Elképesztő fordulat: az amerikaiak leleplezték az ukránokat

A still image from video said to show alleged Ukrainian drone attack on Kremlin
A still image taken from video shows a flying object exploding in an intense burst of light near the dome of the Kremlin Senate building during the alleged Ukrainian drone attack in Moscow, Russia, in this image taken from video obtained by Reuters May 3, 2023. Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS
Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok szerint az ukrán titkosszolgálat áll a moszkvai Kreml elleni dróntámadás mögött - írja a Lenta.
Vágólapra másolva!

Korábban Washington még azon az állásponton volt, hogy a támadást Oroszország szervezte azért, hogy indítékot nyújtson a háború eszkalálásához. Az amerikai hatóságok azonban gyorsan megváltoztatták véleményüket, miután a birtokukba került egy hangfelvétel.

Ezt követően már az Egyesült Államok is beismerte, hogy Kijev áll a terrortámadás mögött.

Az amerikai titkosszolgálat egyelőre nem tudja, hogy mely ukrán csoport állhat a támadás hátterében és abban sem biztosak, hogy Volodimir Zelenszkij, vagy más magas rangú tisztségviselő tudott-e a tervekről. Egyelőre azt feltételezik, hogy az ukrán elnök nem tudott erről.

A Kreml elleni ukrán támadás Forrás: via REUTERS/Ostorozhno Novosti

Egyik verzió sem jobb a másiknál. Az egyik szerint Zelenszkij terrortámadást szervezett, a másik szerint pedig az ukrán elnök annyira elvesztette az irányítást, hogy a tudta nélkül szervezték meg az akciót.

Az amerikaiak szerint a drónokat rövid távon vetették be, vagyis Moszkvából indították őket. A drónokat emellett kis mértékű robbanószerrel látták el, vagyis a támadás inkább pszichológiai hadviselés volt.