Kivégezhetnek hat líbiai állampolgárt, mert keresztények lettek

Líbia, zászló
Libyans gather at the Martyrs' Square in Libya's capital Tripoli on February 17, 2022, as they commemorate the 11th anniversary of the uprising that toppled longtime strongman Muammar Kadhafi. - The anniversary comes as the country, for years plagued by divisions between east and west, finds itself with two rival prime ministers based in the capital Tripoli. (Photo by Mahmud Turkia / AFP)
Vágólapra másolva!
Hat líbiai állampolgárt fenyeget halálbüntetés azért, mert keresztény hitre tértek - közölték emberi jogi aktivisták.
Vágólapra másolva!

A nőket és férfiakat - köztük néhány berber kisebbséghez tartozót - márciusban külön-külön vették őrizetbe a helyi biztonsági erők - számolt be róla kedden a The Guardian.

A hat líbiai ellen egy olyan törvény alapján emeltek vádat, amely bünteti azoknak a nézeteknek a terjesztését, amelyek célja "az alkotmányos elvek vagy a társadalmi rend alapvető struktúráinak megváltoztatása", vagy az állam megdöntése. Az ilyen nézetekkel kapcsolatos könyvek, röplapok, rajzok "vagy bármilyen más tárgy" birtoklása is törvénysértő Líbiában.

A líbiai belbiztonsági szolgálat, az ISA közleménye szerint

azért tartóztatták le a hat embert, mert olyan szervezett akció részesei voltak, amellyel másokat is az iszlám hit elhagyására akartak felbujtani.

Az ISA a letartóztatottak vallomásáról készült videókat feltette az internetre. Az egyik felvételen Szejfao Madi mérnök, egy gyermek apja bevallja, hogy 2017-ben áttért a keresztény hitre, és megpróbált másokat is megtéríteni.

Madi ügyvédje, akit a The Guardian cikke idéz, neve elhallgatását kérve lemondta, hogy

a kínzások miatt tagadta meg keresztény hitét.

A Moammer Kadhafi egykori líbiai vezető 2011-es megbuktatása után született ideiglenes alkotmány biztosította a nem muszlimok számára a szabad vallásgyakorlást Líbiában. A belpolitikai viszályok miatt azonban az alkotmányt felfüggesztették. A Humanists International emberi jogi szervezet szerint a líbiai jog nagyrészt a valláson alapul.

Április közepén egy nap különbséggel két amerikai tanárt is őrizetbe vettek Líbiában, akiket keresztény hittérítő tevékenységgel gyanúsítottak meg. Őket később szabadon bocsátották, és a The Guardian értesülése szerint már elhagyták az országot.

Címlapi képünk illusztráció!