Rekordméretű bírságot kapott a Facebook

Facebook Privacy Scandal Congress, Washington, USA - 10 Apr 2018 FACEBOOK PRIVACY SCANDAL CONGRESS WASHINGTON USA 10 APR 2018 CEO MARK ZUCKERBERG ARRIVES TESTIFY BEFORE A JOINT HEARING COMMERCE JUDICIARY COMMITTEES CAPITOL HILL ABOUT USE DATA TARGET AMERI
Zuckerberg a meghallgatáson.
Vágólapra másolva!
A Facebook anyacégét, a Meta-t rekordösszegű, 1,3 milliárd dolláros (450 milliárd forintos) bírsággal sújtották az uniós adatvédelmi hatóságok, és kötelezték, hogy ne továbbítsa az uniós polgárok Facebook-adatait az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

A döntést az ír adatvédelmi bizottság (DPC) hozta, amely szerint az Egyesült Államokba történő adattovábbítás jelenlegi jogi kerete "nem kezeli a Facebook uniós felhasználóinak alapvető jogait és szabadságát fenyegető kockázatokat", és sérti a GDPR-t.

A bírság meghaladja a korábbi uniós rekordot, az Amazonnal szemben 2021-ben hasonló adatvédelmi jogsértések miatt kivetett 746 millió eurót.

Az adatok átadása az Egyesült Államokba kritikus fontosságú a Meta hatalmas reklámcélzási művelete számára, amely a felhasználók többféle személyes adatfolyamának feldolgozására támaszkodik. Tavaly a cég már fenyegetőzött azzal, hogy kénytelen lesz megfontolni a Facebook és az Instagram leállítását az EU-ban, ha nem tud adatokat küldeni vissza az USA-ba.

Bár a Metát most arra kötelezték, hogy állítsa le ezeket az adattovábbításokat, számos olyan kikötés van, amely az amerikai közösségi médiaóriás javát szolgálja.

Először is, az ítélet csak a Facebook adataira vonatkozik, más Meta-cégek, például az Instagram és a WhatsApp adataira nem.

Másodszor, öt hónapos türelmi idő áll rendelkezésre, mielőtt a Metának le kell állítania a jövőbeni adattovábbításokat, és hat hónapos határidő áll rendelkezésre a jelenlegi adatok USA-ban való tárolásának megszüntetésére. Harmadszor, és ez a legfontosabb, az EU és az USA jelenleg tárgyalásokat folytat az adattovábbításról szóló új megállapodásról, amely már idén nyáron, de akár már októberben életbe léphet.

Zuckerberg a meghallgatáson. Forrás: Andrew Harnik/AP/REX/Shutterstoc/Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission./Andrew Harnik/Ap/Rex/Shutterstoc

A rekordméretű bírság ellenére a szakértők kételyeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a bírság bármi alapvető változást hozna a Meta adatvédelmi gyakorlatában. "Egy milliárd eurós parkolási bírságnak nincs jelentősége egy olyan vállalat számára, amely sokkal több milliárdot keres az illegális parkolással" - mondta Johnny Ryan, az Irish Council for Civil Liberties vezető munkatársa a hétvégén a The Guardiannek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!