Örökösödési adót fizettetnének III. Károllyal

III. Károly, Károly király
Britain's King Charles III reacts as he meets with families from Afghanistan, Syria and Ukraine who have settled in Aberdeen, during a visit to Aberdeen Town House, on October 17, 2022. (Photo by Jane Barlow / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb nyomás nehezedik III. Károlyra, hogy fizessen örökösödési adót az édesanyja, II. Erzsébet által rá hagyott vagyon után. A britek többsége úgy gondolja, hogy nem szabad kivételt tenni a királlyal.
Vágólapra másolva!

A kampányt az indította el, hogy kiderült,

a brit uralkodó vagyona közel kétmilliárd fontra (kb. 830 milliárd forintra) dagadt, miután megkapta a néhai királynő hagyatékát.

Károly a törvények szerint emellett mentesül a jövedelemadó és a nyereségadó alól is, bár II. Erzsébet példáját követve önkéntes adófizetést vállalt. A kormánnyal kötött 1993-as megállapodás értelmében az uralkodó a magánjövedelmei után adót fizet, de a hagyatékok mentesülnek az örökösödési adó alól - emeli ki a Blikk.

Robert Palmer, a Tax Justice nevű szervezet ügyvezetője szerint ez egyenesen megdöbbentő, a királynak fizetnie kellene a rá hagyott hatalmas vagyon után. Saját tavalyi közvélemény-kutatásuk szerint

a lakosság 63 százaléka úgy gondolja, hogy Károly királynak örökösödési adót kellett volna fizetnie.

A britek többsége úgy ítéli meg, hogy III. Károlynak örökösödési adót kellene fizetnie a megörökölt vagyon után Forrás: AFP/Jane Barlow

A király volt az egyetlen haszonélvezője a királynő vagyonának, beleértve magánvagyonát, a Lancasteri Hercegséget, amely önmagában több mint 650 millió fontot (270 milliárd forintot) ér. Emellett több tízmillió fontot halmozott fel készpénzben és vagyontárgyakban, köztük művészeti alkotásokat és versenylovakat. A legtöbb palota, kastély és királyi rezidencia - beleértve a Buckingham-palotát is - a korona jogán az uralkodó tulajdonában van, és nem személyesen Károlyé, de így most őt illeti meg.

Balmoralt és Sandringhamet azonban örökölte édesanyjától, ezeket a The Guardian szakértői összesen 330 millió fontra (135 milliárd forintra) értékelték.

A királynő ékszerei állítólag 533 millió fontot (220 milliárd forintot), míg versenylovai további 27 millió fontot (11 milliárd forintot) érnek. A királyi bélyeggyűjteményt állítólag legalább 100 millió fontra (41 milliárd forintra) taksálják. A Guardian szerint közel 400 műalkotás van a királyi a család tulajdonában, köztük Monet, Salvador Dalí, Marc Chagall művei, a hatvan „legjelentősebb" műalkotás értékét 24 millió fontra (10 milliárd forintra) becsülték.

A Buckingham-palota egyik szóvivője a The Guardian adatait eközben „a spekulációk, feltételezések és pontatlanságok rendkívül kreatív keverékének" nevezte, de nem volt hajlandó alternatív adatokat közölni.