TikTokon tanultak meg autót lopni a fiatalok

Australian man uses forklift to stop would-be thief stealing his car, tolvaj, bűnügy, Ausztrália, gyanúsított, Queensland Police Department
Robber man in black hoodie jacket using a screwdriver to break lock and steal a vehicle. Car thief or theft for insurance concept.
Vágólapra másolva!
Vészfrissítést kellett készíteni az érintett Hyundai és Kia márkájú járművekhez.
Vágólapra másolva!

Hosszas története van a balul elsült tiktokos kihívásoknak, a számos fiatal halálával végződött butaságokat követően most a Hyundai és Kia márkák kényszerültek szoftverfrissítéseket kiadni egyes immobilizer nélküli autóikra, hogy ne lehessen elkötni azokat a videómegosztón mutogatott, rendkívül egyszerű módszerekkel.

A kép csak illusztráció, de körülbelül ilyen primitív feladat ellopni az érintett autókat Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának tájékoztatása szerint az országban 3,8 millió Hyundait és 4,5 millió nélkül Kiát érint a hiba, ezek mind 2015-2019 közti modellek. A tiktokos kihíváson felbuzdulva elkötött autókkal legalább 14 balesetet okoztak a tolvajok, nyolcan meghaltak.

A videók 2022 júliusától kezdve kaptak nagy figyelmet a TikTokon, az ezek miatt pluszban ellopott autók száma nem ismert, de Los Angeles-ben tavaly 85%-kal nőtt az elkötött Hyundaiok és Kiák száma,

míg a híres-hírhedt Chicagóban kilencszeres növekedésről számolt be a rendőrség.

Az autók ellopása primitív: a tolvajoknak a járműbe való bejutást követően le kell szedniük a kormányoszlop borítását, USB kábelt kell dugniuk az ott található portba, mire az elektronikus motorvezérlő egység szoftverének logikai hibája miatt elindul a motor, el lehet hajtani a járművekkel.

A probléma javítása szerencsére egyszerű, a vezérlőegységre kiadott szoftverfrissítéssel megszüntethető, plusz a patch 30 másodpercről 1 percre emeli a riasztórendszer szirénázását. Negatív mellékhatás, hogy az új szoftver további biztonsági korlátozása miatt az ajtózárakat kulcs helyett kötelezően távirányítóval kell kinyitni, különben nem indul majd a motor.

Az érintett autókkal rendelkezők márkakereskedésekben és szakszervizekben kérhetnek időpontot az ingyenes javításra, ennek végeztével pedig matricát is kapnak a szélvédőjükre, amely informálja a tolvajokat, hogy nem érdemes próbálkozniuk a jármű ellopásával.

Nem tudni, hogy Európában értékesített autókat érint-e a hiba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!