Különleges, húszméteres viking hajót fedeztek fel

vikingek
A vikingek hajóikkal több területet kerestek fel
Vágólapra másolva!
A régészek egy húsz méter hosszú viking hajót fedeztek fel a norvégiai Karmoy-ben található Salhushaugen temetkezési halom feltárása során. A területet több mint egy évszázaddal ezelőtt először vizsgálta Haakon Shetelig régész, ám az akkori ásatások során nem találtak bizonyítékot arra, hogy egy hajót temettek volna itt el. Ezért is lepte meg annyira a felfedezés a kutatókat.
Vágólapra másolva!

A régészek 2022 júniusában tértek vissza a halomhoz, ahol talajradaros felmérést (GPR) végeztek: ez a geofizikai módszert radarimpulzusokat használ a felszín alatti rétegek leképezésére és a régészeti jellegzetességek felderítésére.

– mondta Håkon Reiersen, a Stavangeri Egyetem Régészeti Múzeumának régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A jelenlegi felmérés során a szakemberek egy 20 méter hosszú hajóra bukkantak, amely hasonló méretű, mint a híres Oseberg hajó, amelyet Shetelig Gabriel Gustafsonnal együtt 1904-ben ásott ki. Az úgynevezett Oseberg-hajó 21,5 méter hosszú, és a Vestfold og Telemark megyében, Tønsberg közelében található Oseberg-tanyán fedezték fel.

A vikingek hajóikkal több területet kerestek fel Forrás: Flickr

A felmérés azt is kimutatta, hogy a hajó a halom közepén található, ahol általában egy magas rangú viking elit temetkezési hajóját temették el, ami pedig arra utal, hogy a lelet valószínűleg egy ép temetkezési hajó és emberi maradványokat tartalmazhat.

Ezt támasztja alá Shetelig egy korábbi ásatása is, ahol egy nagy, kör alakú kőlapot talált, amelyet valószínűleg áldozati oltárként használtak. Hasonlót fedeztek fel az 1886-ban feltárt Storhaug-dombon is, ami egy temetkezési hajót és számos sírmellékletet rejtett a temetés mellett. A Storhaug-domb 770-ből származik és a kutatócsoport ezt használta fel mintaként, hogy az új felfedezés előzetes datálását szintén a 700-as évek végére tegye.

– magyarázta Jan Bill professzor, az Oslói Egyetem Kultúrtörténeti Múzeumának viking hajógyűjteményének kurátora. – Így ez a harmadik hajó csak tovább erősíti azt a benyomást, hogy ezen a helyen valami különleges dolog történt és zajlik ma is.