Keményen üzent Oroszország a NATO-nak

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, török külügyminiszter, béketárgyalás, Szergej Lavrov, Törökország, Antalya
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov looks on as he gives a press conference after meeting Ukraine's Foreign Minister for talks in Antalya, on March 10, 2022, 15 days after Russia launched a military invasion on Ukraine. - Russian and Ukrainian foreign ministers are in Turkey to hold face-to-face talks in the first high-level contact since the invasion. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
A NATO veszélyes és kilátástalan játékot űz azon törekvéseivel, hogy a világ minden térségében, így Eurázsiában is dominanciára törekedjék - jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Minszkben.
Vágólapra másolva!

Az orosz diplomácia vezetője a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) külügyminiszteri találkozóját követően beszélt újságírókkal.

Mint mondta, a NATO képviselőinek nyilatkozatai mindössze megerősítik az észak-atlanti szövetség "globális törekvését és igényét - lényegében arra - , hogy meghatározzák a játszma szabályait minden régió számára".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Forrás: AFP/Ozan Kose

- hangsúlyozta Lavrov, ezzel összefüggésben említve azokat "a provokációkat, amelyeket a NATO Kína viszonylatában tesz, ösztönözve olyan katonai blokkok létrehozását, mint az AUKUS (Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok által létrehozott védelmi partnerség), valamint a NATO infrastruktúrájának, jelenlétének ebbe a régióba való előmozdítását".

- tette hozzá. Kiemelte, a NATO-nak el kell majd ismernie a valóságot, mégpedig a multipoláris világrendet, ahol nem lesznek semmilyen "parancsnokok", sem pedig "legfőbb bírák".

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a NATO-val ellentétben az ODKB nem törekszik vezető szerepre Eurázsiában.