Annyira drága a marhahús Amerikában, hogy az emberek csirkét esznek helyette

omlós csirkemell
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számol be róla, hogy túl drága lett a marha, ezért csirkehúsra fanyalodtak az amerikaiak.
Vágólapra másolva!

A történelmi magasságba szökött infláció negatív irányba torzította az amerikai fogyasztói szokásokat – panaszkodott a legnagyobb húsfeldolgozó, a gyenge üzletmenetről beszámoló Tyson Foods vezetése.

A húst is hússal evő amerikaiak számára az elszabadult infláció valóságos sorscsapást jelentett, de hasonlóképp szenved a költségek emelkedésétől az ellátásukból élő iparág, amelynek legnagyobb képviselője a Tyson Foods az Egyesült Államokban.

A cég megemelte árait a takarmány, a munkaerő, a fuvarozás és a nyersanyagárak emelkedő költségeire válaszul, s hogy az árrését szinten tudja tartani. Az elhúzódó aszály és saját költségeik emelkedése miatt az állattenyésztők is feljebb srófolták átadási áraikat, úgyhogy a beszállítói láncban mindenki emelt, csak a fogyasztó látta úgy, hogy akkor talán érdemes más proteinforrást keresnie magának. Milliószámra voltak, akik így gondolkodtak, s ez meg is látszik a cég termékekre lebontott statisztikájából.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Vickie Flores

A negyedévben a legfontosabb terméknek számító marhahús értékesítési volumene 2,9 százalékkal csökkent, bevétele 4,62 milliárd dollárra (1566 milliárd forint) mérséklődött, a baromfinál viszont 6,5 százalékos volt a plusz és 4,43 milliárd dollár (1501 milliárd forint) a bevétel.

A kevésbé meghatározó sertéshúsnál 1,1 százalékkal nőtt ugyan a volumen, de ez csak 1,42 milliárd dolláros bevételhez segítette a Tysont.

Leegyszerűsítve az a helyzet, hogy az amerikaiak egy jelentős része marha helyett beérte a csirkehússal.

A Tyson Foods reményei szerint ez nem sokáig marad így.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.