Így hozhatjuk ki a legtöbbet napelemes rendszerünkből

Napelem, ház, elektromos autó, töltés
Megújuló energiát elektromos autóval párosítva a közlekedésünk is energiatakarékos és környezettudatos lehet.
Vágólapra másolva!
Minden nappal egyre világosabbá válik, hogy energiagazdálkodásunkkal valódi lépéseket kell tennünk a fenntarthatóság felé, éppen ezért kiemelkedő jelentőségű minden innováció, amely ezt segíti elő. A közelmúltban bemutatott napelemes, energiamenedzsment-rendszer képes beépített algoritmusa segítségével előrejelzéseket és menetrendeket készíteni, s teszi mindezt egy jól átlátható és egyszerűen használható felületen keresztül, amelyhez csupán az erőmű, a napelemek és az inverterek műszaki adataira, valamit egy időjárás-előrejelzésre van szüksége.
Vágólapra másolva!

A rendszerrel kapcsolatban rögtön meg kell említenünk három fontos komponenst is, hiszen azon túl, hogy egyrészt azonnal telepíthető szoftveres megoldást jelent számunka, működését ütemezhetjük akár beépített algoritmussal is, másrészt a helyi irányelveknek minden esetben meg kíván felelni.

Az innovatív, napelemes energiamenedzsment megoldásainak hála ezentúl jelentősen növelhetjük rendszerünk hatékonyságát és versenyképességét is, általa ugyanis valós képet kaphatunk napelemeink jövőbeli működési hatékonyságáról, valamint nyomon követhetjük ezek energiatermelését, ütemezését, valamint újramérését is; ily módon pedig kulcsrakész megoldást jelent a napelemes rendszert az üzemeltető vállalatok és a magánszemélyek számára egyaránt.

A felület által előállítható előrejelzések segítségével üzemeltethetjük napelem parkunkat, így rendkívül hatékonyan állítja elő a villamosenergiát a helyi közösség, az ipari park vagy egy-egy háztartás számára, hiszen részletes előrejelzéseket készít a várható termelésről, melynek köszönhetően a tulajdonosok mindig naprakész adatokkal rendelkeznek rendszerük várható terheltségét illetően.

Egy innovatív, napelemes energiamenedzsment eszköznek köszönhetően ezentúl jelentősen növelhetjük rendszerünk hatékonyságát és versenyképességét. Forrás: Shutterstock

Az innováció képes ID (IntraDay, azaz napon belüli) és DA (DayAhead, azaz másnapi) prognózisok készítésére is, lehetővé téve az akár adott napon belüli korrekciót is, a prognózisok pedig futtathatók erőművenként és csoportosan is, ráadásul a folyamat automatizálható, ily módon a rendszer képes ezeket megadott időközönként le is futtatni. Az energiamenedzsment-felület önállóan készít grafikonos kimutatásokat is várható termelésről, így a napelempark tulajdonosa mindig pontos információval rendelkezik a várható termeléséről.

(X)

A Grape Solutions célja a Meteo névre keresztelt napelemes, energiamenedzsment rendszer fejlesztésével, hogy a felhasználó beépített algoritmus segítségével könnyen tudjon előrejelzéseket és menetrendet készíteni, mindezt egy jól átlátható és egyszerűen használható felületen. Azon túl, hogy az innováció segítségével megfelelő formátumban ID és DA menetrend küldhető be a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító) részére, a Grape Solutions rendszere lehetővé teszi, hogy a rendszert a vállalkozás saját környezetében, esetleg felhőben üzemeltesse.

A lehető legpontosabb előrejelzések és ütemezések elkészítéséhez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértői által készített algoritmussal, valamint négy időjárás előrejelző rendszerrel képes integrálódni a szoftver: az Országos Meteorológiai Szolgálattal és további, nemzetközi felületekkel.

Üzemeltetői jogosultsággal olyan backup funkciók is elérhetők, amely a rögzített trendek és eltérések alapján képes "tanítani" a beépített algoritmust, ami ily módon a továbbiakban pontosabb előrejelzést biztosít, valamint minden, az energiamenedzsment-eszközben történt eseményt valós időben naplóz, így az esetleges hibák gyorsabban és könnyebben beazonosíthatók: ez pedig növeli a felhasználói biztonságot és a bizalmat a szolgáltató irányába.

A cikk megjelenését a Grape Solutions Zrt. támogatta.