Óriási a pánik: félelmetes fényvillanás volt tegnap éjjel Kijev felett - videó

kijev, ukrajna, fény, villanás, fénygömb
Vágólapra másolva!
Szerdán késő este egy rejtélyes fényfelvillanás jelent meg az égen Kijev és környéke felett, ami hatalmas pánikot váltott ki. A fényvillanás eredetével kapcsolatban több elmélet is szárnyra kapott. Az egyik legnépszerűbb teória az volt, hogy a RHEESI műhold bocsátotta ki a misztikus fényt, a NASA azonban cáfolta azt a jelentést, miszerint egy lezuhant műholdról lenne szó. Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a Kijevből és környékéről észlelt égi ragyogás nem egy, a Föld légkörébe való visszatérés előtt álló műholdhoz kapcsolódott.
Vágólapra másolva!

Műhold?

Robert Margetta, a NASA szóvivője egy, a médiának adott nyilatkozatában korábban azt mondta, hogy a RHEESI műhold várhatóan szerdán, körülbelül 20:50-kor lép majd be a Föld légkörébe. A NASA még azelőtt adta ki a közleményét, hogy a kijevi lakosok helyi idő szerint 22 óra körül fényes ragyogást észleltek az égen. Ezt, a RHEESI nevű műholdat, ami mintegy 660 font (300 kg) súlyú, 2002-ben bocsátották alacsony Föld körüli pályára, hogy megfigyelje a napkitöréseket. A műholdat 2018-ban leszerelték. A NASA szerint egy ilyen űreszköz többnyire elég a légkörbe való visszatéréskor, és annak a kockázata, hogy bárki megsérülne, „alacsony, körülbelül 1 a 2467-hez".

─ mondta szerda este Szergej Popko, a kijevi városi katonai közigazgatás vezetője, a furcsa égi jelenség tömeghisztériát kiváltó felvillanása után.

Csakhogy a NASA azt állítja, hogy a műhold mégsem lépett be a légkörbe az előzetesen várt időpontban.

─ állította Margetta, cáfolva, hogy a Kijev fölötti égi jelenség a műholdtól származott volna.

Az ukrán légvédelem elhárító tevékenysége?

Ahogy azt Popko is mondta, a jelenséggel egyidőben, szerda este az ukrán fővárosban valóban működésbe léptek a légvédelmi szirénák.

Popkonak ellentmondóan Andrej Jermak, Vlagyimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke a közösségi médiában azt írta, hogy az égen látható villanások az ukrán légvédelem művei, de később törölte üzenetét.

Földönkívüliek?

Ufók és egy vadászgép (Illusztráció: VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE P / VHB / Science Photo Library via AFP) Forrás: Science Photo Library via AFP/VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Victor Habbick Visions/Science P

Rendkívül szokatlan módon Andrej Jermak ufókról is írt az ominózus közösségi médiás üzenetében.

─ írta a röviddel később törölt üzenetben.

Meteor?

Egy űrkutatással foglalkozó ukrán oktatási projektet, az Alpha Centaurit idézik azok a médiajelentések, amely szerint

a Kijev fölötti villanás egy fényes meteor lehetett.

A projekt vezetői is élből elutasították a NASA műhold-elméletet, mondván, hogy Kijev és környéke nem is eshetett volna a RHESSI pályájára abban az időben, akkor sem, ha a műhold tényleg lezuhant volna.

Akármi is volt tehát a jelenség, egyelőre senki sem tudja, mi lehetett az pontosan. Vagy ha tudja is valaki, az információit nem osztotta meg a nyilvánossággal.