Kiderült, miért szerepel vörös csillag a Heineken logójában

Heineken
A patinás holland sör címkéjét díszító vörös csillagnak semmi köze sincs a kommunista eszmeiséghez
Vágólapra másolva!
Az ötágú vörös csillag a 20. század egyik meghatározó politikai jelképe volt, a kommunizmus jelképe, amely annak idején a szocialista világrendszer országainak zászlóiba, címereibe is bekerült. A Szovjetunió 1991-ben bekövetkezett összeomlása után a kommunista munkásmozgalom egykori szimbóluma tiltott önkényuralmi jelképpé vált. Érdekes, hogy ettől függetlenül, még ma is több helyen megtalálható, például a holland sör, a Heineken logójában is. Vagy ez csak felidézi ezt a jelképet, és nem is az, aminek sokan vélik?
Vágólapra másolva!

A sörmárkának persze semmi köze a kommunista jelképhez, mert a márkánál már a 19. század végétől használták az ötágú csillagot - igaz, akkor még nem volt vörös. Az "A" élesztővel erjesztett sör különleges íze miatt elnyerte az 1889-es párizsi világkiállítás nagydíját, és az ott kapott rangos díjat utána a híres csillaggal együtt jelenítették meg a palackjaikon.

Magát a csillagot a középkori szimbolikából vették át, aminek négy sarka a négy elemet - tűz, víz, föld, levegő -, míg ötödik ága a mágikus erőt szimbolizálja. A középkori szimbólum öt ága közül azonban négy náluk a vizet, a komlót, a malátát, az élesztőt, míg az ötödik itt is a különlegességet garantáló mágikus erőt jelképezi.

A patinás holland sör címkéjét díszítő vörös csillagnak semmi köze sincs a kommunista eszmékhez Forrás: Heineken

A csillagot pedig csak 1930-ban színezték be vörösre, azonban hogy ne legyen félreértés és probléma a szimbólumegyezés miatt, az 1950-es években jobbnak látták fehérre átfesteni. Ez egészen a Szovjetunió bukásáig így maradt, majd újra visszatértek a vörös színhez,

és a csillag azóta is így látható a palackos, illetve dobozos sörökön - írja a Promotions.hu.

A vörös csillagot egyébként a San Pellegrino olasz ásványvízmárka, valamint a Texaco amerikai olajtársaság is használja emblémaként.