Vágólapra másolva!
A legtöbb labdarúgó-bajnokságban már véget ért az idény, így kezdetét vette a nyár egyik legmozgalmasabb időszaka, az átigazolási szezon. Június első hetében több elképesztő bejelentés történt, ugyanis Karim Benzema és Lionel Messi is elhagyta Európát. A Real Madrid őrült összegért szerződtette a futballvilág egyik legnagyobb tehetségét, és a sorozatban ötödször bajnok Ferencváros is remek játékosokkal erősített. Összeállításunkban bemutatjuk az elmúlt hét legérdekesebb átigazolási szenzációit!

A korábban beharangozott hírek igaznak bizonyultak, és Karim Benzema 14 év után, a Real Madrid történetének második legeredményesebb játékosaként távozott a spanyol sztárcsapattól. A 35 éves aranylabdás sztár 25 nagy trófeát - köztük öt Bajnokok Ligáját - nyert Madridban, valamint 354 gólt szerzett a Real színeiben.

A francia csatár a szaúdi bajnok al-Ittihad labdarúgócsapatához igazolt, ahol évi 200 millió euró körüli összeget keres majd.

Benzema elképesztő fogadtatásban részesült új klubjánál: csaknem 60 ezer néző előtt mutatták be, ráadásul a teltház mellett tűzijáték és fantasztikus hangulat fogadta. A klasszis focista a 2022-ben nyert aranylabdáját is magával vitte a jeles eseményre, és azzal pózolt a stadion gyepén.

Karim Benzema elképesztő fogadtatásban részesült új csapatánál Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Stringer

A hét legnagyobb szenzációját Lionel Messi szolgáltatta, aki Benzemához hasonlóan úgy döntött, elhagyja Európát. A PSG-től távozó hétszeres aranylabdás saját maga jelentette be, hogy a David Beckham tulajdonában lévő Inter Miamiban folytatja a pályafutását.

Nem szerettem volna, hogy a jövőm megint más kezében legyen. Úgy tudom, hogy a visszatérésemhez több játékost is el kellene adnia, mások fizetését pedig csökkentenie kellene a Barcelonának. Ezt pedig nem akartam átélni, ezért azt a döntést hoztam, hogy Miamiban folytatom. Európában nem akartam a Barcelonán kívül máshol játszani, ezért el akartam hagyni a földrészt, és kikerülni a reflektorfényből. Természetesen figyelembe vettem a döntésnél a családom érdekeit is" - indokolta döntését a világbajnok sztár.

Lionel Messi David Becham klubjában folytatja pályafutását Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A hírek szerint Messi szerződése első körben két és fél évre szól, majd egy opciós évvel kitolható 2026-ig, és az argentin lesz Miamiban a legjobban fizetett sportoló az 54 millió dolláros fizetésével. Az értéke 125 és 150 millió dollár között lehet, és Messi ezen felül még az Apple-től, mint a közvetítési jogok birtokosától is kaphat részesedést, illetve az Adidastól is a különböző merchandising-termékek haszna után.

A Real Madridnál nagy átalakulás várható a nyáron, ugyanis Karim Benzema mellett Marco Asensio is távozott - a spanyol középpályás a PSG-ben folytatja -, ezért Florentino Perez klubelnök gyorsan cselekedett és mindenki elől elhappolta a világ egyik legkeresettebb focistáját, Jude Bellinghamet.

A 19 éves angol válogatott futballista 103 millió euróért költözik a spanyol fővárosba,

és hosszú ideig meghatározó játékos lehet a madridiak középpályáján.

A Bundesligában legutóbb a játékostársak által az idény legjobbjává választott Bellingham 2020-ban szerződött a másodosztályú Birminghamtől a német egyesülethez 25 millióért, és 2021-ben kupaelsőséget, a bajnokságban pedig három ezüstérmet szerzett a Borussiával. Bellingham a Dortmund történetének a második legjövedelmezőbb játékosa, a 2017-ben az FC Barcelonának eladott Ousmane Dembéléért 140 milliót kasszírozott a sárga-fekete egyesület.

Jude Bellinghamért hatalmas összeget fizetett a Real Madrid Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Jurgen Fromme

A Real Madridnak még Brahim Diaz visszatérése is komoly erősítést jelenthet, a 23 éves spanyol támadó középpályás az előző két idényt az AC Milanban töltötte,

ahol alapemberré nőtte ki magát. Diaz a milánói klubbal tavaly megnyerte az olasz bajnokságot, idén pedig elődöntőig jutott a csapattal a Bajnokok Ligájában. A több poszton is bevethető játékos 2027-ig hosszabbított a Reallal, amelynél Karim Benzema és Marco Asensio távozása miatt akár stabil kezdőként is számolhat vele Carlo Ancelotti.

A Premier League-csapatok sem töltötték tétlenül az elmúlt hetet igazolás szempontjából, ugyanis több klub máris rengeteg pénzt költött új játékosokra. Ezek közül

kiemelkedik a Liverpool, amely 35 millió fontért szerezte meg a Brightontól a világbajnok Alexis Mac Allistert,

de a Brighton sem gyengült túlságosan, hiszen 30 millió fontért megszerezték a Watfordtól Joao Pedrót. Szintén nem panaszkodhat az Aston Villa, amely a másodosztályba kieső Leicestertől ingyen elhappolta Youri Tielemanst, ahogy a német bajnokság élmezőnyében is történt egy ilyen üzlet:

a Bayern Münchennek nem kellett fizetnie az RB Leipzignek, hogy megszerezze Konrad Laimert.

Ami a magyar futballt illeti, a sorozatban öt bajnoki címet nyerő Ferencváros már több remek játékossal is megerősítette a keretét.

Sztanyiszlav Csercseszov csapata két magyar válogatott focistát is szerződtetett: a Debrecentől Baráth Pétert, a Pakstól pedig Varga Barnabást,

aki az előző idényben 26 találatával az NB I gólkirálya lett és a bajnokság legjobbjának is megválasztották.

Rajtuk kívül a Fradi leigazolta a Manchester Unitedben is megfordult nigériai Tosin Kehindét, a lett-marokkói Cebrail Makreckiset, valamint az NB II-es "kis Fradi", azaz a Soroksár fiatal tehetségét, a 21 éves Halmai Ádámot is. Utóbbi a korábbi magyar válogatott Halmai Gábor fia, és korábban a Fehérvár és a ZTE együttesében is játszott, majd 2022 júliusában került a Soroksárhoz, ahol Lipcsei Péter csapatában alapember lett - 29 bajnokin 15 gólt szerzett, ezzel pedig ő lett a csapat házi gólkirálya.