Orbán Viktor: A háborúnak nincsenek és nem is lesznek nyertesei

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban, 2022.11.18.
Budapest, 2022. november 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 22022. november 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A Vatikán elszánta magát és mozgósítani fogja az erejét, kapcsolatait és befolyását a béke érdekében, továbbá Ferenc pápa is elmondta, hogy egy békemissziót tervez, és össze fogja gyűjteni azokat a vezetőket, akik békét akarnak és hajlandóak ezt a nézőpontot nyilvánosan is képviselni - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy atomhatalmat háborúban legyőzni nem lehet, az oroszok sem fogják ölbe tett kézzel nézni, ahogy megtámadják őket, vagy merényletet követnek el az elnökük ellen. Közölte, hogy a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig továbbra is fenntartja a kabinet.
Vágólapra másolva!

- jelezte a műsorvezető felvetésére péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök vázolta: Oroszország falba ütközik, mert a NATO pénzeli Ukrajnát. Az Egyesült Államok költségvetését nagyon nehéz legyőzni. Az oroszok viszont sokkal többen vannak, több katonájuk, fegyverük van, mint Ukrajnának. Emellett Oroszország birtokolja a világ legjelentősebb atomfegyv-erarzenálját – hangsúlyozta a miniszterelnök. Szerinte atomhatalmat háborúban legyőzni nem lehet, az oroszok sem fogják ölbe tett kézzel nézni, ahogy megtámadják őket, vagy merényletet követnek el az elnökük ellen.

Orbán Viktor Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Háborús kampányt folytat itthon az USA

A kormányfő azt is kijelentette: Ukrajnában óriási a pusztítás, rengeteg áldozata van a háborúnak. Kiemelte, hogy a kormány követi az eseményeket, számon tartják a kárpátaljai magyar áldozatokat, azokat, akiket besoroztak.

- kérte Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint háborús kampányt folytat hazánkban az Egyesült Államok. Mint mondta, minél előbb tűzszünet és béke kellene, de ez most távol van, nehéz hetek elé nézünk Orbán Viktor szerint, az ukránok ellencsapásra készülnek, ami mélyíteni fogja a konfliktust.

A kormányfő rámutatott, hogy mindig vannak különböző gazdasági érdekek is, amelyek rácsatlakoznak egy háborúra.

- magyarázta a kormányfő.

Világosan kiállunk a béke mellett

Ferenc pápa látogatása kapcsán a miniszterelnök kiemelte: nem emlékszik ilyen jó kedvű három napra az elmúlt harminc évből. – Idejött a pápa és csupa jó dolgok történtek, ezt mondta mindenki, felekezeti hozzátartozás nélkül. Az összes magyar, ellenzéki, baloldali, jobboldali vita, támadás, rosszindulat zárójelbe került, elveszítette a jelentőségét, és valami más emelkedett felé.

- fogalmazott. Kitért arra is, hogy meglátása szerint a Vatikán elszánta magát és mozgósítani fogja az erejét, kapcsolatait és befolyását a béke érdekében, továbbá Ferenc pápa is elmondta, hogy egy békemissziót tervez, és össze fogja gyűjteni azokat a vezetőket, akik békét akarnak és hajlandóak ezt a nézőpontot nyilvánosan is képviselni.

Ferenc pápa békemissziót tervez Fotó: Polyák Attila - Origo

Észnél kell lenni, de egyértelműen és világosan kiállunk a béke mellett. Ha ezen a katonai támadáson túl leszünk, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy milyen katonai lehetőségek maradtak ebben a háborúban.

- jegyezte meg Orbán Vitkor.

Ukrajna a szomszédunk, egy példával élve Orbán Viktor azt mondta, hogy az ingatlan értékét is befolyásolja, hogy milyen házak vannak a szomszédban, így nekünk egy jól menő, prosperáló Ukrajna létezése lenne az érdekünk – rögzítette a kormányfő.

Ukrajnában magyarok is élnek, Ukrajna egy része ősi magyar föld, ami most Ukrajnához tartozik. Ők is elesnek a háborúban, mi magyarok legalább kétszeresen motiváltak vagyunk abban, hogy béke legyen – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Brüsszel megint átvert minket

Az ukrán gabonaimport megtiltásáról is kérdezték Orbán Viktort, aki szerint Magyarország segíteni akart az ukránoknak, amikor engedélyezte, hogy vámmentesen átengedi az ukrán gabonát az éhező országokba.

- hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök szerint ki kell állnunk magunkért, abban pedig nem hisz, hogy Brüsszel pénzt küld majd a magyar gazdáknak, hiába ígérték meg.

Energiakérdések

- mondta. A háború előtt Magyarország 7 milliárd eurót fizetett az energiáért, míg tavaly 17 milliárd eurót fizettünk. A baloldal azt követelte, hogy emeljük fel az árakat, tehát a magyar családok havi szinten 181 ezer forinttal fizettek volna többet - mondta a kormányfő.

A kormány továbbra is védi a rezsicsökkentést Fotó: Major Kata - Origo

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a kis-és középvállalkozások körében is jelentősen csökkentek a rezsiköltségek. Mindezek mellett a vármegyei bérletek révén is sokat tudnak spórolni az emberek - tette hozzá. A vármegyebérlet azt jelenti, hogy a vidékiek ugyanakkora támogatást kapnak, mint a budapestiek. Miközben háborús költségvetést kell futtatni, mégis próbáljuk a családvédelmi intézkedéseket fenntartani - tette hozzá. Az oroszoktól érkező energiára ott van egy csúszóhatás, mivel a tőzsdei árakhoz van kötve, és az árak változása két hónappal később érződik csak - ismertette a kormányfő.

Eltörölnék a nemzeteket Nyugaton

A miniszterelnök elmondta, ma vagy holnap hozzák nyilvánosságra azt a kezdeményezét, miszerint a jövőben az uniós tagállamoknak ne legyen önálló külpolitikája. Eddig teljes egyhangúság kellett a külpolitikai döntéshozatalban, ezt változtatnák meg. Az egész nyugati világban megpróbálják a nemzetek önállóságát korlátozni, és minél több ügyet elvenni tőlük - ismertette a kormányfő. Mi a nemzetek Európájában hiszünk, ez a nyugati versenyelőny alapja - tette hozzá.

Azok találkoztak Pesten, akik ebben egyetértenek - zárta a kormányfő.