Robbanások egy orosz katonai repülőtérnél, tovább folytatódnak a harcok Bahmutnál és Harkovban

Események

Bahmut, Oroszország, Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború
Bahmut, 2023. április 26. Találatot kapott épületek füstölnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 428. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:36
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:41
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: 2279 ember szabadult ki orosz fogságból

Az inázió kezdete óta összesen 2279 ukrán került haza az orosz fogságból - mondta Zelenszkij április 26-ai videóbeszédben.

06:45
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás a mikolajivi régió ellen

1 ember meghalt, tizenöten megsebesültek a mikolajivi területet ért orosz támadásban.

A régiót négy S-300-as légvédelmi rakétával támadták, ezek közül az egyik egy emeletes házat talált el.

07:11
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4968 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5502 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

07:51
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Mesterlövész lőtt le egy ukrán újságírót Herszonban

A Repubblica című olasz napilapnak dolgozó ukrán riportert mesterlövészek lőtték le Herszonban, olasz kollégáját pedig megsebesítették - közölte a lap. "Corrado Zunino tudósítónk és Bogdan Bitik orosz mesterlövészek rajtaütésének áldozatai lettek ma a dél-ukrajnai Herszon külvárosában" - írta a portál.

09:00
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán ellentámadástól tartanak Oroszországban

Az orosz tisztviselők által tett megjegyzések rávilágítanak az esetleges ukrán ellentámadással kapcsolatos átható aggodalomra - áll az amerikai Institute for the Study of War április 26-i legfrissebb jelentésében.

09:46
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások egy orosz katonai repülőtérnél

Az orosz média robbanásokról számolt be egy Szentpétervártól délre fekvő katonai repülőtér közelében. A puskini katonai repülőteret az orosz légierő mellett a Nemzeti Gárda és mások is használják – írta a Nexta.

10:33
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Hszi Csin-ping és Zelenszkij beszélgetése fontos lépés az ukrajnai konfliktus rendezésében

Hszi Csin-ping kínai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetése fontos lépés Kína részéről az ukrajnai válság politikai rendezésének elősegítése érdekében - jelentette ki Csin Gang kínai külügyminiszter a közép-ázsiai és kínai külügyminiszterek április 27-i, Hszianban tartott találkozóján.
A miniszter hozzátette, hogy bármilyen bonyolult is a konfliktus, azt csak politikailag kell megoldani.

Zelenszkij és Hszi Csin-ping előző nap telefonbeszélgetést folytattak. Az ukrán elnöki hivatal később megjegyezte, hogy Kijev és Peking békés rendezésre vonatkozó terveiben közösek az egyetértési pontok.

Zelenszkij ugyanakkor rámutatott, hogy az ukrajnai békét nem az Oroszországgal kötött területi kompromisszumok árán fogják elérni.

11:52
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Mikolajevet támadták az oroszok

Az április 27-én Mikolajiv városárára mért orosz rakétacsapásban egy civil meghalt és 23-an megsebesültek, köztük egy gyermek - közölte az ukrán Déli Parancsnokság.

12:51
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz támadások tovább folytatódnak

Az orosz támadások 9 ukrán régiót érintettek, 7 civil halt meg az elmúlt 24 órában. Oroszország 147 településre mért csapást- közölte az ukrán védelmi minisztérium. A helyi hatóságok szerint legalább 32 ember megsérült.

13:34
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Felrobbantottak egy rendőrt Melitopolban

Alekszandr Miscsenkot, aki a megszálló orosz rendőrség alkalmazottja volt, melitopoli háza bejáratánál robbantották fel.

14:00
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Szlovén hadisegély Ukrajnának

Szlovénia teljes titoktartás mellett átadott 20 Valuk típusú harckocsit Ukrajnának - jelentette az ukrán média.

14:24
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők lecsaptak Bahmutra és Harkovra

Az orosz erők lecsaptak Bahmut városára, amely hónapok óta a kelet-ukrajnai Donbász ipari régió elfoglalására tett kísérleteik fókuszpontja.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara a Facebookon közzétett jelentésében azt írta, hogy a harcok Bahmutban és a közeli területeken dúltak. Legalább egy tucat helység került orosz tűz alá.

15:00
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Olaszország részt vesz Ukrajna újjáépítésében

Olaszország kijelentette, hogy részt vesz Ukrajna újjáépítésében, és sürgette az EU-szerveket, hogy támogassák az újjáépítést. Sergio Mattarella, Olaszország elnöke szerdán találkozott Denys Shmyhal ukrán politikussal.

15:23
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner szerint Ukrajna ellentámadásra készül

Az orosz Wagner-csoport vezetője elmondta, hogy Ukrajna ellentámadásra készül, és jól felkészült egységeket küld a keleti, lepusztult Bahmut városába.

15:54
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

A Pentagon kiszivárogtatásának gyanúsítottja továbbra is hozzáférhet titkosított információkhoz

A szövetségi ügyészek arra szólították fel a bíróságot, hogy tartsa börtönben azt a massachusettsi légi nemzeti gárdistát, akit szigorúan titkos katonai dokumentumok kiszivárogtatásával vádolnak.

Az ügyészek azzal érveltek, hogy továbbra is hozzáférhet titkos honvédelmi információkhoz, amelyeket felfedhet – írja az Associated Press.

A nyomozók még mindig azt próbálják kideríteni, hogy birtokában volt-e titkosított információk digitális másolatainak, köztük olyan fájloknak, amelyek még nem kerültek nyilvánosságra – írták.

16:11
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij ismét repülőgépeket és fegyvereket kér a Nyugattól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Tim Barrow brit miniszterelnök tanácsadójával Kijevben folytatott megbeszélésen fontosnak nevezte, hogy repülőgépeket és fegyvereket szállítsanak Kijevnek - közölte az Ukrán hivatal április 27-én.

Az elnök és a brit miniszterelnök tanácsadója megvitatták az államunknak nyújtandó védelmi támogatás további biztosítását

- közölte az államfő sajtószolgálata.

Zelenszkij a maga részéről Telegram-csatornáján azt írta, hogy Ukrajna nagyra értékeli Nagy-Britannia vezető álláspontját a védelmi támogatás terén.

Ukrajna számára fontos, hogy nyugati típusú katonai repülőgépeket, valamint különböző típusú fegyvereket kapjon. (...) Arra kérem az Egyesült Királyságot, hogy vállaljon vezető szerepet egy Ukrajnát támogató légi koalíció kialakításában

- írta az ukrán elnök.

16:46
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kína befolyásos közvetítő az ukrán konfliktusban

A Hszi Csin-ping kínai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti telefonbeszélgetések azt bizonyítják, hogy Kínát befolyásos közvetítőnek tekintik az ukrán konfliktus kapcsán - jelentette április 26-án a Global Times.

Kína Ukrajna és Oroszország, valamint Franciaország és Németország által elismert befolyásos közvetítő lett, ami azt jelenti, hogy Kína álláspontja a válsággal kapcsolatban tisztességes és objektív, és Kína egy felelős nagyhatalom, amely nem rendelkezik személyes érdekekkel

- idézi nyilatkozatát a cikk.

A cikk azt is megjegyzi, hogy az eddigi tárgyalások azt mutatták, hogy Kína álláspontja az ukrajnai
A lap rámutatott továbbá, hogy a kínai kormány különleges képviselőjének látogatása áttörést hozhat az ukrán kérdés politikai rendezésében.

17:10
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Mintegy 100 külföldi zsoldost észleltek Harkovnál

Andrej Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) nyugalmazott alezredese április 27-én közölte, hogy az ukrán fegyveres erők (AFU) mintegy 100 fős külföldi zsoldoscsoportja érkezett az Oroszországgal határos ukrajnai Harkov terület egyik településére.

A Harkovi terület egyik orosz területtel határos településére mintegy 100 főnyi külföldi érkezését észlelték. Mindannyian nyugati egyenruhát viselnek, és NATO-szabványú kézifegyvereket - M-16-osokat hordanak maguknál - idézte a TASZSZ.

Marocsko szerint a harcosok közötti kommunikáció főként angol nyelven folyik, de páran lengyelül is beszéltek.

17:33
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Szu-25-ös támadó repülőgépek mértek csapást az ukrán egységek állásaira

Április 27-én az orosz védelmi minisztérium felvételeket tett közzé a Keleti Katonai Körzet (VVO) Szu-25-ös harci repülőgépeiről, amelyek rakéta támadásokat hajtottak végre az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységeinek katonai létesítményei és felszerelései ellen. A bevetés során az Ukrán Fegyveres Erők álcázott, megerősített terepállásait és páncélozott járműveit semmisítették meg.

17:53
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Puskin szerint az orosz erők ellenőrzik Marinka 50 tömbjét

Az orosz erők a donyecki régióban található Marinka városának 59 városrészéből 50-et ellenőrzésük alá vontak. Ezt Denisz Puskin, a régió megbízott vezetője mondta csütörtökön a Rosszija-24 tévécsatornán.

18:15
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev kifogy a légvédelmi rakátakészletből

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) szinte kimerítették a még a szovjet időkben gyártott légvédelmi rendszerek rakétakészletét, ezért Kijevnek nyugati rakétákkal kell helyettesítenie azokat. Ezt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter jelentette ki az RBC-Ukrajna hírügynökségnek adott, csütörtökön megjelent interjújában. "Van egy szovjet rendszerünk, amelynél kifogytunk a rakétákból (...) ezeket pótolni kell nyugati légvédelmi rendszerekkel - mondta a miniszter. "Most az a legfontosabb, hogy a mesterlövészpuskától a HIMARS-on át a harckocsiig - alkatrészeket, karbantartást, javítást és lőszert biztosítsanak (Nyugat) nekünk" - mondta.

18:40
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Washington és Szöul segíteni kíván Kijevnek az energiatermelésben és az infrastruktúra helyreállításában

Az Egyesült Államok és Dél-Korea további biztonsági segítséget kíván nyújtani Ukrajnának, valamint támogatást nyújt az energiatermelés fellendítéséhez és az infrastruktúra újjáépítéséhez. A két ország ezt a Fehér Ház sajtószolgálata által szerdán kiadott közös nyilatkozatban közölte.

A dokumentumban foglaltak szerint Washington és Szöul támogatja az Oroszországgal szembeni szankciókat és exportellenőrzési intézkedéseket. Az Egyesült Államok és Dél-Korea "továbbra is támogatja Ukrajnát azzal, hogy létfontosságú politikai, biztonsági, humanitárius és gazdasági segítséget nyújt, többek között az energiatermelés és -szállítás fokozásához és a kulcsfontosságú infrastruktúra helyreállításához".

Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban fogadta Yoon Seok-yeol koreai köztársasági elnököt.

18:55
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Biden " egy meglepetéssel" készül az ukrajnai konfliktus lezárására

Ha Ukrajna összeomlása már a küszöbön áll, Joe Biden amerikai elnök titkos hadsereget küldhet Ukrajnába, méghozzá a NATO jóváhagyása nélkül - írja az Asia Times.

19:19
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők megsemmisítettek négy Gepardot és négy S-300-ast Herszon közelében

Az Orosz Fegyveres Erők az elmúlt 24 órában négy Sz-300-as rakétavetőt és egy német Gepard légvédelmi rakétavetőt semmisítettek meg Lancet drónok segítségével Herszon térségében - közölte a RIA Novosztyival egy megbízható forrás.

19:36
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev arra kéri a Nyugatot, hogy a teljes ukrán biztonsági ágazatot vonja be a kiképzési missziókba

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hivatalosan arra kérte a nyugati partnereket, hogy a hadseregen kívül a biztonsági szektor valamennyi képviselőjét, köztük a határőröket és az Ukrán Biztonsági Szolgálat munkatársait is vonják be a képzési programokba.

Reznyikov szerint a nyugati partnerek végül azt válaszolták, hogy nincs ellenvetésük, és hogy képzési programokat fognak készíteni.

19:51
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták az ukrán egységek összes utánpótlási útvonalát Artemivszkben

Az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a Hromovo felé vezető autópálya azon szakaszát, amelyen keresztül az ukrán csapatoknak utánpótlást küldenek Artemivszkben - közölte a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője, Denisz Puskin a Rosszija 24 tévécsatornán.

20:21
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: A szövetségesek szinte az összes ígért harci járművet átadták Ukrajnának

A szövetséges országok szinte az összes ígért harci járművet átadták Ukrajnának, az ország most rendelkezik a területei visszafoglalásához szükséges katonai képességekkel - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Stoltenberg hangsúlyozta: noha meglehet, hogy az ukrajnai háború a tárgyaló asztal mellett fog véget érni, a tárgyalások eredménye a harctereken felvonultatott katonai erőtől függ majd.

Ha a háborúnak tárgyalásos megoldását akarjuk, ahol Ukrajna erős és önálló országként érvényesül, akkor ennek legjobb módja a katonai támogatás biztosítása Kijev számára - fogalmazott.

A NATO-szövetségesek és partnereik az Ukrajnának ígért harci járművek több mint 98 százalékát leszállították, 230 harckocsit és 1550 egyéb páncélozott járművet adtak át Kijevnek - közölte Stoltenberg.

Ezzel összefüggésben a NATO-főtitkár kijelentette: Ukrajnának megvan a szükséges katonai ereje ahhoz, hogy egyértelmű üzenetet küldjön Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy Oroszország nem fog győzni a harctereken.

21:00
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán tartalékokra mért rakétacsapásról számolt be az orosz védelmi tárca

Nagyhatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást az ukrán tartalékokra az éjszaka folyamán az orosz fegyveres erők - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a csapás elérte célját, minden kijelölt célpontot eltaláltak. Mint mondta, a támadás megakadályozta az ukrán tengerészgyalogos egységeknek a harctéri övezetbe vezénylését.

Konasenkov egyebek között azt is elmondta, hogy az orosz rohamegységek négy háztömböt foglaltak el Bahmut északnyugati és délnyugati részén, miközben a szárnyaikat északról és délről légideszant erők biztosították.

Az orosz tüzérség és harcászati légierő Sztupocski, Csasziv Jar és Kalinyina közelében mért csapást az ukrán egységekre.

21:36
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Több ukrán régióban légiriadót rendeltek el

Figyelmeztetések vannak érvényben Dnyipropetrovszk, Poltava és Harkov régiókban, valamint a Donyecki Népköztársaság és a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött területein.

22:21
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Csehország ukrán polgári légiközlekedési pilótákat képez ki

Csehország megkezdi az ukrán polgári légiközlekedési pilóták képzését - jelentette a Cseh Rádió április 27-én.

A tervek szerint 2023-ban legfeljebb 25 ukrán pilótát képeznek ki Csehországban. A képzésükre összesen 22 millió koronát (mintegy 1,1 millió dollárt) költenek majd.

Megjegyzik, hogy a cseh kormány által támogatott projektnek segítenie kell a polgári légiközlekedési kapcsolatok helyreállítását Ukrajnában, miután az országban véget ért a konfliktus.

A tervek szerint a kijevi Nemzeti Repülési Egyetem alapképzésben részt vevő hallgatói a köztársaságban kapnak majd képzést.

Amennyiben a projektet sikeresnek ítélik, a cseh hatóságok meghosszabbíthatják azt 2024-re és 2025-re.

23:12
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán tüzérségi támadás donyecki települések ellen

Ukrán csapatok lőtték Vlagyimirovkát és Olekszandrivkát a Donyecki Népköztársaságban, összesen kilenc nagy kaliberű tüzérségi lövedéket lőttek ki az említett településekre - közölte a DNR.

Vlagyimirovka kevesebb mint 10 kilométerre keletre fekszik Vuhledartól, amelyért jelenleg is harcok folynak - írja a Ria Novosti.

23:32
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők Nova Kakhovkát ágyúzzák

A Herszon megyei Nova Kakhovka városát az ukrán csapatok erős tüzérségi csapásokkal támadják, a jelentések szerint megrongálódott egy elektromos alállomás, a városban és a környező kisebb településeken nincs áram - írja a Ria Novosti.

A területi közigazgatás szerint a helyreállítási munkálatok csak holnap fejeződnek be.

23:49
április 27, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás történt az orosz ellenőrzés alatt álló Melitopolban

Nagy erejű robbanás történt csütörtök este dél-ukrajnában, az orosz ellenőrzés alatt álló Melitopolban - írja a Ria Novosti.

Az esettel kapcsolatban egyelőre nincs bővebb információ, a történtek tisztázása folyamatban van - közölte a városvezetés egy Telegram-csatornán.