Hetek óta pusztító erdőtüzek százai tombolnak Kanadában, a neheze most jön - videó

fire Horizontal
This June 8, 2023, handout still image from a video by British Columbia Wildfire Service, shows an aerial view of the West Kiskatinaw River wildfire located 10kms (6 miles) east of Tumbler Ridge, Canada. Dozens of fires are still burning in the west of the country: 62 in Alberta, 76 in westernmost British Columbia and 24 in Saskatchewan. (Photo by Handout / BC Wildfire Service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BC Wildfire Service / Handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján leszögezte:, „a kanadaiak az erdőtüzek soha nem látott mértékű hatásaival néznek szembe, és ami a legaggasztóbb, hogy a szezon csúcspontját valószínűleg még hetekig nem érik el".
Vágólapra másolva!

Azt is mondta, hogy az országban összesen 423 erdőtűz van folyamatban, ezek fele ellenőrizetlenül tombol.

Idén már több mint százezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az erdőtüzek miatt.

A Québecben és Kanada más területein keletkezett erdőtüzek füstje a szél hatására elérte Ottawa belvárosát. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Kadri Mohamed

Theresa Tam kanadai tisztifőorvos arra figyelmeztetett, hogy a sok szennyezőanyag, különösen a füstben lévő finom részecskék jelentik a legnagyobb veszélyt az egészségre.

A hatóságok a tüzek füstje által súlyosan érintett területeken olyan központokat nyitottak meg, amelyekben megszűrik a levegőt. Egyben azt javasolják, hogy az emberek korlátozzák a kirándulásokat és viseljenek maszkot a szabadban.

Erdőtűz tombol Kanadában Forrás: AFP/Handout

Keddtől újabb hőhullám fogja érinteni Kanada keleti részének, különösen Québecnek egy részét. Jóval az átlagosnál magasabb hőmérséklet várható, különösen az erdőtüzek által érintett területeken.

Kanada, amely földrajzi fekvésénél fogva gyorsabban melegszik mint a bolygó többi része, az elmúlt években egyre gyakrabban küzd szélsőséges időjárási jelenségekkel az éghajlatváltozás miatt.