Bíróság előtt Harry herceg: történelmi per folyik a brit bulvársajtó ellen

III. KÁROLY; HARRY herceg London, 2023. június 6.
Harry herceg, III. Károly brit király másodszülött fia a londoni legfelsőbb bíróságra érkezik 2023. június 6-án. Harry herceg pert indított több, brit bulvárlapokat kiadó vállalat, többek között az Associa
London, 2023. június 6. Harry herceg, III. Károly brit király másodszülött fia a londoni legfelsőbb bíróságra érkezik 2023. június 6-án. Harry herceg pert indított több, brit bulvárlapokat kiadó vállalat, többek között az Associated Newspapers és az MGN kiadó (Mirror Group Newspapers) ellen a magánélethez való joga megsértése miatt. A vádak szerint a kiadó illegális módszerekkel szerzett információkat róla, feltörhették a telefonját, valamint magánnyomozó segítségével igyekeztek minél több értesüléshez jutni. Harry herceget tanúként hallgatják meg a brit bulvármédia elleni per újabb tárgyalásán. MTI/AP/Frank Augstein
Vágólapra másolva!
Harry herceg keddi tanúvallomásával folytatódott az a történelmi persorozat, amelyet a királyi sarj a brit bulvársajtó ellen kezdeményezett - írta az AP News. Harry herceg küldetésének tekinti, hogy felelősségre vonja az Egyesült Királyság sajtóját, ennek mostani állomása a Daily Mirror kiadója ellen indított pere - írta a lap.
Vágólapra másolva!

Az ügy érdekessége, hogy Harry herceg az első magas rangú brit királyi személy a 19. század óta, akit bíróság előtt hallgatnak ki. Egyik felmenője, a későbbi VII. Edward király 1891-ben tanúként jelent meg egy szerencsejáték-botrány miatti perben.

Rátérve a mostani perre: a herceg, illetve az ügyvédje azt állítja, hogy a brit bulvársajtó tönkretette a gyerekkorát, születése óta ellenséges vele, tönkretéve a felnőtté válás útját is - írta a lap.

Tényszerűbben a herceg azt állítja, hogy

a Daily Mirror törvénytelen technikával, telefonjának feltörésével szerzett olyan információkat, amikkel címlapsztorikat kreálhat.

Ügyvédje szerint Harry herceggel 1996 és 2011 között mintegy 2500 cikk foglalkozott életének minden szakaszával, az iskolai sérülésektől kezdve a marihuánafogyasztáson át a barátnőkkel való kalandokig. Semmi sem volt szent és sérthetetlen a bulvárlapok számára - mondta az ügyvéd.

Harry herceg, III. Károly brit király másodszülött fia a londoni legfelsőbb bíróságra érkezik 2023. június 6-án Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Írásbeli tanúvallomásában Harry herceg úgy fogalmazott:

Őszintén úgy érzem, hogy minden kapcsolatomban, ami valaha is volt - legyen az barátokkal, barátnőkkel, családdal vagy a hadsereggelmindig volt egy harmadik fél, nevezetesen a bulvársajtó - mondta a vallomásában.

Az alperes Mirror Group tagadja a vádakat, ügyvédjük azt mondta,

A telefonok feltörése, a hangüzenet lehallgatása korábban bevett gyakorlat volt a brit bulvársajtóban, az egész iparág megrendült, miután 2011-ben kiderült, hogy a News of the World feltörte egy megölt 13 éves kislány telefonját.

A tulajdonos Rupert Murdoch a botrány után bezárta a lapot, és több vezető ellen büntetőeljárás indult.

A Mirror Group maga is több mint 100 millió fontot fizetett több száz, jogtalan információszerzéssel kapcsolatos kereset rendezésére - írta az AP News.