Ma jön a BL igazi döntője, ahol az is eldőlhet, ki lesz az év legjobb focistája

fbl Horizontal
Real Madrid's French forward Karim Benzema (C) controls the ball during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between Real Madrid CF and Manchester City at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 9, 2023. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján az Inter 1-0-ra legyőzte a városi rivális AC Milant, így kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel jutott be a döntőbe. Simone Inzaghi csapata ezúttal is jobban játszott ellenfelénél, és a hajrában Lautaro Martinez góljával végleg eldöntötte a párharcot. Stefano Pioli együttese a visszavágón is összeomlott, és két mérkőzésen rúgott gól nélkül esett ki a sorozaból. Az Inter 13 év elteltével játszhat újra BL-döntőt, de a finálé igazi esélyese nem az olasz csapat lesz, hanem a Manchester City-Real Madrid párharc továbbjutója. A szerdai visszavágó az idei szezon legjobban várt európai kupameccse, ahol az is eldőlhet, ki lesz az év legjobb focistája.

Megsemmisítette városi riválisát az Inter

A két milánói gigász egy héttel ezelőtti mérkőzésén az Inter Edin Dzeko és Henrih Mhitarjan góljaival már 11 perc után két góllal vezetett, és könnyen kiüthette volna városi riválisát, de így is hatalmas lépést tett a döntőbe jutás felé. Az olasz bajnokságban is nehéz helyzetben lévő Milan - az előző idény bajnoka jelenleg nem áll BL-indulást érő helyen - kétgólos hátrányból várta tehát az Inter elleni visszavágót, de legalább a csapat egyik legnagyobb sztárja, a portugál Rafael Leao visszatérhetett a sérüléséből.

Az Inter ugyanazzal a kezdőcsapattal állt fel, mint a BL-elődöntő első mérkőzésén, és az első félidőben fegyelmezetten védekezett, olykor pedig beszorította kapuja elé ellenfelét. A Milan legnagyobb helyzete a 11. percben alakult ki, ekkor Sandro Tonali erőszakosan betört a 16-oson belülre a bal szélről, középre játszott, de Brahim Diaz a kapuval szemben gyenge megoldást választott, lövésére könnyedén leért Andre Onana. Stefano Pioli csapata jobban játszott, mint az egy héttel ezelőtti meccsen, de komolyabb lehetőségeket nem igazán tudott kialakítani. A 37. percben a végig szorosan őrzött Leao is megvillant, a bal oldalon megindulva betört a 16-oson belülre, ám éles szögből nem tudta eltalálni a kaput.

Egy félideje maradt ezután már csak a Milannak arra, hogy legalább két gólt szerezve hosszabbításra mentse a párharcot, de a játék képe alapján nem volt benne a csapatban a gól. A második játékrészben sok szabálytalanság törte meg a folyamatosságot, Pioli pedig sokáig nem változtatott egyre jobban szenvedő csapatán. A piros-feketék edzője először csak kényszerűségből cserélt, a megsérülő Malick Thiaw helyére egy másik középhátvédet, Pierre Kalulut hozta be, majd a 76. percben beküldte a pályára Divock Origit és Alexis Saelemaekerst.

Mindezt azután, hogy az Inter Lautaro Martinez góljával vezetést szerzett és teljesen reménytelen helyzetbe hozta riválisát.

Lautaro Martinez végleg összetörte a Milan továbbjutásról szőtt álmait Forrás: AFP/Isabella Bonotto

A folytatásban az összeroskadt Milan már nem tudott megújulni, 15 perc alatt kellett volna három gólt szereznie, amire semmi esélye nem volt. Az Inter csapatkapitányának gólja lezárta a párharcot, Simone Inzaghi együttese magabiztos teljesítménnyel, 3-0-s összesítéssel jutott be a fináléba.

Az Inter ezt megelőzően legutóbb 13 évvel ezelőtt, még 2010-ben játszott Bajnokok Ligája-döntőt, abban az évben José Mourinho vezetésével meg is nyerte a sorozatot.

A 2009/2010-es idény különlegesen alakult a kék-feketék számára, akik abban a szezonban tripláztak, tehát a BL mellé a Serie A-t és az Olasz Kupát is megnyerték. Idén olasz bajnokságot már biztosan nem nyer az Inter, hiszen a Napoli lett a bajnok, de a kupát még megnyerheti, a BL-döntőbe jutással pedig magasan felülmúlta a várakozásokat az együttes. Az isztambuli fináléban Edin Dzeko és társai felszabadultan játszhatnak, hiszen a szerdai elődöntő továbbjutója, legyen az a Manchester City, vagy a Real Madrid, mindenképpen sokkal esélyebb a végső győzelemre, mint a nagy meglepetést okozó milánói klub.

ha együtt van a csapat, akkor a lehető legjobban hozza le a fontos meccseket. Minden mérkőzésen a legjobbat akarom nyújtani, hogy segítsem a csapattársaimat. Tudtuk, hogy bejuthatunk a döntőbe, és ma teljesítettük a feladatunkat" - nyilatkozta a meccs után boldogan a találkozó hőse, Lautaro Martínez, aki a tavalyi év végén világbajnoki címet ünnepelhetett Katarban az argentin válogatottal.

Lautaro Martineznek hasonló élményben volt része, mint a katari foci-vb-n Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az Internek 2023-ban nagyon jól megy a Milan ellen, az együttes idén már negyedszer győzte le városi riválisát, amelyben hatalmas szerepe van Simone Inzaghi vezetőedzőnek, aki már a június 10-ei döntőről is megszólalt.

"Csak a következő napokban fogjuk majd fel, mit is vittünk véghez. Álom volt számunka ez a siker, de mindig is hittünk benne. Hihetetlen úton mentünk végig, derbipárharcot nyerni az elődöntőben óriási elégedettséget ad nekünk.

nyilatkozta Inzaghi, aki Mourinho 2010-es bravúrja óta először juttatta BL-döntőbe az Intert.

Az Inter a BL halálcsoportjából jutott el ilyen messzire, a C csoportban a Bayern München és a Barcelona is az ellenfelei voltak,

de a katalán sztárcsapatot meg tudta előzni és másodikként továbblépett. A kieséses szakaszban könnyebb ágra kerültek az olaszok, a Porto és a Benfica kiejtésével jutottak be az elődöntőbe, ahol a Milant kettős győzelemmel búcsúztatták.

A másik milánói óriás, a Chelsea mögött csoportmásodikként továbbjutó, a kieséses szakaszban pedig a Tottenhamet és a Napolit kiejtő AC Milan is erőn felül teljesített az elődöntőbe jutással, ám érthetően óriási a csalódottság a klubnál a BL-búcsút követően.

"A játékosaim mindent beleadtak mindkét mérkőzésen, de az Inter megérdemelte a győzelmet, gratulálunk nekik. Természetesen reménykedtünk abban, hogy bekerülhetünk a döntőbe, és csalódottak vagyunk, hogy ez nem sikerült. Nagyon sokat tanultunk abból, amit átéltünk.

A döntő egyértelmű esélyese mindenképpen a Manchester City-Real Madrid párharc továbbjutója lesz" -

nyilatkozta a mérkőzés után a Milan edzője, Stefano Pioli, akinek veszélybe kerülhet az állása az idény végén.

Stefano Pioli állása veszélybe kerülhet a szezon végén Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Persze nem a BL-kiesés miatt rúghatják ki a csapatot 2019 óta irányító 57 éves szakembert, hanem azért, mert az együttes a Serie A-ban csak az ötödik helyen áll, négy ponttal lemaradva a negyedik helyezett Laziótól. A Milannak már csak három mérkőzése van arra, hogy elcsípje a BL-indulást jelentő negyedik pozíciót, és ehhez a rómaiak botlásaira is szüksége van.

"Ez egy kiindulópont. Senki sem számíthatott arra, hogy a Milan bekerül a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Mindent beleadtunk.

hangoztatta a legfontosabb célt, a Milan csapatkapitánya, Davide Calabria.

Davide Calabria szerint a Milannak már a bajnokságra kell összpontosítania Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Hosszabbítás

Jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Lautaro Martinez pályafutása nyolcadik gólját szerezte a Milan ellen, az Inter játékosaként egyetlen más csapatnak sem lőtt ennyi gólt.
  • Az Inter támadója lett a második argentin, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Előtte csak Diego Milito volt képes erre a 2009/2010-es szezonban.
  • Simone Inzaghi csapata a BL mostani kiírásában már a nyolcadik alkalommal nem kapott gólt, ebben a tekintetben a legjobb a teljes mezőnyben.
  • A Milan a legutóbbi négy meccsén nem tudott gólt szerezni az Inter ellen.
  • Romelu Lukaku, Henrih Mhitarjan és Matteo Darmian a Manchester Unitedben is csapattársak voltak, és most együtt harcolhatnak a BL-győzelemért az Interrel.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Internazionale (olasz)-AC Milan (olasz) 1-0 (0-0)
gólszerző: Lautaro Martinez (74.)
Továbbjutott: az Internazionale kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel.

Világsztárok gyilkos csatája várható az előrehozott BL-döntőn

Sokak szerint az idei Bajnokok Ligája-szezon két legjobb formában lévő csapatának, a Manchester Citynek és a címvédő Real Madridnak kellene játszania a döntőt, ám az angol és a spanyol gigász már az elődöntőben összekerült egymással. A párharc első meccse 1-1-es döntetlent hozott Madridban. A City már a meccs elején a kapujához szögezte a Realt, de Vinicius Junior bombagóljával Carlo Ancelotti csapata szerzett vezetést. A spanyolok a második félidő elején jobban játszottak, a második gólt is megszerezhették volna, de az angolok Kevin De Bruyne hatalmas lövésével egyenlítettek, így összességében kedvezőbb helyzetből várhatják a hazai visszavágót.

Akármennyire is a címvédőről van szó, a statisztikák alapján a Real Madrid továbbjutása komoly bravúr lenne, ugyanis Pep Guardiola együttese a legutóbbi 25 hazai BL-meccsén nem kapott ki,

23 győzelem és mindössze két döntetlen a mérlege, amivel megdöntötte az Arsenal 2004 és 2009 között felállított angol rekordját. Legutóbb 2018-ban az Olympique Lyon tudott nyerni az Etihad Stadionban, ráadásul története során a City még soha nem bukott el olyan európai kupapárharcot, amelynek első meccsén idegenben döntetlent ért el.

Szerdán az év meccsét játssza a Manchester City és a Real Madrid Forrás: AFP/Javier Soriano

A rekordot jelentő 16. elődöntős BL-párharcában érdekelt Real Madriddal korábban tízszer fordult elő, hogy hazai döntetlennel kezdett egy európai kupapárharcot, és mindössze kétszer jutott így tovább. A Real ugyanakkor az idei BL-szezonban már kétszer is nyert Angliában: a nyolcaddöntő első meccsén 5-2-re győzte le a Liverpoolt, a negyeddöntő visszavágóján pedig 2-0-ra a Chelsea-t.

A hétvégén a Manchester City hatalmas lépést tett a Premier League-ben a címvédés felé, június 3-án pedig a Manchester United ellen lép pályára az FA-kupa döntőjében. Kevin De Bruyne és társai számára a triplázás is sikerülhet, a két angliai trófea mellé a BL-serleget is begyűjthetik.

A Real Madrid spanyol bajnok idén nem lesz - a Barcelona nyerte a La Ligát - viszont év elején a klubvilágbajnokságot elhódította, valamint a Spanyol Kupát is megnyerte májusban. A szerdai BL-meccs Ancelotti számára különleges lesz,

a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes olasz sztáredzőnek ez lesz a 191. mérkőzése az elitsorozatban,

amellyel megelőzi az örökrangsorban az élen Sir Alex Fergusont, a Manchester United legendás trénerét.

Pep Guardiola és Carlo Ancelotti párharcát tavaly az olasz edző nyerte Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A két sztárcsapat a BL előző kiírásában is az elődöntőben került össze egymással, abból az emlékezetes párharcból a Real 6-5-ös összesítéssel jutott tovább. Az első meccsen az angolok otthon 4-3-ra nyertek, majd a madridi összecsapás az előző idény legdrámaibb küzdelmét hozta. A City Rijad Mahrez révén a 73. percben előnybe került, a Realt belga kapusa, Thibaut Courtois tartotta életben. A hazaiaknak egészen a 90. percig nem volt kaput eltaláló lövésük, amikor Rodrygo két perc alatt két góllal kiharcolta a hosszabbítást. A ráadásban Karim Benzema tizenegyesével harcolta ki a továbbjutást a Real, amely a Liverpoolt is legyőzte a döntőben.

A Bajnokok Ligája 2022/2023-as szezonjának legjobban várt rangadója arról is dönthet, hogy ki lesz az év legjobb futballistája.

Erre a díjra hatalmas esélye van a fantasztikus szezont produkáló Erling Haalandnak, aki eddig 48 meccsen már 52 gólt szerzett. Eddig úgy tűnik, hogy a Borussia Dortmundtól szerződtetett norvég csatár volt a hiányzó láncszem Guardiola csapatából, az ő segítségével végre összejöhet a hőn áhított BL-győzelem az angoloknak, amely Haalandnak Aranylabdát érhet. A Real Madridban az előző év aranylabdása, Karim Benzema ezúttal is remek idényt fut, a francia támadó eddig 39 meccsen 29 gólnál jár, és a visszavágón sokat tehet a továbbjutásért. Ha a Real kerül ki győztesen a párharcból és a döntőben megvédi a címét, jó eséllyel ismét Benzema lesz az év focistája.

Vajon Karim Benzema vagy Erling Haaland örülhet majd a párharc végén? Forrás: AFP/Thomas Coex

Szerdán este 21 órától a manchesteri Etihad Stadionban rendezik az idény legjobban várt európai focirangadóját, a Manchester City-Real Madrid BL-elődöntő visszavágóját, amely óriási izgalmakat és kiélezett csatát ígér. Idei teljesítményével minden elismerést megérdemel az Inter csapata, de óriási meglepetés lenne, ha nem a City-Real párharc továbbjutója nyerné meg a június 10-ei isztambuli döntőt.