Vállalkozó szelleműeket keres egy ország szigetei benépesítésére

Achill-sziget, Ír szigetek, írország, Mayo megye, Achill Sound, Polranny, öböl, félsziget
View of the Keem bay in the Achill island, Ireland
Vágólapra másolva!
Ha valaha is arról álmodott, hogy mindent hátrahagyva egy távoli szigeten éljen, most itt a lehetőség. Írország ugyanis akár 84 ezer eurós támogatást is ad azoknak, akik az ország elnéptelenedő szigetein telepednek le.
Vágólapra másolva!

A támogatáshoz azonban feltételek is kapcsolódnak, illetve vannak olyan tényezők, amelyek visszatarthatják az embereket a költözéstől. Az érintett szigeteket például a dagály napi szinten elvágja a szárazföldtől, és nem épültek még ki gátak, illetve a hidak sem rajtuk.

Évente mintegy 300 ezer látogató érkezik ezekre a szigetekre – jegyezte meg a kormány a szakpolitikai vázlatában –, de alig él ott valaki.

Egyes szigeteken mindössze kettő, egész évben élő lakos van, míg a legnagyobb szigeten több mint 700-an élnek.

Az összesen mintegy 30 szigeten körülbelül 3000 ember él.

A terv e hónap elején közzétett részletei szerint az írországi szigetek népességének csökkenése – különösen a fiatalok hiánya – az egyik fő probléma. A program által lefedett szigetek lakossága 1996 és 2016 között 12,8 százalékkal csökkent.

Akár 31 millió forint összegű támogatást is kaphat, aki vállalja, hogy elköltözik egy ír szigetre Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Thomas Marchhart/Shutterstock. No use without permission./Thomas Marchhart

A program céljai azonban túlmutatnak a népességszám növelésén. A projekt 80 intézkedést tartalmaz, amelyek célja, hogy „támogassák és megerősítsék a szigeteken élő közösségeket és az ott élő embereket" – mondta Heather Humphreys, Írország vidék- és közösségfejlesztési minisztere. Az infrastruktúra javítása és a munkalehetőségek növelése, beleértve a távmunka lehetőségét is, szintén része a 10 éves tervnek – tette hozzá.

A fejletlen infrastruktúra és a magány miatt azonban nem biztos, hogy mindenkinek jól érezné magát egy ilyen távoli szigeten.

S azok közül sem mindenki kapja meg a teljes összeget, akik vállalják a költözést.

A támogatások egy meglévő program részét képezik, és a maximális 84 ezer eurót (kb. 31 millió forint) azok kapják, akik elhagyatott ingatlanok átvételét választják. A szárazföldön lévő ilyen ingatlanba való beköltözés 70 ezer eurós támogatással jár.

A támogatások célja, hogy segítsék az embereket a régi ingatlanok felújításában, amelyek egyébként leromlanának. Így tehát a pénz gyorsan elfogyhat, attól függően, hogy milyen szintű helyreállításra van szükség. A támogatást pedig szigorúan erre a célra kell felhasználni.

A szóban forgó ingatlanoknak 1993 előtt kellett épülniük, és legalább két éve üresen kell állniuk. A program hivatalosan július 1-jén indul,

de a már meglévő lakásvásárlási kérelmekre is vonatkozik.

Más országokban is indítottak hasonló programokat. Az olaszországi Szardínia szigetén tavaly 15 ezer eurót ajánlottak fel a költözéshez, ha a pénzt egy ingatlan felújítására fordítotják, és az ország különböző városai korábban már 1 euróért is eladtak vagy ingyen adtak lakásokat. Más olasz városok és régiók is megpróbálták olcsó lakhatással és éves támogatással odacsábítani az embereket, ahogyan Spanyolország és Svájc több városa is.

Forrás: CNBC