Sokba került a tiktokos autólopás a gyártóknak

hyundai i30 n
Vágólapra másolva!
Kétszázmillió dollár kártérítés kifizetésébe egyezett bele a KIA és a Hyundai.
Vágólapra másolva!

Tavaly júliusban újból felkavarta a kedélyeket a TikTok, egy kihívás keretében tizenévesek csoportja 2011-2021 közti KIA és 2011-2022 közti Hyundai autók ellopására tanította és buzdította a nézőket. A járművekbe való bejutást követően csak le kellett csavarozni a kormányoszlop borítását, majd egy USB kábel bedugásával elindítható volt a kocsik motorja.

Nyolcmillió az USA-ban értékesített autót érintett a biztonsági hiba Forrás: Hyundai

A jelenséget a fedélzeti számítógép szoftverfrissítéssel javítható logikai hibája okozta, a trükk csak a kulcsos gyújtáskapcsolójú modelleket érintette. A hiba olyan 8 millió az Egyesült Államokban eladott kocsit érintett, a közismertté válását követően szerte az országban kilőtt az ellopott KIA és Hyundai autók száma, a híres-hírhedt Chicagóban például a megszokott kilencszeresére ugrott az érték.

A szervizben való ingyenes szoftverfrissítési lehetőség és a több tízezer ingyen kiosztott kormányzár ellenére a borítékolhatónak megfelelően a gyártók csoportos pert kaptak a nyakukba. Az ügyfelek feltehetően nagy megelégedésére nem próbálták húzni az időt, máris megegyezés született az ügyben, 200 millió dollárt fognak szétosztogatni a különböző károk rendezésére a felperes autótulajoknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!