Elárverezik a világ legnagyobb orrszarvúfarmját

Vágólapra másolva!
Árverésre bocsátották szerdán a világ legnagyobb orrszarvúfarmját a Dél-afrikai Köztársaságban, a kikiáltási ár 10 millió dollár.
Vágólapra másolva!

A tulajdonos, a 81 éves John Hume 2009-ben nyitotta meg a farmot egy 8500 hektáros területen az ország északnyugati részén.

A farmnak, amelyen jelenleg kétezer szélesszájú orrszarvú él - a világállomány 12 százaléka -, mintegy száz alkalmazottja van.

A dúsgazdag üzletember harminc éve tenyészt orrszarvút, és állítása szerint sose volt haszna a farmból, ahol eddig 1800 orrszarvúborjú született. Közlése szerint egy egyed felnevelése négyéves koráig több mint 500 ezer randba (10 millió forint) is belekerülhet.

A tenyészprojektet irányító szervezet, a Platinum Rhino közleménye szerint John Hume olyan vásárlót keres, aki elkötelezett az orrszarvúk megmentése iránt és van elegendő pénze a tenyésztés folytatásához.

- mondta Tammy Hume szóvivő, hozzátéve, hogy a farm működtetéséhez - főleg a vadorzók elleni védekezéshez - évi több mint hárommillió dollár szükséges.

A projekt nem termel jövedelmet, a jutalom az orrszarvúk védelméhez való hozzájárulás - hangsúlyozta a szóvivő.

A Dél-afrikai Köztársaságban él a világ orrszarvú-populációjának megközelítőleg 80 százaléka.

Az országban virágzik az orvvadászat az ázsiai kereslet miatt, Ázsiában ugyanis az úgynevezett hagyományos gyógyászatban gyógyító és vágyserkentő hatást tulajdonítanak a rinocérosztülöknek.
2022-ben 448 orrszarvút pusztítottak el a Dél-afrikai Köztársaságban, valamivel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A kormány szerint a csökkenés az orvvadászat ellen a nemzeti parkokban bevezetett intézkedéseknek köszönhető.

Hume 2017-ben az interneten szervezett orrszarvútülök-aukciót, hogy pénzt gyűjtsön farmjához, ami a környezetvédők felháborodását váltotta ki. Hume azzal védekezett, hogy a tülköket állatorvos távolította el altatásban az állatok fejéről, a művelet nem jár fájdalommal és a tülök újból kinő.

A keratinban gazdag orrszarvútülök egy kilogrammja 60 ezer dollárba (21,4 millió forint) kerül a feketepiacon.