223 cm, 100 kiló, 55-ös lába van, egész Amerika megőrül érte

Metropolitans 92 v G League Ignite GettyImageRank2 Color Image nba Square Vertical SPORT BASKETBALL
HENDERSON, NEVADA - OCTOBER 06: Head coach Vincent Collet of Boulogne-Levallois Metropolitans 92 talks with Victor Wembanyama #1 during the first quarter of an exhibition game against G League Ignite at The Dollar Loan Center on October 06, 2022 in Henderson, Nevada. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Steve Marcus/Getty Images/AFP (Photo by Steve Marcus / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy alig 19 éves, 223 centis francia tini, Victor Wembanyama lehet az NBA következő nagy sztárja, akiért most már hetente repülnek át az ügynökök Amerikából Párizsba. Szinte még gyerek, de máris királyként bánnak vele, annak ellenére, hogy még egyetlen pontot sem dobott a profi ligában. Tényleg a jövő Michael Jordanjéről beszélünk? Ennek jártunk utána.

A vérében van a kosárlabda

Nem túlzás azt állítani, hogy 20 éve, LeBron James érkezése óta nem vártak senkit ekkora előkészületekkel az NBA-ben, mint most egy francia tinit. Aki még nem hallott Victor Wembanyama nevéről, annak érdemes lassan megismerkednie a francia válogatott kosaras tehetség nevével. Wembanyama hivatalosan is jelezte, hogy ott lesz az NBA játékosbörzéjén és a napnál is világosabb, hogy ő lesz az, aki első helyen kel majd el a drafton. Wembanyama nem ismeretlen az NBA szereplői számára sem, a klubvezetők szinte egymást váltják Párizsban, és mindenki csak arra vár, melyik csapat választhat majd elsőként júniusban.

Az óriási tehetség már játszott bemutatómeccsen Amerikában, ahol a legnagyobb sztárok keresték a kegyét és már a Király, LeBron James is üzent neki. Nem túlzás azt állítani, hogy Victor Wembanyama az egész ligát forradalmasíthatja.

Victor Wembanyama 2004 januárjában született, tehát alig 19 éves. Victor Le Chesnay-ben született, édesapja kongói származású és atletizált. Magasugrás, távolugrás és hármasugrás szerepelt a repertoárjában, míg az anyuka kosárlabdázott, majd edzősködött is, az utánpótlásban dolgozott. Egyikük sem volt alacsony, a papa 198, a mama 191 centire nőtt. A nővére szintén kosárlabdázó, kipróbálta a sportágat az öccse is, de a nagyapja, Michel de Fautereau profi kosaras volt, ahogy a nagymama is kosarazott, így mondhatni, hogy a vérében van a labda pattogtatása.

Wembanyama focizott, dzsúdózott, majd jött a kosárlabda. Eleinte az édesanyja irányítása alatt álló klubban játszott gyerekként, majd folyamatosan kiemelték és lépdelt egyre előkelőbb csapatok felé. A tehetsége és persze a magassága is kiemelte a többiek közül.

Wembanyama 14 éves volt, amikor kirepült a családi fészekből, 15 évesen pedig a Nanterre 92 csapatánál szerepelt már, ahol a felnőttek között is kapott pár percet, de főleg az utánpótláscsapatokban szerepelt. Wembanyama 2019-ben a EuroCupban is bemutatkozott, majd mindenhol, ahol megjelent, folyamatosan rekordokat döntött a fiataloknak kiírt tornákon, főleg a blokkolások számában.

Victor Wembanyama: a blokkolás az egyik védjegye Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ethan Miller

A Nanterre csapatánál foglalkozott vele Karim Boubekri is, aki igazi megszállott edző hírében áll, olyan komoly hangsúlyt fektet a gyerekek technikai fejlesztésére. A legendák szerint minden edzésre kapuskesztyűt, egy zsákot és ugrálókötelet kellett vinniük a gyerekeknek, akinél pedig valami hiányzott, az természetesen büntetést kapott. A kesztyű segíti fejleszteni az érzéket, hogy még jobban érezzék a labdát, a zsákba kell tenni a labdát, hogy erősebben kelljen pattogtatni, míg a kötél szerepe evidens. Boubekri szerint Wembanyama fejben is nagyon erős, ami hamar kiderült, ugyanis a hosszú utazások során mindig kvízkérdéseket tett fel a gyerekeknek, Wembanyama pedig ebben a műfajban is nagyon jól teljesített. A Nanterre csapatánál Wembanyama mind az öt poszton szerepelt, mindenhol kipróbálta magát és mindenhonnan ragadt rá valami.

Egyszer a Barcelona kölcsönvette őt egy ifitornára, majd még a gimi előtt hívta is a kötelékébe a katalán csapat, de Wembanyama nemet mondott, inkább a francia rendszerben maradt, ahonnan az utóbbi években is komoly sztárok kerültek ki.

„A saját szememmel láttam, hogy bedobott öt hármast a jobbkezével, majd dobott ötöt ballal is, ez a legvalószínűtlenebb dolog, amit valaha láttam" – mondta róla Maxime Raynaud, aki a Nanterre csapatánál volt egy évig a csapattársa.

Túl nagyot nem kell ugrania, hogy elérje a gyűrűt Forrás: AFP/Franck Fife

A francia élvonalban 2020-ban szerepelt először, majd a következő szezonban már a lyoni ASVEL játékosa lett. Szerepelt az Euroligában is, de az első idényben sokszor volt sérült. 17 évesen a legjobb fiatal díját vihette el a ligában, a csapattal megszerezte a klub 21. bajnoki címét, de meccsenként csak 17 percet kapott. Végül a menedzsmentjével úgy döntött, jobb lesz távozni és a jelenlegi csapatával csak a bajnokságra kell koncentrálnia. A klubelnöknek, Tony Parkernek hiába ígérte, hogy marad, végül 2022 nyarán a Metropolitans 92 játékosa lett.

Mindent az NBA-ért

Wembanyama nagyon tudatosan készül arra, hogy NBA-játékos legyen. Ő nem úgy akar a ligába érkezni, mint tette azt mondjuk a szlovén Luka Doncic, aki mindent megnyert Európában, majd jöhetett Amerika. A francia azért is váltott klubot, hogy ne kapjon túl nagy terhelést és tudjon megfelelően fejlődni. Neki nem az volt fontos, hogy mindent megnyerjen, hanem az, hogy legyen ideje fejlődni, érni, pihenni, ne csak egyik meccsről beesni a másikra, hanem mindent, nyugodtan megtanulni magába szívni.

Wembanyama egyelőre Párizsban él, azért is váltott klubot 2022-ben, hogy a francia fővárosban lehessen, közel a családi fészekhez. Az élete már most messze van a csendestől és visszafogottól, ugyanis saját sofőrje van és néha testőr is kell mellé, akkora a rajongás és az érdeklődés körülötte. A jelenlegi klubjánál egymásnak adják a kilincset a legnagyobb amerikai tévétársaságok és újságírók. Forgatott már nála az ESPN, a Sports Illustrated és szinte mindenki, aki számít.

Victor Wembanyama posztját nem egyszerű definiálni. A mérete alapján egyértelműen a palánk alatt lenne a helye, de ő nem úgy viselkedik, mint egy center. Labdát vezet, cselez, távolról dob, és olyan mozdulatokon dolgozik, amit előtte még nem alkalmazott senki.

„Nem igazán lehetnek előttem példák, mert 220 centi fölött olyanokat csinálni, mint egy 190 centis játékos, az szinte egy teljesen más sportágnak számít. Úgy akarok játszani, hogy új dolgokat kelljen kitalálnom. A lehető legszélesebb repertoárt akarom alkalmazni, hogy ez emberek soha se unatkozzanak. Ki akarom tágítani a lehetőségeket" – mondta.

Victor Wembanyama egészen új távlatokat nyithat Forrás: AFP/Julien De Rosa

A játékos ügynökei, Bouna Ndiaye és Jeremy Medjana mindent megtesznek azért, hogy készen álljon az NBA-re. A Metropolitans soha sem végzett a harmadiknál előkelőbb helyen a francia bajnokságban és ez most látszólag ideális hely arra, hogy Wembanyama fejlődjön. A csapatnál is pontosan tudják, miért van ott a kivételes tehetség, és ők mindent meg is tesznek érte. Kapott egy saját edzőt, aki csak vele foglalkozik, illetve a csapat edzője, Vincent Collet épp le akart mondani, amikor megtudta, hogy érkezik Wembanyama, ezt követően pedig azonnal meggondolta magát.

„Maradtam, mert valami különleges dolog történik. Soha nem lesz még egy ilyen lehetőségem, boldogan segítek neki" – mondta Collet, aki egyébként a hazai olimpiára készülő francia csapat mellett is dolgozik.

Vincent Collet egyébként az egyik legjobb francia szakember, ötször volt az év edzője, és 14 éve dolgozik a válogatott mellett. Wembanyama érkezése előtt úgy tűnt, csődbe megy a csapat (könnyen lehet, hogy csak a szupersztár maradásáig lesz talpon), Collet le is mondott, de a tehetség miatt maradt, ráadásul arra is hajlandó volt, úgy vezesse a csapatot, hogy közben a lehető legtöbbet fejlődjön Wembanyama és a többiek se sértődjenek meg.

Vincent Collet edzővel beszélget Victor Wembanyama Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Steve Marcus

„Nincs hozzászokva, hogy ilyen speciális csapatot vezessen. Olyan, mint a kosárlabda bibliája. Nem kapok tökéletes szabadságot, így törekednem kell arra, hogy a többiekből is kihozzuk a legtöbbet. Millió rossz döntést hozok, de úgy érzem, egyre csak fejlődünk csapatként. Nagyon sokat beszélünk, és mindent nagyon nyugodtan elmagyaráz nekem, még akkor is, amikor tudom, hogy ideges" – mondta edzőjéről Wembanyama.

Közben Wembanyama a francia bajnokság legjobb játékosa lett, a francia LNB liga All-Star meccsén ő volt a francia csapat kapitánya, és természetesen MVP is lett, a valaha volt legfiatalabb.

Wembanyama idei átlaga 20,3 pont, 10 lepattanó és 2,7 blokk meccsenként, a hárompontosokat pedig 50 százalék fölött dobja. Ehhez egy kis adalék:

223 centiméter magas, a karfesztávolsága pedig 240 centinél is több, ehhez pedig alig 100 kiló és 55-ös lába van.

Csak hogy el tudjuk helyezni, Jao Ming 229 centi, Shaquille O'Neal 216 centisen dominálta az egész NBA-t, és hogy egy jól dobó magasembert is keressünk, Dirk Nowitzki 213 cm magas.

Wembanyama jó eséllyel a liga MVP-je lesz, csapata jelenleg a második helyen áll a bajnokságban, novemberben meghívták a válogatottba is, 20 pontos meccsen debeütált a litvánok ellen.

Már az egész világ és az NBA is ismeri

Wembanyama tavaly októberben bemutatómeccseken szerepelt a csapatával Amerikában, ahol az NBA G League (az NBA alatti liga) Ignite-tal játszhatott. Ez egy olyan csapat, amelyik direkt azért jött létre, hogy a fiatal tehetségeknek lehetőséget biztosítsanak. Nem meglepő, hogy az érkezése hírére nagyjából 200 megfigyelő ment ki a meccsekre. Az első meccsen 37, a másodikon 36 pontot dobott.

Wembanyama úgy berobbant, hogy a meccsek után az NBA bejelentette, hogy a hivatalos applikációján streamelik majd a Metropolitans 92 meccseit.

Az őrületnek, ami körülveszi, már neve is van:

Wembamania.

Zseniálisan játszott Amerikában:

Wembanyama októberben még csak 18 éves volt, de mindnekit levett a lábáról. NBA-körökben állítólag az új Kareem Abdul-Jabbart látják benne, de LeBron James is megszólalt vele kapcsolatban a Las Vegas-i meccsek után és egyszerűen földönkívülinek nevezte. Wembanyama tudatosan készül az amerikai életre, folyékonyan, akcentus nélkül beszél angolul is.

Nagyon sok a hasonlóság Wembanyama és LeBron között, de főleg abban, hogy már azelőtt óriási a hype körülötte, hogy leütötte volna a labdát az NBA-ben, csakúgy, mint LeBron kapcsán 20 éve. Az nem lehet kérdés, hogy Jameshez hasonlóan Wembanyama is első lesz a drafton, de egyelőre nem tudni, melyik csapat választhat majd először, így kérdés, hol köt majd ki a következő évtizedek – várhatóan – meghatározó játékosa.

Rontott hármas utáni zsákolás, nézni is ijesztő:

Wembanyama jelenleg 223 centi mezítláb, és nem kizárt, hogy még nőni fog, de ő azért különleges, mert olyan dolgokra is képes ilyen magassággal, mint egy irányító. A vegasi kaland óta sorban állnak érte a szponzorok, de Wembanyamáék egyelőre nem akarnak az üzlettel foglalkozni, mondván, az majd úgyis jön magától.

„A legfontosabb dolog, hogy maradjon hű a sportághoz. Ez nekem is a legfontosabb, mindig ezt mondom magamnak. Elkötelezett vagyok a játék iránt, edzek, felkészülök fizikálisan, mentálisan és spirituálisan. Megadom azt, amit kell, hogy nagy lehessek" – adta át a jó tanácsokat LeBron James a fiatal trónörökösnek.

Michael Douglas is személyesen volt rá kiváncsi Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Wembanyamát már a legnagyobbak dicsérik. James mellett Giannis Antetokounmpo és Kevin Durant is jókat mondott róla. Franciaország egyik legnépszerűbb sportolója lett, Kylian Mbappéval vetekszik a népszerűsége. Még Michael Douglas is kilátogatott két meccsére és elhívta aktuális filmje forgatására. Nyáron Párizsban játszott a Chicago Bulls és a Detroit Pistons, ekkor pedig Magic Johnsonnal beszélt le egy találkozót.

Wembanyama – főleg az októberi amerikai túra óta – folyamatosan kapja az ajánlatokat. „Nem akarunk 20 partnert, nem attól lesz valaki jobb kosaras. Ha a legjobb akarsz lenni, akkor a legjobbaktól kell ajánlatot kapnod" – mondta Ndiaye. A menedzsment már több, millió dolláros együttműködést dobott vissza, mondván, hogy ezek majd úgyis jönnek maguktól, a legfontosabb, hogy boldog legyen a sportoló, akinek az kell, hogy játszhasson.

„Sokan hívtak az NBA-ből, hogy mégis mit csinálunk, miért játszatjuk a srácot, ha tudjuk, úgyis első lesz a drafton, miért kockáztatunk" – mondta Medjana, aki szerint az is egy opció volt, hogy a játékos akár fél évet is kihagy, hogy csak a draftra és az NBA-szezonra koncentráljon, de ők vállalták a „kockázatot", hogy Wembanyama csinálja, amit szeret.

Ropiból izomkolosszus?

Wembanyama gyakran az első játékos a parketten, ugyanis rendkívül hosszú gyakorlatsora van, mit minden meccs előtt el szokott végezni a saját edzője, Guillaume Alquier felügyelete mellett. Alquier egyik fő feladata, hogy Wembanyama mindig kipihent legyen, külön figyel arra, hogy meglegyen a sportoló napi 8-10 óra alvása, de még ennél is jobban figyel a milliókat érő lábakra. Wembanyama szó szerint nagy lábon él, ugyanis 55-ös cipőt hord.

Wembanyama bizonyos mozdulatokat cipő és zokni nélkül végez el. Külön dolgoznak a nagylábujjával, ami óriási terhelést kap, éppen ezért ezt a részt is igen fontos bemelegíteni a meccsek előtt.

„Hihetetlen tapasztalatunk van már abban, hogy kerülje el a sérüléseket. Ezen is nagyon keményen dolgozunk és nagyon komplex programja van már Victornak, aminek mind az a szerepe, hogy minél kevesebbet legyen sérült" – mondta Ndiaye.

Wembanyama 15 éves kora óta dolgozik azon, hogy erősítse a térdét, a szalagjait és gyakorolja folyamatosan, hogy hogy essen el úgy, hogy minimalizálja a sérülés kockázatát.

Amikor nincs meccs, vagy esti edzés, Wembanyama két órát tölt a saját edzőjével és súlyzós edzésekkel. Wembanyama használ súlyokat, de nem elsődleges, hogy a szó klasszikus értelmében kigyúrja magát. Wembanyama versenysúlya 100 kiló körül van, ezért természetesen már rengeteget beszéltek arról, hogy mi lesz majd vele az NBA-ben, de egyelőre nem pakolnak rá direkt izmot.

Victor Wembanyama lehet a gyűrűk új ura Forrás: AFP/Julien De Rosa

Wembanyama tavaly 10 napot töltött Holger Geschwindnerrel Németországban. Ő volt az, aki korábban Dirk Nowitzkit is formában tartotta. Geschwindner szerint a túl sok izom tönkre is teheti a pályafutását. Azt mindenki tudja, hogy az amerikai munkával majd jön az izom is, de a direkt építkezéstől egyelőre elzárkóznak. Wembanyama napi ötször étkezik már öt éve, éppen azért, hogy az izomfejlődés párhuzamban legyen a csontjai növekedésével is.

És hogy hol köt majd ki a csodakosaras?

„Mondjuk úgy, hogy követem a ligát, de egyszerűbb az élmezőnyt figyelni, mint a hátsó régiót" – mondta Wembanyama, aki gyorsan hozzátette, az NBA-ben nincsenek rossz egyesületek. Az draft előtti sorsoláson egyébként májusban derül majd ki, melyik csapat választhat először, erre most a San Antonio, a Detroit, a Charlotte és a Houston a legesélyesebb, így várhatóan a fenti négy csapat egyikéhez kerül majd.

„Soha nem volt még francia 1/1-es, így most ez a célom" – mondta szerényen. Akik ismerik, azok szerint egyébként tényleg szerény srác Wembanyama, aki a buszon is inkább olvas, mintsem a mobilját bűvölné. Szeret rajzolni és szívesen hallgat klasszikus zenét, mint mondta, ha nem kosarazna, szívesen tanulna művészetet egy amerikai egyetemen.

Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor az egyetem egyelőre kimarad, maximum ő lesz egyetemi tananyag.