Kezdődik a Google kereső megújulása

Google, keres, keresés, keresgél, keresőmotor, okostelefon, mobil, mobiltelefon
CHIANGMAI, THAILAND - JAN 02,2018 : close up on man hand hold iphone X for searching on www.google.com, iPhone X was created and developed by the Apple inc.
Vágólapra másolva!
A jövő hónapban mutatkozhatnak be az első chatbotos integrációk.
Vágólapra másolva!

Váratlanul érte a Microsoft Bing chatbotos funkciója a Google illetékeseit, a leleplezését és széles körű elérhetővé tételét követően őrült munka kezdődött a vállalatnál, hogy a világ legtöbb országában fölényesen piacvezető keresőmotorjában minél előbb sikerüljön ellenfelet állítani annak.

Idén csak viszonylag szűk körben válhatnak elérhetővé a Google generatív mesterséges intelligenciát használó fejlesztései Forrás: Shutterstock/BongkarnGraphic

A The New York Times értesülései szerint a chatbot miatt a Samsung már fontolgatja, hogy a Binget teszi alapértelmezett keresőmotorrá a Galaxy mobilokon és egyéb termékein, így részben ezért is a Google hamarosan megkezdi a keresőmotorjának chatbotos és mesterséges intelligenciás megújítását.

Az új generációs keresési élmény létrehozására szolgáló projekt „Magi" kódnéven fut a Google-nél, az első ennek keretében készített, generatív mesterséges intelligenciát használó funkciók pedig májusban debütálhatnak a keresőmotorjában. Viszont óriási lemaradásra utal, hogy ezek első körben csak 1 millió egyesült államokbeli felhasználónál bukkanhatnak fel, ráadásul a tervek szerint az év végére is csupán 30 millióra bővülhet a tesztelők köre.

A létszámkorlát oka nem derült ki a laphoz került információkból, de a generatív mesterséges intelligencia működtetéséhez olyan hardverekre van szükség, amelyek nem őshonosak a megszokott szerverközpontokban. Az év elejéig szó sem volt arról, hogy rövidesen széles körben be lesz vezetve a Google saját chatbotos technológiája, amiből feltételezhető, hogy a szükséges műszaki háttér kialakítása sem volt terítéken a közelmúltig.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!