mondta, hogy

azok a személyek, akik akár diplomataként, akár külkeresként, de rendszeresen járhattak Nyugatra, megfigyelt személyek voltak, a szolgálatok vizsgálták, hogy alkalmasak voltak-e beszervezésre.

– tette hozzá Horváth József. A szakértő hangsúlyozta, hogy fontos lenne, hogy a parlamentbe bekerült képviselők közül ne csak azok essenek át nemzetbiztonsági ellenőrzésen, akik a honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottság tagjai, hanem a képviselők egésze is. Ezzel meg lehetne akadályozni, hogy külföldi érdekeknek dolgozó képviselő kerüljön be a magyar Országgyűlésbe.

Gyöngyösi Márton részt vett az amerikai nagykövetség által rendezett széderesti vacsorán Forrás: twitter

Gyöngyösi Márton jelene és múltja azután lett ismét érdekes, hogy a zsidó származású képviselőket korábban listázni akaró és más antiszemita kijelentéseket tevő Jobbik-elnök egyedüli politikusként részt vett David Pressman amerikai nagykövet széderestéjén.

Az EP-képviselő jelenlétét nem csak a hazai zsidó szervezetek ítélték el, pénteken az izraeli külügy is élesen bírálta a történteket.

Izrael állam folyamatosan elítéli, és kerül minden érintkezést a szélsőséges-szélsőjobboldali Jobbik nevű párttal és tagjaival az antiszemita és Izrael-ellenes álláspontjuk miatt – fogalmaztak egy izraeli újságíró megkeresésére. Gilad Zwick, a Channel 14 munkatársa a budapesti széderesten történtek után úgy fogalmazott:

Bejegyzésében Zwick kitért arra is, hogy a Jobbik most a jelenlegi, Orbán Viktor vezette magyar kormány ellenében egyesült ellenzék része.