Putyin találkozott legfőbb szövetségeseivel, új országok léphetnek a háborúba

Putyin, oroszország, orosz, elnök, Vlagyimir Putyin
Russian President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting via a video link at the Kremlin in Moscow on May 15, 2023. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP)
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin a Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamaival való együttműködés fejlesztéséről tárgyalt a Biztonsági Tanács tagjaival. A megbeszélésre május 15-én, hétfőn videokonferencián keresztül került sor – írja az Iz.ru.
Vágólapra másolva!

„Nemrég a náci Németország felett aratott győzelemre emlékező felvonuláson számos FÁK-állam vezetője volt a vendégünk. Ez természetes, hiszen a Szovjetunió népei voltak azok, akik a Nagy Honvédő Háborúban legyőzték a nácizmust. Ezzel kapcsolatban azt is szeretném elmondani, hogy a volt szovjet köztársaságokkal egy sor jelentős versenyelőnnyel rendelkezünk ahhoz, hogy számos területen pozitív fejlődési eredményeket érjünk el" – mondta Putyin. Szavait a Kreml sajtószolgálata idézte.

Vlagyimir Putyin videokonferenciát folytat a Biztonsági Tanáccsal Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev

Az államfő leszögezte, hogy elsősorban a gazdaságról és a gazdasági szféráról van szó. Megjegyezte, hogy a Nemzetközösség országait közös közlekedési és energetikai rendszerek kötik össze, valamint a nyelvi korlátok hiánya.

– hangsúlyozta az orosz elnök.

A találkozón részt vett Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács alelnöke; Nyikolaj Patrusev, a Biztonsági Tanács titkára; Szergej Sojgu védelmi miniszter; Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója; Szergej Nariskin, az SVR igazgatója; Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter; Mihail Miszustin miniszterelnök; Valentyina Matvijenko, a Föderációs Tanács elnöke; Vjacseszlav Volodin, az orosz duma elnöke; Anton Vaino, az elnöki hivatal vezetője; Szergej Lavrov külügyminiszter; Eduard Perezikov, az elnök környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó különleges képviselője és az elnök kabinetfőnöke.

A FÁK-vezetők december végi csúcstalálkozóján Putyin rámutatott a Nemzetközösség országainak azon szándékára, hogy együttműködést építsenek ki a posztszovjet térségben.

Elmondása szerint a FÁK-országok, bár vannak nézeteltéréseik, bizonyítják, hogy hajlandóak azokat közösen megoldani.

Korábban, 2022 októberében, a FÁK informális csúcstalálkozóján Putyin a közösség országai közötti kapcsolatokat valódi stratégiai partnerségnek nevezte. Az államfő megjegyezte, hogy a FÁK-országok a jószomszédi viszony, a kölcsönös előnyök és egymás érdekeinek figyelembevétele jegyében igyekeznek kiépíteni az együttműködést.