Kétszáz újságírót rúgtak ki egy lapnál, mesterséges intelligencia jön a helyükre

Bild, Zeitung, német, lap, újság,
Hamburg /Germany - December 24, 2015: Close-up of the German tabloid newspaper Bild Zeitung - Bild is the best-selling European newspaper and is published by Axel Springer SE
Vágólapra másolva!
A német Bild bulvárlap elküldött 200 embert, a szükséges feladatokat mesterséges intelligenciával végeztetik el. Az Axel Springer kiadó jelentős üzleti átszervezéseket fog végrehajtani, nagyobb hangsúlyt kap a digitalizáció. 
Vágólapra másolva!

A német Bild bulvárlap, Európa legnagyobb példányszámban eladott újságja 100 millió eurós költségcsökkentési programot jelentett be, amely mintegy 200 fő elbocsátását vonja maga után,

A kiadóvállalat ezen felül jelezte a munkatársainak, hogy "a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kiaknázása" miatt további szerkesztőségi leépítésekre lehet számítani.

A rivális Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napilapnak kiszivárogtatott információk szerint a Bild kiadója, az Axel Springer e-mailben tájékoztatta a szerkesztőség munkatársait arról, hogy a kiadó felszámol minden „terméket, projektet és folyamatot", ami az üzleti környezet változása miatt „soha többé nem lehet sikeres gazdaságilag". A belső körlevélben az is szerepelt, hogy "sajnálatos módon elválnak az útjaik azoktól a kollégáktól, akiknek a digitalizáció nyomán a mesterséges intelligencia és/vagy automatizált folyamatok látják el a továbbiakban a feladatait."

Mathias Döpfner vezérigazgató már februárban jelezte, hogy a kiadó "tisztán digitális médiavállalat" lesz. Szerinte ugyanis

a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia-eszközök "jobbá tehetik a független újságírást, mint amilyen valaha is volt.

Azt jósolta, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan jobb lesz az "információgyűjtésben", mint az emberi újságírók, és azt mondta, hogy csak azok a kiadók maradhatnak fenn a jövőben, amelyek "a legjobb eredeti tartalmat" - például oknyomozó cikkeket és eredeti kommentárokat - készítenek.

A Bild képviselője közölte, hogy lehetőség szerint igyekszik elkerülni a kényszerű elbocsátásokat, 200 újságírót mégis elküldenek úgy, hogy a regionális kiadások számát 18-ról 12-re csökkentik. Döpfner már korábban is hajtott végre radikális személyi változásokat a bulvárlapnál, ahol az eladások a 20 évvel ezelőtti 4,5 millióról tavaly alig több mint 1 millióra csökkentek.

A Bild egyik száma Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 nitpicker/Shutterstock. No use without permission./Nitpicker

Az online kiadásra és a mesterséges intelligenciára alapozó terveket júliustól ültetik át a gyakorlatba. Az átalakítást 2024 elején fejezik be, és arra számítanak, hogy hatására a következő három évben 100 millió euróval nő a kiadóvállalat nyeresége.

A Német Újságíró Szövetség (DJV) bírálta a Springer terveit, és arra figyelmeztetett, hogy a Bildnél végrehajtott létszámleépítések nem csak a munkavállalókkal szemben antiszociálisak, hanem gazdaságilag is megfontolatlan lépéseknek tűnnek.

Forrás: The Guardian