Vágólapra másolva!
Az országos tisztifőorvos június 21-től június 23-a éjfélig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.
Vágólapra másolva!

A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján rendelte el.

Másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

Mire kell figyelni?

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – hűvös helyen kell tartózkodni, kerülni kell a szervezetünket terhelő fizikai munkát, érdemes naponta többször langyos vízzel zuhanyozni.

A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükség, ezért fokozottan kell figyelni a folyadékbevitelre.

A kánikula és az iskolai szünet beköszöntével egyre többen töltik szabadidejüket vízparton.

A nyári napokon 11–15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban mindenki kerülje a napozást.

Hőség a Dunakeszi szabadstrandon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget.

A szem védelme érdekében javasolt az UV szűrős lencse, napszemüveg viselése.

A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról sem szabad megfeledkezni, illetve napozást követően le kell hűteni a testet, mielőtt a vízbe mennénk. Felhevült testtel semmiképp sem szabad a vízbe ugorni.

Az autóval is vigyázni kell!

Autóban soha ne hagyjunk gyermekeket és háziállatokat. A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet.

Még félig leengedett ablak mellett, vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki.

Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

A hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményeknél légdugó alakulhat ki. Ez elsősorban társasházaknál fordulhat elő. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba és szén-monoxid keletkezik. Ezért fontos, hogy a nyílt égésterű vízmelegítő közelében legyen szén-monoxid-érzékelő. Ha valahol rendszeresen légdugó alakul ki a melegben, hívjunk kéményseprőt!