A Kiev feletti vakító villanás szerdán este valószínűleg meteor volt - videó

meteor, fényvillanás, Ukrajna
Kezdetben azt gondolták, hogy a fényvillanás egy az atmoszférában szétesett műhold, de a NASA megerősítette, hogy nem lehetett az.
Vágólapra másolva!
Sok spekulációt generált egy rejtélyes villanás, ami szerda este kivilágította az Ukrajna feletti égboltot. - írja a BBC tudomány rovata.
Vágólapra másolva!

A kijevi tisztviselők kezdetben azt gyanították, hogy egy NASA műhold esett a Földre, de az Amerikai Egyesült Államok űrügynöksége azt mondta a BBC-nek, hogy az még pályán van.

Az ukrán űr tisztségviselők később azt mondták, hogy a villanás valószínűleg egy az atmoszférába belépő meteortól származott.

A légierő biztos volt benne, hogy nem egy orosz légitámadás volt, ami a tavalyi invázió óta egy nagyon megszokott esemény.

A ragyogó izzó fényt helyi idő szerint körülbelül 22.00 órakor (egyezményes világidő szerint 19.00 figyelték meg az égen Ukrajna fővárosa felett.

Serhiy Popko, a kijevi katonai adminisztráció feje a Telgramon azt mondta, hogy egy légitámadás riasztó aktiválódott, de a légvédelem nem volt működésben. Mr. Popko azt állította, hogy egy NASA műhold hullt a Fölre, egy leszerelt 300 kilogrammos űreszközre utalva, melyről az űrügynökség bejelentette, hogy visszahelyezték az atmoszférába szerdán.

A NASA azt mondta, a napkitörések megfigyelésére használt RHESSI műholdat 2002-ben bocsátották fel alacsony Föld körüli pályára és 2018-ban szerelték le.

De Bob Maegetta a NASA kommunikációs irodájának munkatársa azt mondta a BBC-nek, hogy a műhold még pályán volt abban az időben, amikor a villanást megfigyeltk, és ennek oka hogy az éjszaka folyamán visszalépett a Föld atmoszférájába.

Kezdetben azt gondolták, hogy a fényvillanás egy az atmoszférában szétesett műhold, de a NASA megerősítette, hogy nem lehetett az. Forrás: https://news.sky.com/video/mysterious-bright-light-across-kyiv-night-sky-12861582

A Satflare műhold követő website azt mutatta, hogy a RHESSI nem volt sehol Ukrajna közelében abban az időben.

Az ukrán közösségi médiát elárasztották elméletekkel és mémekkel arról, hogy mi lehetett a villanás, és a népszerű téma az, hogy idegenek okozták.

De Yuri Ihnat, a légierő szóvívője azt mondta az ukrán televíziónak, hogy a villanást a szomszédos Fehéroroszországban is látták északra és az ukrán űrügynökség közölte, hogy valószínűleg egy az atmoszféra sűrű rétegeibe belépő kozmikus testtel áll összefüggésben.

A kijevi tisztviselők kijelentették, hogy a szakértők dolga megállapítani, hogy mi volt ez, de a legfontosabb a város biztonsága.

Videó a villanásról:

(Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/)