Ez a házikó részben használt pelenkából van

pelenka beton ház
Bő másfél köbméter pelenkát kevertek bele az épület betonból készült elemeibe
Vágólapra másolva!
Körülbelül 1,7 köbméternyi pelenkát kevertek bele a betonból készült elemeibe.
Vágólapra másolva!

Jelentős környezetvédelmi problémát jelentenek az egyszer használatos pelenkák, hiszen megoldatlan az újrahasznosításuk, a szennyezetté válásukat követően a kidobásukon kívül nem lehet velük mit kezdeni. A japán Kitakyushu Egyetemen oktató Siswanti Zuraida érdekes ötlettel állt elő a helyzet megváltoztatása érdekében, véleménye szerint felőrölt állapotban a pelenkák felhasználhatóak betonozáskor a homok részleges helyettesítésére.

Bő másfél köbméter pelenkát kevertek bele az épület betonból készült elemeibe Forrás: Muhammad Arief Irfan

Az ötlettel elméletben több légy üthető egy csapásra: újrahasznosíthatóak volnának valamire a pelenkák, csökkenthető lehet a betonozás anyagköltsége, továbbá spórolni lehetne a véges mennyiségben rendelkezésre álló, beton készítésére alkalmas homokkal.

A puding próbája érdekében Zuraida és csapata elsőként különböző betonkeverékekkel kezdett kísérletezni, a tapasztalataik alapján a felhasználási körülményektől függően a mixben lévő homok 9-40 százaléka váltható ki felőrölt pelenkával.

A borítékolhatónak megfelelően minél magasabb a pelusarány, annál kisebb a beton nyomószilárdsága.

A csapata végül Indonéziában épített egy kisebb épületet, a helyi előírásoknak megfelelő kuckó részben a kevés idő miatt fém tartóvázat kapott, így a pelusos beton az alapot, a járófelületeket, továbbá az oldalfalakat adó paneleket alkotja. A 36 négyzetméteres házikó készítése során 1,7 m3 pelenkát sikerült beépíteni, a ház betonelemeinek olyan 8%-a van újrahasznosított pelusból.

A Drezdai Műszaki Egyetemen fenntartható építőanyagokat kutató Christof Schröfl vegyész véleménye szerint alapvetően nem rossz az ötlet, azonban a használt pelusok tömeges begyűjtése komoly problémát jelenthet, plusz a feldolgozási helyre szállításuk és továbbküldésük során hosszúra nyúlhatnak a szállítási útvonalak, ami nem feltétlenül gazdaságos vagy környezetbarát.

A házikó falaihoz Schröfl pelenkával dúsított beton helyett inkább faalapú, kompozit anyagot használt volna.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!