Itt a világháborús fenyegetés: az orosz határ közelében az amerikaiak

STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletre érkezik a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása előtti napon, 2023. április 3-án, Brüsszelben. Stoltenberg bejelentette, hogy Finnország április 4-től a NATO 31. tagjává válik. MTI/EPA/Olivier Matthys
Vágólapra másolva!
Egy vezető finn hírportál, a Helsingin Sanomat ír arról, hogy Finnország tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államokkal egy katonai bázis létesítéséről. Az eset felerősíti az északi ország NATO-csatlakozásával szembeni aggályokat.
Vágólapra másolva!

Mikael Antellre, a finn külügyi szóvivőre hivatkozva írta meg a Helsingin Sanomat nevű finn portál, hogy Finnország tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal egy amerikai katonai bázis telepítéséről, írta a Mandiner.

A finn kormány érvelése szerint

a megállapodás „kiegészítené a NATO-tagságot".

Antell elmondása szerint az amerikai jelenlét elősegítené Finnország elrettentő képességének és védelmi képességeinek erősítését.

Az interjúból kiderül egyrészről, hogy a fő fenyegetést természetesen Oroszországban látják, másrészről Antell szerint az amerikai csapatok szabad kezet kaphatnak finn területen, mivel rájuk csak az amerikai törvények vonatkoznak.

A szóvivő szerint csak így lehet biztosítani a zökkenőmentes együttműködést az Egyesült Államokkal.